Merakla beklenen altı film vizyonda

Güncelleme Tarihi:

Merakla beklenen altı film vizyonda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2011 00:00

Sinema severlerin merakla beklediği altı film bu hafta gösterimde.

Terrence Malick’in Altın Palmiyeli Hayat Ağacı’nı sakın kaçırmayın! George Clooney’nin yönetmenlik kariyerini iyice sağlamlaştırdığı Zirveye Giden Yol rüya kadrosuyla öne çıkıyor. Çağan Irmak’ın gözyaşı garantili Dedemin İnsanları, David Cronenberg’in sıradan bir aşk filminden öteye geçemeyen son filmi Tehlikeli İlişki, Joe Dante’nin fantastik korkusu Mahzen 3D ve Bent Hamer’ın Yeni Yıl’ı haftanın diğer seçenekleri...

Hayat Ağacı
The Tree Of Life
Yönetmen: Terrence Malick
2011/ABD/139’

1973’ten beri kariyerine yalnızca beş film sığdırmış olsa da sinemanın dahilerinden biri sayılan Terrence Malick’in Cannes’dan Altın Palmiye alan filmi Hayat Ağacı bu haftanın en iyisi. Texas’ta küçük bir kasabadaki bir ailenin saf yaşamından ve duygularından, vahşi, köşeli bir uzama geçmesi, genç bir çocuğun masumiyetini kaybedip korku, merak ve üstünlükle tanışmasının hikâyesini anlatan Malick, seyirciyi bir kez daha ikiye bölüyor. İzleyenlerin bir kısmı Hayat Ağacı’nın derdinin insani sorgulara uzanan bir arayış olduğunu söylerken, geri kalanı da içsel görünen şeyin aslında Hıristiyanlık propagandasından ibaret olduğunu savunuyor. Karar sizin.

Dedemin İnsanları
Yönetmen:
Çağan Irmak
2011/Türkiye

Ozan, Ege’de küçük bir sahil kasabasında yaşayan 10 yaşında bir çocuktur. Girit göçmeni dedesi Mehmet Bey nedeniyle arkadaşları onunla “gavur” diye alay etmektedir. Yalnız kalmaktan korkan Ozan, başta dedesi olmak üzere ailesine kızar “Biz Türküz” diyerek onlara kafa tutar. Ozan’ın dedesi Mehmet Bey, kasaba eşrafından, saygın bir adamdır. Kasaba halkına kol kanat gerer, sorunlarıyla ilgilenip, onlara yardım eder. Hoşgörürsüyle bilinen Mehmet Bey torununun bu durumundan dolayı üzülmekte ve endişe duymaktadır. Mehmet Bey daha yedi yaşındayken, ailesi zorla topraklarından kopartılmış, mübadeleyle Girit’ten göçmüşlerdir. Mehmet Bey’in en büyük arzusu ölmeden evvel doğduğu toprakları görebilmektir. Bu özlemle sık sık içinde mektuplar olan şişeleri Ege’nin mavi sularına bırakmaktadır. Çağan Irmak, Babam ve Oğlum’la girdiği sulara geri dönüyor ve bir kez daha Türkiye’nin yakın tarihi üzerinden bir ailenin hüzünlü hikayesini anlatıyor. Seyircinin bol gözyaşı dökeceği muhakkak.

Tehlikeli İlişki
A Dangerous
Method
Yönetmen: David
Cronenberg

David Cronenberg’in uzun süredir beklenen projesi psikanalizin 20. yüzyıla damgasını vuran iki büyük beyni Sigmund Freud ve Carl Jung’u buluşturuyor ve aralarındaki ilişkiyi Jung’un yasak aşkı Sabina ekseninde anlatıyor. 1904 yılında, akli dengesi bozuk olan Sabina, tedavi olması için Carl Jung’a teslim edilir. O sırada evil olan ve baba olmaya hazırlanan Jung, Sabina üzerinde ilk kez Freud’un tartışmalı tedavi yöntemini uygular ancak tedavi ilerledikçe bu hastasıyla yakınlaşmaya başlar. Üçü arasındaki ilişki gerilimli ve içinden çıkılmaz bir hal alırken zamanla Freud ile yükselmekte olan genç psikanalist Jung’un arası açılacaktır. Sıra dışı filmlerin yönetmeni Cronenberg’in böylesi bir buluşmadan neler çıkaracağı merak konusuydu. Ortaya çıkansa sıradan bir aşk filminden öteye geçemiyor ne yazık ki?

Mahzen 3D
The Hole
Yönetmen: Joe
Dante
2009/ABD/92’

Yeni taşındıkları evin bodrum katında büyük bir delik keşfeden Dane ve Lucas, arkadaş oldukları komşuları Julie’yle birlikte bu deliğin ne kadar derin olduğunu ve arkasındaki gerçeği araştırmaya başlarlar. Bu merak onları karanlık gerçeklerle yüzleşmelerine neden olacaktır. Gremlinler ve Piranha gibi filmlerden tanıdığımız fantastik sinemanın ustalarından Joe Dante’nin altı yıl aradan sonra yönettiği ilk sinema filmi olan Mahzen, çok fazla beklentisi olmayan ve sırf heyecan arayan seyirciler için? Dışarıda DVD’sinin çok uzun süre önce basıldığını hatırlatalım.

Yeni Yıl
Hjem Til Jul
Yönetmen: Bent Hamer

Norveç sinemasının en sevilen yönetmenlerinden Bent Hamer’ın Türkiye’de gösterim şansı bulan ilk filmi Yeni Yıl, Noel arifesinde küçük bir kasabada, renkli Kuzey Işıkları’nın altında karların arasından eve dönmek için çabalayan insanların acı-tatlı hikayesini anlatıyor. Tipik bir Hamer filmi gibi başlasa da finale doğru artan duygusallığıyla tahammül edilemez boyutlara varan Yeni Yıl, siparişle yapılmış yeni yıl filmlerini andırıyor. Hamer sinemasını sevenler hayal kırıklığına uğramaya şimdiden hazır olsun.

Clooney’den Oscarlık film

Zirveye Giden Yol
The Ides of March
Yönetmen:
George Clooney
2011/ABD/101’

George Clooney kamera arkasında önündekinden daha başarılı işler çıkarmaya devam ediyor. Son yılların en iyi erkek oyuncu kadrosunun yer aldığı film, günümüz siyaset dünyasından ve güç savaşlarından yola çıkarak cinselliğin, tutkunun, sadakatin, ihanetin ve intikamın hikayesini etkileyici bir şekilde aktarıyor. Stephen Myers, Vali Mike Morris’in seçim kampanyalarında başkan yardımcısı olarak çalışmaktadır. Vali Morris Başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’den adaylığını kazanma şansını zorlarken, Ohio’da tam bir siyasi mücadele yaşanmaktadır. Rakip adayın kampanya başkanı, Stephen’a onların ekibine katılmasını teklif eder. Stephen patronunu bu tekliften haberdar etme gafletinde bulunur. Stephen’ın bu usulsüz davranışı ortaya çıkarken, o da durumu lehine çevirebilmek için Vali Morris’in siyasi kariyerini tehlikeye sokacak kişisel bir sırrını açık etmek üzere harekete geçer. Başkanlık seçimlerinde kapalı kapılar ardında dönen entrikaları, ihanetleri ve güç oyunlarını zekice yazılmış diyaloglarla anlatan Zirveye Giden Yol’un, Oscar yarışının en önemli filmlerinden biri olacağına kesin gözüyle bakılıyor. George Clooney, Ryan Ghosling, Philip Seymour Hoffman ve Paul Giamatti’nin yanı sıra Marisa Tomei, Evan Rachel Wood ve Jeffrey Wright’tan oluşan rüya kadrosuyla film bu haftanın en iyilerinden.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!