Depremzedeler sosyal tesislerde kalabilecek

Güncelleme Tarihi:

Depremzedeler sosyal tesislerde kalabilecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2011 17:33

hurriyet.com.tr'nin Van depremi sonrası başka bölgelerdeki tesislerin kullanılması için defalarca yaptığı çağrı sonuç verdi. Başbakan yardımcısı Beşir Atalay depremzede vatandaşları sosyal tesislere yerleştirmeyi planladıklarını açıkladı.

Atalay dileyen vatandaşların kamu kurumlarının illerdeki misafirhanelerinde kalabileceklerini söyledi.

FATİH ÇEKİRGE'NİN VAN İÇİN YAPTIĞI BÜYÜK ÇAĞRI

FATİH ÇEKİRGE'NİN ÇAĞRISI / WEB TV

Vatandaşlara çağrı
         
“En küçük bir aksama olmamıştır. Van ilinde bir yandan artçılar devam  ediyor. Dolayısıyla binalara girme durumu oldukça zor” diyen Bakan Atalay,  vatandaşlara, “kesinlikle hasarlı binalara girmeleri” çağrısında bulundu.

Bu çağrıyı başından beri yaptıklarına dile getiren Atalay, şöyle devam  etti: “Hep söyledik yine söylüyoruz. Bu durum daha fazla çadırkent, daha fazla  çadır, daha fazla imkan. Bizim de çalışmamız zaten bu yönde. Dün ve bugün ciddi  çadır sevkiyatı olmuş başka ülkelerden de taleplerimiz oldu. Dünden beri 3 yeni  çadır kent tamamlanmak üzere, onun ortak alanları, donatıları üzerinde  çalışıyoruz. Oralara vatandaşları almaya başlayacağız. Daha önceki 3 çadır kent  tamamen doldu. Ayrıca bugün yine karar verdik yarından itibaren 2 tane daha kuracağız.Yemek vesaire durumlarıyla ilgili de dün fırınlar az çalıştığı için biraz sıkıntı  oldu ama aş evlerimiz sıcak yemek veriyor, bugün onlar da normaleşti. Yardım yapacak vatandaşlarıma çağrı da bulunuyorum, hazır paketler içinde  değişik gıdaların bulunduğu paketler gönderirlerse bundan memnun olacağız.  Battaniye, soba, ısıtıcı gibi malzemeler gönderilirse Van'ın buna ihtiyacı var,  vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum.”

Bir karar daha aldıklarını belirten Bakan Atalay, “artçılar sürdükçe,  uzmanlar da bir süre daha devam edecek diyor, tabii kış şartları ne kadar  çadırkentler hazırlasanız da istediğiniz kadar rahat ettiremezsiniz, konteynırlar  geliyor. Yeni bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz” dedi.

Türkiye'nin değişik yerlerindeki bazı kamu kurumlarının sosyal tesisleri,  misafirhanelerinin bulunduğunu anlatan Bakan Atalay, isteyen depremzedelerin  buralarda konaklamasını sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

Atalay, şöyle devam etti: “Türkiye'nin değişik kurumlarının sosyal tesisleri misafirhaneleri var  vatandaşların istemesi halinde o çalışmayı da başlattık, her alanda küçük bir  anket uygulamasını Aile Bakanlığımız yapıyor, o vatandaşlarımızın o bölgelere  yerleştirmeyi planladık. Bütün kamu kurumlarımızın sosyal tesislerini tespit  ettik, bu konuda 3 gündür çalışmamız sürüyordu. Ciddi bir kapasite var. Diyelim ki, bir otel sahibi 50 aileyi ağırlarım diyor. Mersin Valisi bu  sabah aradı 2 bin kişilik benim imkanım var, kurumların yazın kullandığı tesisler  var, bunlar zaten işliyor, buralarda yemek servisi yapılabilecek, dolayısıyla bu  imkanlar yapılabilecek vatandaşlarımızı bu yönde teşvik edeceğiz. Bu süreç,  buradaki şartların hazır hale gelmesinden sonra, daha iyi şartlar hazırlanmış  olacak ve dönebilecekler.'

Bu tesislerden faydalanacakların önceliği konusunda da bir çalışma  yapılacağını ifade eden Bakan Atalay, vatandaşların endişe etmemesini istedi.

Tüm bakan, milletvekili arkadaşlarıyla devletin Van'da olduğunu ifade  eden Bakan Atalay, “onun için endişe edilmesin, çadır ve kalacak yer sıkıntısı  çektirmeyeceğiz. Vatandaşlarımızdan da talebimiz, illa müstakil bireysel çadır  yerine çadırkentleri talep etsinler. Orada ısınmak daha kolay sağlık hizmeti  veriliyor, yemek veriliyor. Onun için ben tek tek çadır alalım yerine  çadırkentlere gelirlerse bu daha rahat yürüyecek bir sistemdir.” diye konuştu.

Basına da destek oldukları için teşekkür eden Bakan Atalay, sözlerini  şöyle tamamladı: “Allah tabii afetler vermesin ama başa geldikten sonra da bizlere düşen  bu afetin yaralarını en iyi şekilde sarmaktır. O desteği gördük, basına da  teşekkür ederiz. Bu bir toplumsal dayanışmadır. Hepimiz el birliğiyle zor süreci  atlatırız. Pozitif katkı istiyoruz. Vanlı vatandaşlarımıza şunları söylüyoruz.  Hasar tespiti yapılıp, evinize gidebilirsiniz denilmeden hasarlı binalara lütfen  kimse girmesin. Bu çağrımız önemlidir.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!