Alışverişin ‘Kara Cuma’sında 27 milyar dolar harcadılar

Güncelleme Tarihi:

Alışverişin ‘Kara Cuma’sında 27 milyar dolar harcadılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2011 00:00

ABD’nin yılbaşına kadar devam eden yılın en yoğun alışveriş sezonunun ilk günü olan ‘Kara Cuma’da Amerikalıların alırken, mağazaların da satarken girdikleri rekabet, ünlü ‘Star wars’ (yıldız savaşları) filminin adını ‘store wars’ (mağaza savaşları) deyimine dönüştürdü.

Gecçen perşembe günkü ‘Şükran Günü’ yemeğinden hemen sonra açılan mağazalara koşan Amerikalıların 24 saat içinde 27 milyar doları aşkın para harcadıkları tahmin ediliyor. Zincir mağazaların promosyon, tanıtım ve mal tedarikinde daha geçen yıla göre daha hazırlıklı olmaları, “Krizde umudunu ‘kara Cuma’nın açacağı sezona bağlayan perakendeciyen bu yıl ‘mağaza savaşları’na daha iyi hazırlandı” yorumlarına neden oldu. İlk günün cirosunun henüz tam olarak belirlenmediği, alışveriş sezorunun nasıl geçeceğine ilişkin ipuçlarının Pazartesi günü daha net ortaya çıkacağı tahmin ediliyor.

Asıl artış online satışta

Bu yıl asıl çıkış ise online satışlarda oldu. Sadece Şükran Günü’ndeki online satışlar geçen yıla göre yüzde 39 arttı. Bu oranın tüm pozitif beklentilerin de üzerinde olduğu kaydedildi. Online alışveriş için mağazaların web sitelerine ulaşanların yüzde 15’inin tablet bilgisayar yada cep telefonlarını kullanmaları dikkat çekti. Kara Cuma gününde evinden çıkmayıp online olarak alışverişlerini yapmak isteyenlerin oranı da geçen yıla göre yüzde 20 artttı. Bu yıl yaklaşık 500 mağazanın web sitesini online satış için özel yeniledikleri kaydedildi.

Pop kültür fenomeni

Pop kültür fenonemine dönüşen Kara Cuma ile başlayan alışveriş sezonunda 152 milyon Amerikalıların bu yıl alışveriş yapması bekleniyor. ABD’de 120 mağazalı alışveriş merkezi Mall of America gece yarısı mağazasını açtığında dışarıda 15 bin kişi halihazırda kuyrukta bekliyor olması dikkat çekti. Yoğun kalabalık nedeniyle olay çıkmasından endişe edilirken, sezonun ilk gününde sadece küçük çaplı olaylar çıktığı belirtildi. Tüm ülkede sadece birkaç noktada güvenlik güçlerinin biber gazı kullanmak zorunda kaldıkları kaydedildi.

Protestolar durdurmadı

ABD’de yüzde 9’un üzerinde seyreden işsizliğe rağmen insanların noel için halen hem kendileri hem de yakınları için hediye alışverişi yapmak zorunda oldukları ve bu sezonda yüzde 70’lere kadar indirimlerin yapıldığı elektronik eşya ve müvecher satışlarında artış olduğu bildirildi. Macy’s’in protesto edilmesi için protesto gösterileri yapılmasına rağmen, bu alışveriş merkezinin önünde 10 bine yakın kişinin uzun kuyruklar oluşturması, sezonun iyi geçeceği şeklinde yorumlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!