‘Gökyüzünün Yarısı’

BM Nüfus Fonu (UNFPA) ile Hürriyet Aile İçi Şiddete Son Kampanyası’nın ortaklaşa düzenlediği uluslararası ‘Gökyüzünün Yarısı’ Konferansı 25 Kasım’da Bahçeşehir Üniversitesi’nde yapılacak.

Haberin Devamı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın da katılacağı konferansa önemli konuklar da katılacak. Dünyada kadına şiddet konusunda faaliyet gösteren STK’lar da temsil ediliyor. Bunlardan biri de, Apne Aap. Hindistan’da kurulan çok ilginç bir STK. 22 kurucusu bugün artık yaşamıyor Apne Aap’ın. Hindistan’da ‘kırmızı ışık’ adıyla bilinen genelevler bölgesinden 22 kadın kurmuş bu STK’yı... Kadınların seks kölesi yapılmalarına karşı bir araya gelmişler ve uzun süren mücadelelerden sonra bugün Hindistan’da 10.000’den fazla seks kölesi kadına el uzatmış durumdalar. Kurucu 22 kadının tümü açlık, intihar ve AIDS nedeniyle hayatını kaybetmiş. Ama Apne Aap faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

Konferans adını, New York Times’ın yazarları Nicholas Kristof ve Sheryl WuDunn’un yazdığı ve tüm dünyada kadına uygulanan şiddeti konu alan ‘Half The Sky’ (Gökyüzünün Yarısı) adlı kitaptan alıyor. Konferansta Türkiye’de Doğan Yayınları tarafından basılan kitabın tanıtımı da yapılacak. Konferansa gazeteci çift de katılacak.

Çin’den Ruanda’ya, Bangladeş’ten Nijerya’ya, Pakistan’dan Güney Afrika’ya, Somali’den Kongo’ya dünyanın acılarla dolu ülkelerinden bizzat topladıkları belgeler ve kişisel tanıklıklarla derledikleri kadın hikayeleri ‘Gökyüzünün Yarısı’ adlı kitapta acı bir dille anlatılıyor. Kitap okurunu küresel kayıtsızlığı kıracak bir adım atmaya davet ediyor. Elif Şafak’ın önsözüyle yayımlanan Türkiye baskısında Emel Armutçu’nun kaleme aldığı aile içi şiddet öyküleri de yer alıyor.

ERKEKLER NEREDESİNİZ

Hem kitap hem konferans çok çarpıcı bir gerçekle yüz yüze getiriyor bizi. Kadına karşı uygulanan şiddet kadınların değil tüm toplumların sorunu. Tecavüzden töre cinayetine, çocuk yaşta evlendirilmekten kadın sünnetine, dayaktan kadın ticaretine kadar dünya nüfusunun yarısına uygulanan bu şiddet yalnız kadınların sorunu olamaz. En az kadınlar kadar erkekler de başkaldırmak zorunda. Yoksa dünya bu utançla yaşamaya devam edecek.

CHP’de neler oluyor

Haberin Devamı

CHP kendi kendinin ‘kurt’udur denir. Doğrudur. Bir gün Sarıgül, bir gün Baykal krizi, bir gün Sav krizi yaşanır; şimdi de Gürsel Tekin krizi...

Bu nedenle de Başbakan Erdoğan, fırsatı bulduğunda vurur CHP’ye; dün olduğu gibi... Kılıçdaroğlu’nun, yakını Av. Hüseyin Aygün’ü Tunceli’den Meclis’e taşıması, Dersim tartışmaları ve TESEV üyeliği, Prof. Haluk Koç ve arkadaşlarının çıkışı; şimdi de Tekin ve Bihlun Tamayligil’in istifa edeceği iddiaları... Derken dün İstanbul örgütü karıştı.

Kılıçdaroğlu’nun bizzat atadığı İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı dün Yönetim Kurulu toplantısında ilçe başkanları Türel Ercan (Kadıköy) ile Fevzi Şit (Kağıthane) görevden alınarak yerlerine Necati Ekşi ve Göktaş Pektaş getirildi. Getirildiler ama il yönetim kurulu üyelerinden Nadir Ataman ve Erol Şahin toplantı sırasında istifa ettikleri açıklandı. Tabii onları birileri istifa ettirdi. Her iki ismin de Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’e yakın isimler oldukları biliniyor.

Kılıçdaroğlu, Tekin ve Öztürk’ün İstanbul’daki kalelerini yıkıyor mu? CHP il örgütünde iki istifa, ‘atama’ oldukları için il örgütü de düşmüş oluyor. MYK yeni atama yapabilir. Bunun sebebi nedir biliyor musunuz, Baykal ve Sav’ın geçmişte yaptıkları tüzük değişiklikleri... Oyunlar, faturayı ağır ödetir.

Kadına neler yapılmış

KADINA şiddete ilişkin çok çarpıcı rakamlar var. Hepsi resmi rakamlar, kayıtlara geçmeyenleri de düşündüğünüzde dünya nüfusunun yaklaşık yarısına uygulanan şiddetin boyutları tüyler ürpertici.

- Her yıl dünyada 2 milyon kız çocuğu cinsiyet ayrımı yüzünden daha doğmadan hayata katılma şansından mahrum bırakılıyor. Resmi kayıtlara göre her yıl ortalama 5.000 kadın namus cinayetlerine kurban gidiyor ve her yıl 100.000 genç kız kaçırılarak genelevlere satılıyor. Dünya çapında 130 milyon sünnet edilmiş kız var ve her yıl buna sadece Afrika’dan 3 milyon kız daha ekleniyor.

Ya Türkiye’de? Resmi rakamlar 2005 yılında 317, 2006’da 633, 2007’de 1.011, 2008’de 806, 2009’un ilk yedi ayında 935 kadının öldürüldüğünü söylüyor. Resmi olmayan rakamlara göre ise 2011’in ilk yedi ayında 935 kadın öldürülmüş.

TÜYAP'ı ziyareti unutmayın
Gazeteci kitapları

Haberin Devamı

Şafak Pavey ‘Nereye Gidersem Gökyüzü Benimdir’ (Kırmızı), Celal Başlangıç ‘Hayata Söylenmiş Şarkılar’ (Everest), Ali Dağlar ‘Rahip Cinayetleri-200 Yıllık Sıcak Takip ve Zirve’de Kanlı Final’ (Destek Yayınevi), Mustafa Balbay ‘Düşünüyorum Öyleyse Sanığım’ (Cumhuriyet Kitapları), Mustafa Sağlamer ‘Fransız Kal Ayvalık’ (Cumhuriyet Kitapları), Banu Avar ‘Kaçın! ‘Demokrasi’ Geliyor’ (Remzi Kitabevi), Süleyman Yağız ‘Terleten Sorular’ (Parşömen), Nur Batur ‘Tarihi Yazarken Yaşamak-Liderlerle 35 Yıl’ (Turkuvaz), Ercan Çitlioğlu ‘İnsanı, Dünyayı ve Terörizmi Anlamak’ (Destek Yayınları), Yalçın Pekşen (Cihan Demirci’nin çizgileriyle) ‘(Türkün Topalını Çin’de Görmüşler’ (Say), Ekrem Kızıltaş ‘Herkesin Hocası-Erbakan’ (Hayat Yayınları), Tuncay Özkan ‘Hapista Yatacak Olana Öğütler’ (Cumhuriyet Kitapları), Aydın Menderes-Taha Akyol ‘Demokrasiden Darbeye-Babam Adnan Menderes’ (Doğan Kitap), Arda Uskan ‘Köpeğin Gölgesi’ (Okuyanus), Önay Yılmaz ‘Heybeliada Cinayetleri’ (Destek Yayınevi), Şeyhülmuhabirin Semsi Sılkım ‘Babıali Anıları) (Togan Yayıncılık), Kemal Aslan, ‘Türkiye’de SMS Haberciliği’ (Anahtar Kitaplar), Merdan Yanardağ ‘1. Cumhuriyet’in Sonbaharı’ (Destek Yayınları), Enver Aysever-Orhan Gökdemir, ‘Cumhuriyetin İlk/Son Yüzyılı’ (İlknokta Yayınları), Bahadır Kaleağası ‘G20 Gezegeni-Dünya, Avrupa, Demokrasi, İletişim Çağı, Türkiye’ (Doğan Kitap), İ. Arda Odabaşı (Osmanlı’da Sosyalizm, Türkçülük ve İttihatçılık-Rasim Haşmet Bey’ (Kaynak Yayınları), Mustafa Gazalcı ‘Kadrolaşma kıskacında Eğitim’ (Bilgi Yayınevi), Ahmet Şık ve 124 yazar ‘000 Kitap, Dokunan Yanar’, (Postacı Yayınevi).

Pasolardan para alınır mı

İBB’nin almış olduğu bir karar doğrultusunda toplu taşıma araçlarını kullanan öğrencilerin, öğretmenlerin indirim kartlarına yani pasolarına bu yıl sonuna kadar vize işlemleri yapılması istenmiş. Bu vize işleminin bedeli de 5 TL. Bize bu sene yeni kart aldırdıkları yetmiyormuş gibi bir de bu vize işlemini çıkarttılar. Diğer şehirlerde bu işlem ücretsiz olduğu halde neden dolayı İstanbul’da paralı yaptıklarını anlamak mümkün değil. Sonuçta İstanbul’da yüz binlerce öğrenci ve öğretmen var. Bu paralar nereye gidiyor? Öğrencileri ve öğretmenleri yeterince sömürdükleri yetmiyor mu? m Batu BİLGİÇ

BEDDUA

“İstanbul’da edindiğim yerleri ecnebilere satanlar, Allah’ın gazabına uğrasınlar!”
(Fatih Sultan Mehmet-Kaynak A. Süheyl Ünver’den)

Biliyor musunuz

FATİH Belediye Başkanı Mustafa Demir’in öncülüğünde Kadırga Kültür Merkezi binasındaki 1000 metrekarelik bir alanda kurulan İstanbul Fotoğraf Müzesi’nin (5 fotograf galerisi, fotoğraf arşivi ve kütüphane) bugün 16.00’da açılacağını... m TOROS Üniversitesi, İçel Sanat Kulübü ve Mersin Felsefeciler Derneği’nin işbirliği ile ‘İtaat, itaatsizlik ve siyaset’ temalı Mersin Felsefe Günleri’nin başladığını..

Yazarın Tüm Yazıları