Dünyaya rezil olduk

Güncelleme Tarihi:

Dünyaya rezil olduk
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2011 00:00

‘Sinan Erdem’de yapacağız’ diyerek Dünya Atletizm Şampiyonası’nı aldık. Daha sonra Sinan Erdem’e basketbol el koyunca, “Yeni salon yapacağız” dedik ama o salonu da yetiştiremedik. Ataköy’de yapımı süren yeni salonda bu ayın son haftasında test yarışları yapacaktık, olmadı. IAAF yöneticileri endişeye kapıldı.24 Aralık’taki Uluslararası İstanbul Salon Kupası Yarışmaları’nın yapılması da imkansız.

Haberin Devamı

İSTANBUL’un ev sahipliğini yapacağı 2012 Dünya Atletizm Şampiyonası tehlikeye girdi. 9-11 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek organizasyon öncesi Ataköy’de inşaatı halen devam eden salonun son hali Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF) yöneticilerini endişeye düşürdü.

Şu anda çatısıyla birlikte dört tarafı açık olan 7 bin 450 kişilik salonu ani baskınlarla kontrol eden IAAF heyetine, yetkililer “Merak etmeyin. Salon şampiyonaya yetişecek” yanıtı verilse de bu durum kredimizi tüketmeye yetti. Salonun test yarışmalarına yetişememesi durumunda, şampiyonanın başka bir ülkede yapılması da mümkün olamayacağından iptali gündeme geldi.

Şantiyeden farksız

/images/100/0x0/55eb6b4ff018fbb8f8bfe066

Haberin Devamı

Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’nı alırken, organizasyonu gerçekleştirmek için önce Sinan Erdem Spor Salonu’nu göstermiştik. IAAF heyeti salonu beğenmişti. Ancak, Dünya Basketbol Şampiyonası finallerinin de bu salonda yapılması nedeniyle FIBA yetkilileri, teftişlerinin ardından tribünlerin oyun alanına uzak olduğunu söylemiş ve yaklaştırılmasını istemişlerdi.

Basketbol Federasyonu da bunun üzerine atletizm pistinin üzerine tribün yaptırdı. Bunun neticesinde de Dünya Salon Atletizm Şampiyonası için yeni bir salonun yapılması mecbur oldu ve düğmeye basıldı.

İhale neticesinde 15 Ağustos 2011 tarihinde anahtar teslimi yapılması gereken Ataköy’deki atletizm salonu, Dünya Şampiyonası’na 107 gün kala hala ortada değil. Salonun şu anda çatısı kapanmamış, bir cephesine tek tuğla konmamış ve duvarları örülmemiş, tribünleri tamamlanmamış, pistin konulacağı alana ise henüz el değmemiş ve bir hayli fazla olan eksikleriyle şantiye görünümünde.

Şampiyona iptal edilirse çok şey kaybederiz

/images/100/0x0/55eb6b4ff018fbb8f8bfe068

Dünya Şampiyonası’nı alan bir ülke kurallara göre IAAF’a karşı bazı taahhütleri yerine getirmek zorunda. En önemli kural da şampiyona öncesi 4-5 test yarışmasının organizasyonun gerçekleştirileceği salonda yapılacak olması. Türkiye Atletizm Federasyonu bu 4 test yarışının tarihlerini IAAF’a bildirdi. Bu yarışmalar da Dünya ve Avrupa Federasyonları müsabaka takvimlerine alındı. Ancak, test yarışlarının ilki Kasım ayındaki Ulusal Deneme yarışıydı ve yapılamadı. İkincisi 24 Aralık tarihindeki Uluslararası İstanbul Salon Kupası Yarışmaları.

Haberin Devamı

Bu yarışmanın yapılması da imkansız gibi. Üçüncü yarışma, 27-29 Ocak’ta Dünya Şampiyonası saatli programı ile Türkiye Atletizm Şampiyonası olarak görünüyor. Bu yarışma bir anlamda kostümlü prova niteliğinde olacak. Yarışı IAAF heyeti de izleyecek. Dünya Şampiyonası öncesi son yarışma ise 18 Şubat’taki Balkan Şampiyonası olacak. Ancak salonun inşaatının son durumuna bakıldığında, olmazsa olmaz denilen bu test yarışlarının hangilerinin gerçekleşeceği merak konusu.

Hayaller bitebilir

IAAF konseyinde başta Başkan Lamine Diack, Sergei Bubka, Frank Fredericks, İrena Szewinska ve Naval El Moutavakel olmak üzere beş Dünya Olimpiyat Komitesi (IOC) üyesi bulunuyor. IAAF yönetiminde de bu üyelerin bulunduğu düşünülürse, şampiyonanın iptali halinde Türkiye’nin 2020 Olimpiyat Oyunları’nı alması bir tarafa, adaylığı bile tehlikeye girecek.

Haberin Devamı

Gerekli önlemler alındı

Salonun inşaatı sırasında geriye dönük bir takım gecikmeler olmuş. Ancak aradaki fark kapatılıp, salonun Dünya Atletizm Şampiyonası’na hazır hale getirilmesi için gerekli önlemler alındı. / Mehmet BAYKAN (Spor Genel Müdürü):

Bizim içimiz çok rahat

10 Kasım’da Monaco’da, salonunun ilerleme raporuyla ilgili sunum yaptık. Yapılması gereken test yarışlarının tarihlerini taahhüt ettik. Bizim içimiz çok rahat. 22 Ocak’ta salon ve pist hazır olacak.  / Mehmet TERZİ (Atletizm Federasyonu Başkanı)

Bakan talimat verdi

Geçen hafta Spor Bakanımız Suat Kılıç ile bu konuyu görüştüm. Kendileri gereken talimatı verdi. Bu nedenle herhangi bir olumsuzluk olmayacaktır. Şampiyona gerçekleştirilecektir. / Uğur ERDENER (TMOK Başkanı):

Haberin Devamı

IAAF SIKIŞTIRIYOR

DÜNYA Salon Atletizm Şampiyonası Genel Koordinatörü Can Korkmazoğlu, “Salon şampiyonaya yetişecek. Ancak, IAAF bizi çok sıkıştırıyor. Biz zor şartlarda alınan böylesine önemli bir organizasyondan eksiksiz ve yüzümüzün akıyla çıkacağımızı söylüyoruz” dedi.

TEST YARIŞLARI

· Kasım’ın son haftası: İPTAL
· 24 Aralık: KOŞULMASI İMKANSIZ
· 27 Ocak: YAPILMASI ZOR GÖRÜNÜYOR
· 18 Şubat: SALON BİTERSE BELKİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!