395 bin dolarlık 10 Ferrari katalogdan satıldı

Perşembe günü çılgın bir 24 saat geçirdik New York’un ortasında. Ülkenin en popüler bayramı ‘’Şükran Günü’’nde dev mağaza Macys’in geleneksel geçiş töreni bu kez 3.5 milyon izleyici ile kendi rekorunu kırdı. 50 milyon kişi de töreni evlerinde TV’den takip ettiler.

Haberin Devamı

Törende Snoopy’den Örümcek Adam’a animasyon filmlerin kahramanlarını aileleriyle görmeye gelen çocuklar gösterileri nefeslerini tutarak izlediler. Harry Potter yıldızı Daniel Radcliff, şarkıcı Mary J.Blige, Avril Lavigne, Neil Diamond, aktrist Kathleen Turner dahil sinema ve eğlence aleminin ünlüleri kısa gösteriler sergilediler. 30 kadar seyyar sergi, bir düzine bando, Broadway müzikallerinin dansörleri kalabalığı coşturdular. Geçişte 800 kadar palyaço da yer aldı.

Esas çılgınlık akşamın ileri saatlerinde başladı. Amerika’da katılımı en yüksek bayramını şehir sakinleri, California’dan Chicago ve New York,Florida’ya yerli turistler, İngiliz, Alman, İtalya’nına Avrupa’lılar, Çin’li çoğunlukta Uzak Doğu’lular yalnızca tören geçişini seyretmeye değil alışveriş yapmaya gelmişlerdi. Töreni takiben ev, lokanta, otellerde ‘Şükran Günü’nün marka gıdası ‘Turkey’’i  (Bizim memleket deneyenin boğazında kalır, hindiden bahsediyorum.) tıkabasa yediler, bir kısmı gündoğmadan açılacak mağazalar önünde, kaldırım ve kapı oyuklarında sabahlamak için kuyruğa girdiler. Oysa geçen yılların aksine dev mağazalar saat 21.00’den 23’e alışverişi erkene aldılar. Caddelerde, sokak köşelerinde düzenlenmiş açık tezgahlarda yoksullara sıcak eş servisi yapıldı. Yüzlerce lokanta evsiz ve parasız insanlara müşterilerine sunduğu kalitede yemek dağıttı.

Haberin Devamı

Sıra indirimli alışverişe gelince genci, yaşlısıyla çoğunlukta kadınlar itişkakış tezgahlara saldırdılar. Gözde eşyalar DVD, CD, bilgisayar, elektronik, müzik aletleri, oyuncak ile kışlık giyecekler idi. Gelinliklere de hayli alıcı çıktı. Mağazalar fiyatları yüzde 30 ile 70 oranında indirdiler. ‘Best Buy’’zincirinin 200 dolardan satışa çıkardığı 500 dolarlık HD TV setler göz açıp kapayana satıldı. Air Jordan ‘’Kara Çimento’’damgalı lastik ayakbalılar  Niketown mağazasının açılmasından sonra 160 dolar fiyatla 2 saat içinde satıldı. Michael Jordan’ın 1988 de NBA yıldızlar maçında son kez giydiği lastik ayakkabıları stoklayan karaborsacılar 300 dolara satışa sürdüler.

Haberin Devamı

Dar gelirli olduğunu söyleyen bir kadın çocuklarını New York banliyosunda yaşayan erkek kardeşine gönderdiğini söyledi: ‘’Onlarla birlikte alışverişe gelseydim kalabalıkta ezilirlerdi. Yarı fiyatına hem Şükran Günü hem de Noel bayramı ihtiyaçlarımı karşıladım. Kaldırımda  gecelemeye değdi.’’

Bu bayramda da Amerika bir rakam alemi olduğunu yeniden kanıtladı. ‘Ulusal Perakende Federasyonu’’na göre ‘Şükran Günü’nden yılbaşına beş haftalık sürede ülke nüfusunun yarısı, 152 milyon insan, alışverişe çıkacak. Perakendeciler tatil süresi olarak tanınan beş haftada Amerikalıların 465.6 milyar dolarlık alışveriş yapacaklarını belirtiyorlar. Ekonomi darlığına rağmen geçen yıla kıyasla perakende satışlar yüzde 6.6 civarında arttı.  Bu arada alıcı tehacümünde 20 kişi hastanelik oldu, kalabalık üstüne biber gazı sıkan, yağmacılık ve dükkan hırsızlığı yapanları polis tutukladı.

Haberin Devamı

Bayram alışverişi için tüm Amerikalılar saatlerce kuyruğa girip beklemiyorlar. Saks Fifth Avenue, Neiman Marcus gibi lüks mağaza müşterileri bu kez de alışverişlerini indirimsiz fiyatlarla yaptılar. Neiman Marcus, kataloglarında sergilediği 395 bin dolarlık Ferrari arabalardan 10’unu 50 dakika içinde alıcılara teslim etmeyi başardı.

Yazarın Tüm Yazıları