Merkel, para basmak isteyen Sarkozy’yi veto etti, ‘olmayacak duaya amin deme’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Merkel, para basmak isteyen Sarkozy’yi veto etti, ‘olmayacak duaya amin deme’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2011 00:00

Euro Bölgesi’nde iki yıldır devam eden borç krizine çare aramak üzere sık sık bir araya gelen birliğin ‘patronları’ olarak da gören Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu kez daha fazla Euro basma önerisi nedeniyle birbirine girdi.

Haberin Devamı

Euro Bölgesi’ndeki krizin aşılması için Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para basma matbaalarını çalıştırmak isteyen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Merkel’den veto yedi. Merkel, dün Berlin’de yaptığı açıklamada, para basarak krizden çıkmanın mümkün olmadığını vurgulayarak, “Eğer politikacılar ECB’nin zayıflığı sorununa çözüm getireceğini düşünüyorlarsa, olmayacak duaya amin diyorlar” ifadesini kullandı. Merkel, Euro krizinin çözülebilmesi için Lizbon Anlaşması’nın bazı kısımlarının değiştirilmesini istedi. Merkel, Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Euro’nun güçlendirilebilmesi için Euro ülkelerinin mümkün olduğu kadar birbiriyle uyum içinde olması gerektiğini belirtti. Euro ülkelerinin aynı para birimiyle birbirine daha fazla bağlı olduğu için bazı değişikliklerin yapılması gerektiğini ifade eden Merkel, “Buna sözleşmelerin sınırlı değişimi dahil” dedi.

Haberin Devamı

Anlaşmaya uygun değil

Birliğe üyelik ve kurumların kuruluş anlaşmalarının Fransa’nın önerdiği çözümlere uygun olmadığını söyleyen Merkel, “Kuruluş anlaşmasına bakılırsa ECB bu sorunları çözme olasılığına sahip değil. Piyasalarda güveni sağlamanın tek yolu üzerinde anlaşılmış ekonomik reformları uygulamak ve AB anlaşmasını değiştirerek Avrupa siyasi  birliğini inşa etmek” diye konuştu. ECB yetkilileri de, borç krizinin çözümünün tasarruf önlemleri ve  reformlarla hükümetlerin sorumluluğunda bulunduğunu söyleyerek, ECB’nin  müdahalesi yönündeki uluslararası çağrıları reddediyor. Gelecek yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerine dek ciddi kemer sıkma önlemlerine başvurmayı düşünmeyen Sarkozy, ECB’nin para musluklarını sonuna kadar açmasını talep ediyor. Bu konudaki söz düellosunu sürdüren Fransa, Merkel’in açıklamalarına hükümet sözcüsü kanalıyla karşılık verdi. Fransa hükümet sözcüsü Valerie Pecresse, “ECB’nin rolü Euro istikrarını garanti etmek, aynı zamanda Avrupa’da finansal istikrarı sağlamak. ECB’nin Avrupa’da finansal istikrarı sağlamak için gerekli önlemleri alacağına inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ECB hükümetler yerine IMF’ye kaynak versin

EURO Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, Fransa ve Almanya’nın ECB’nin krize müdahalesi konusundaki tartışmalara yeni bir boyut getirildi. Euro Bölgesi’nde kurtarma operasyonlarında yeterli kaynağa sahip olması için ECB’nin IMF’ye kredi sağlaması fikri gündeme geldi. Ekonomistler, Avrupa Finansal İstikrar Fonunun (EFSF) kaynaklarını 1 trilyon Euo’ya çıkarma planlarının tam olarak uygulamaya geçmesinin mümkün  olmadığı ya da geçse bile bu kaynak yeterli gelmeyeceği için sadece ECB’nin  piyasalara güvenilir garantiler sunabileceğini düşünüyorlar. AB yasaları, ECB’nin hükümetlerin borçlanmalarını finanse etmesini yasaklarken, ECB, kamu borçlarının artmasına ve büyümenin  yavaşlamasına yol açan politikalarını değiştirmesi gereken Euro Bölgesi  hükümetlerine borç vermede son çare olmayacağını sıklıkla ifade ediyor. Yetkililer, Euro Bölgesi’nde hükümetler yerine IMF’ye kaynak aktarmanın olumlu sonuçlanabileceğini söylediler.

Haberin Devamı

Toplu işten çıkarmalara el koydu

Arzu Çakır MORIN / PARİS

Fransa’da birbiri ardına işten çıkarma kararları alınırken, borçlanma faizlerinin Euro bölgesi kurulduğundan bu yana en büyük rekoruna ulaşması ekonomi dünyasını telaşlandırdı.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ülkenin otomotiv devi PSA Peugeot Citroen’in 5 bin çalışanı çıkarmayı hedefleyen sosyal planına el koydu. Elysee Sarayı’nda düzenlediği basın toplantısında, PSA’nın patronu Philippe Varin ile iki kez telefonla görüştüğünü belirten Sarkozy, “PSA sosyal plan uygulamayacak. Özellikle firmanın plandan doğrudan etkilenen 2 bin çalışanı işten çıkarılmayacak. Fransız firmaları, tasarruf planlarını hazırlarken iş gücünü bunun bir değişkeni olarak alamazlar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!