Rusya ve Ukrayna gaz fiyatı konusunda anlaştı

Güncelleme Tarihi:

Rusya ve Ukrayna gaz fiyatı konusunda anlaştı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2011 16:25

Rusya ve Ukrayna'nın aralarındaki en büyük sorun olan gaz fiyatı konusunda uzlaşıya vardığı ve anlaşmanın önümüzdeki günlerde imzalanacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Ukrayna hükümetinden adı açıklanmayan bir yetkili Rus haber ajansı RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, "Gaz fiyatı konusunda anlaştık. Bununla ilgili belgelerin önümüzdeki bir kaç gün içinde imzalanması bekleniyor" dedi.

Adı açıklanmayan yetkili, üzerinde uzlaşıya varıldığını belirttiği gaz fiyatı konusunda bilgi vermezken, Gazprom da konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.
Ukrayna'daki "Ekonomiçeskiy İzvestiya" gazetesi dün Ukrayna Devlet Başkanlığı'ndan bir kaynağa dayandırarak yayımladığı haberde, Moskova ve Kiev'in bin metreküp gaz için 220-230 dolar civarında bir fiyata anlaştığını belirterek, Ukrayna'nın geçen yılın son çeyreğinde bin metreküp Rus gazı için 400 dolar ödemek zorunda kaldığını kaydetmişti.

Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov da dün yaptığı açıklamada, Rusya ile gaz sözleşmesinin yenilenmesinin ardından yılda 6 milyar dolarlık tasarruf yapmayı planladıklarını belirterek, "Gaz fiyatı konusunda anlaşmaya varmamız halinde ayda 500 milyon dolarlık tasarruf yapmış olacağız ve bu da yılda 6 milyar dolara denk geliyor" ifadesini kullanmıştı.

Haberin Devamı

Turuncu Devrimi'n sembol ismi olan Ukrayna eski Başbakanı Yulya Timoşenko, Rusya ile 2009 yılında başbakanlığı sırasında yaptığı gaz anlaşması nedeniyle yetkisini kötüye kullanma gerekçesiyle 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Söz konusu anlaşmaya göre Ukrayna'nın Rusya'dan yılda en az 33 milyar metre küp gaz satın alması gerekiyor. Kiev, Rusya'dan, hem satın alınması gereken gaz miktarının hem de fiyatın indirilmesini istiyor.

Bu arada, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Basın Sözcüsü Dimitriy Peskov da RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, iki ülke arasında gaz fiyatı indirimi hakkında konuşmak için erken olduğunu belirterek, "Biz görüşmelerin olumlu yönde seyrettiği gerçeğiyle hareket ediyoruz. Anlaşma, belgelerin imzalanmasıyla gerçekleşecek. Bu da henüz yapılmadığı için bu konuda konuşmak için erken" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!