‘Cep’teki ağır vergiyi düşürün, biz de daha çok yatırım getirelim

Güncelleme Tarihi:

‘Cep’teki ağır vergiyi düşürün, biz de daha çok yatırım getirelim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2011 00:00

Vodafone Grup CEO’su Vittorio Colao, “Türkiye bizim için en iyi ortak, en iyi çalışılacak ülke. Büyümesinden çok memnunuz. Ancak, en yüksek vergi sizde. Türkiye’deki vergiler İngiltere, İspanya ve Güney Afrika’yla aynı seviyede olsa, kârlılıkta hepsini geçer. Daha çok yatırım yaparız” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin 30 ülkede faaliyetleri bulunan Vodafone Grup içinde en hızlı büyüyen ikinci ülke olduğunu belirten Vodafone Grup CEO’su Vittorio Colao, “Bizim için Türkiye ‘Turkish recipe - Türk formülü’ dediğimiz özelliği ile grup olarak benimsediğimiz, uluslararası olan ancak yerel dinamikleri yakalayan çok önemli bir pazar. En iyi ortak, en iyi çalışılacak ülke. Bir dönem satılması yönündeki baskılara rağmen Türkiye operasyonunun satılmamasından son derece memnunuz. Hatta daha fazla yatırım yapmak istiyoruz. 3 yılın sonunda global yapılanmamız içinde Türkiye son derece önemli bir pozisyona geldi” dedi.

Sofistike pazar

Türkiye’nin artık gelişen bir pazar olarak tanımlanmadığını vurgulayan Colao, şöyle konuştu: “Türkiye, Almanya ve İtalya gibi sofistike bir pazar. Türkiye’nin farkı ise hızlı büyümesi. Bu pazardaki büyümeden çok memnunuz. Ancak Türkiye’de yeterince para kazanamıyoruz. Yönetim yeterince iyi olmadığı için değil, ülkedeki vergilerin çok ağır oluşundan kaynaklanıyor bu durum.  Araştırmalar en yüksek verginin Türkiye’de ödendiğini ortaya koyuyor. Örneğin vergiler İspanya, İngiltere ve Güney Afrika ile aynı seviyede olsa, Türkiye kârlılıklta bu ülkelerin hepsini geçer.”

Haberin Devamı

Vergiler çok ağır

Vodafone olarak çok çeşitli ülkelerde çok farklı rekabet koşullarına alışkın olduklarını kaydeden Colao, şöyle devam etti: “Türkiye’de de rekabet çok sert. Ancak rekabet bizim halledebileceğimiz bir konu. Vergiler konusu farklı, kârlılığı çok etkiliyor. Türkiye pazar olarak Güney Afrika ile benzer özelliklek taşıyor. Şu anda yüzde 15 olan kârlılığımız, Türkiye’de uygulanan vergi oranları İngiltere, İspanya yada Güney Afrika ile aynı seviyelere çekilse yüzde 35’lere çıkabilir. Son yıllarda hızlı büyümesi ile dikkat çeken Türkiye’de milli gelir artıyor. Belli bir süre içinde vergilendirmede bir dengelemeye gidileceğine inanıyorum.”

Yatırımı sürdüremeyiz

Türkiye’ye bu konuda güvendiğinin altını çizen Colao, şunları anlattı: “Mevcut durumda belli bir noktanın ötesinde yatırımları sürdüremeyiz. Hükümet ne kadar vergi almak istiyor ve ne kadar yatırım istiyor, bunun kararını vermek zorunda. Güzel bir ekonomik performans gösteregeldi ve eğer yatırımları daha da hızlandırmak arzusundaysa, yatırımları destekler bir politika benimsemeli. Şu an Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), yeni SIM kart masrafı gibi 6-7 kadar farklı vergi var.”

Haberin Devamı

İlk dörde girer

Gelirler açısından Türkiye’nin Vodafone Grup içinde gelirler açısından 8’inci sırada olduğunu belirten Colao, şunları söyledi: “Oysa Türkiye ilk 4-5 içinde yer alacak potansiyele sahip. Umarız kârlılıkta da 8’inci sıraya yerleşir. Şu anda neredeyse hiç yok. Bu şekilde büyümeye devam ederse birkaç yıl içinde ciroda ilk 6 ülke arasına girer. Bana göre Türkiye şu anda bulunduğundan daha yukarda olmalı, 5 yıl içinde ilk 4’ün içinde görmeyi istiyoruz.”

11 milyar lira yatırdık, plana uyanı alırız

VITTORIO Colao, Türkiye’ye bugüne kadar 4 milyar TL’si pazara ilk girişte satın alma için olmak üzere toplam 11 milyar TL yatırım yaptıklarını hatırlatarak, “Türkiye’deki stratejimizi vergi konusunda gelişme gösterilmesi, yatırıma ve inovatif ürünlere devam edilmesi şeklinde belirledik. Türkiye’de büyümenin internet ve veri kullanımından geleceğini düşünüyoruz. Gerekirse şirket satın alabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

İnternet gelirleri sesten çok artıyor

TÜRK Formülü’nün sadece çağrı merkezleri, satışlar, yetenekli insan kaynaklarından ibaret olmadığını kaydeden Vittorio Colao, şunları söyledi: “Vodafone Türkiye, grubumuz içinde yerel kaynak kullanımına güzel örnek. Makineden makineye internet, mobil sağlık ve mobil ödeme konusunda da çözümlerimizi müşterilerimize tanıştırmak istiyoruz. Bu konuda gelirler henüz çok yüksek değil. Sesten çok internet gelirlerimiz artıyor.”

Birinci olmak gibi bir takıntımız yok

TÜRKİYE’de mobil hizmetler alanında pazardaki konumlarından memnun olduklarını kaydeden Vittorio Colao, “Birinci olmak gibi bir takıntımız yok. Bizim için önemli olan tercih edilir ve karlı bir şirket olmak. Vodafone olarak krizde sağlam bir pozisyonda yer aldık. Orta ve uzun vadede plan yapabiliyoruz. Türkiye’de uzun pazar liderliğini hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Fatih projesi gündemde

TÜRKİYE’de tablet bilgisayarla eğitime geçiş için hazırlanan Fatih projesine Vodafone da talip. Vittorio Colao, Fatih projesinin gündemlerinde olduğunu, tablet deneyimlerini Türkiye’ye aktarmaktan memnun olacaklarını söyledi. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray da, Fatih projesini ‘vizyoner bir proje’ olarak nitelendirdi ve “Projenin daha geliştirilecek çok yönü var. Fatih hane halkının internet erişimin artmasında önemli bir adım olabilir. Projede veri iletişimi konusunda çalışabiliriz” dedi.

Operasyon merkezinde güvenlik için siyah giyiliyor

Vodafone Network Yönetim Merkezi’ni (Vodafone NOC) Türk gazetecilere açtı. Merkezde 3 bin kişi çalışıyor. Londra’ya 1.5 saat uzaklıktaki Newbury’de bulunan merkezde kritik şebeke operasyonu anlık olarak takip ediliyor. Daha önce yeraltında bulunan merkez çalışanları şimdi yüksek güvenliği vurgulayan siyah tasarımlı cam binada hizmet veriyor. Bu bölümde çalışanlar da siyah giyimleri ile dikkat çekiyor. Herhangi bir kriz anında tüm operasyon bu merkezden yönetiliyor. Dev ekranda tüm Birleşik Krallık haritası üzerinde renkli işaretlerle istatistikler ve kapasite kullanımları takip ediliyor. Olağan dışı gelişmeler anında değerlendiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!