Nostalji kraliçesi olmayacağım

Güncelleme Tarihi:

Nostalji kraliçesi olmayacağım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2011 00:00

Pınar Aylin iki yıl aradan sonra 70’lerin şarkılarını yeniden yorumladığı ‘Hit 70’ler albümüyle 22 Kasım’da geri dönüyor. Yaptığı çalışmaya nostalji denmesine karşı. Bir bakıma haklı da çünkü şarkılar altyapılarında farklı tarzları barındırıyor. Almanya’da 54 müzisyenle yapılan albüm kayıtlarında yaylılarda Berlin Flarmoni Orkestrası’nda bile yer almış müzisyenler var

Nedir sizce eski şarkıların sırrı?
- Çoğu şarkının bestecileri yabancı, bu yüzden hepsi dünyaca ünlü olmuş besteler. Ayrıca söz yazarları duygularını çok içten ifade etmiş.

Neden albüm için sadece 1970’leri seçtiniz?
- Sahnede yıllardır ‘Ne Varsa Eskilerde Var’ adı altında bir bölüm yapıyorum. Orada söylediğim 70’lerin şarkıları beni çok mutlu ederdi. İnsanların gözlerinde parıltıyı görüyordum. Herkes sanki marşa eşlik edermiş gibi şarkıları benimle söylüyorlardı.

Şimdiye kadar çıkan 1970’ler albümlerinden ne farkı var?
- Hepimizin dilindeki şarkılar ama nasıl bir etki yarattıklarına, sen de dinleyince şahit oldun. Hangi şarkının geldiğini anlamıyorsunuz. ‘Ah Nerede Vah Nerede’yi başladığında tanımanızın imkanı yok. ‘Haykıracak Nefesim’ remiks mantığında yapılmadığı halde dans ettiriyor. Dünya sound’ları kullanıldı. Bir şarkıda funk, birinde R&B veya caz altyapılar karşınıza çıkıyor.

Neden kayıt için Berlin’e kadar gittiniz?
- Çünkü bu albüm benim gibi yüzde yüz gerçek. Ben yıllardır neysem o oldum. Bu şarkılar da benim gibi. Bu nedenle yüzde yüz gerçek altyapılar gerekiyordu. Bunu Türkiye’de yapmam mümkün değildi. Prodüktör Ünal Yüksel’e işi teslim ettim. O Almanya’da yaşıyor ve Alman disipliniyle çalıştık. Şarkıların kendi içindeki özelliklerini bozmadan, onları şimdiye taşımak istedik. 54 müzisyen bu albümde görev aldı. Özellikle yaylılarda, Berlin Flarmoni Orkestrası’nda bile yer almış olan müzisyenler canlı çaldı.

Peki önceki albümünüz patlasaydı hevesiniz kırılmaz ve yeni şarkılar mı söylerdiniz?
- Benim hevesim hiçbir zaman kırılmaz. Bu işe gönlümle devam ediyorum.

Neden sizce son dönemde büyük hitler yakalayamadınız?
- İstediğin kadar güzel sesin, güzel fiziğin olsun önemli olan doğru şarkıyı bulmak. Bulamazsan doğru işi yapamazsın. 90’larda büyük hitlerin çıkma sebebi; prodüktörlerin var olması ve bize büyük bütçelerle albüm yapmasıydı. Sürekli üretim halinde olunması, kendi hitlerini yarattı. Şimdi durum bambaşka, hızlı bir gelişim var. Kasetten CD’ye, jet hızıyla da dijitale geçildi. Bu da handikapları getirdi.

Bütün şarkıcılar sizin gibi düşünürse, dinleyiciler yeni şarkılara nasıl kavuşacak?
- 70’ler albümleri daha önce epey yapıldı. Ama bütün işleri yan yana koyduğunuzda benim işim kendini gösterecek. Yüzde 95’ini canlı duyabileceğiniz bir konsept albüm yarattık. Ayrıca bu bir üçleme olacak 70’ler, 80’ler ve 90’lar...

Siz de nostalji kraliçesi mi oluyorsunuz?
- Sevmediğim bir kelime... Bu işin sonunda kimsenin bana böyle yaklaşacağını sanmıyorum.

Eski şarkıları söylemek işin biraz kolayına kaçmak mı?
- İşte sevmediğim bir laf daha... Bu bir cover albüm veya nostalji albümü değil. Bunların ötesinde bir çalışma.

TRAVMATİK BİR ŞEY ATLATTIM

Yüzde yüz gerçeğim diyorsunuz. Kaç yaşındasınız? Estetiğiniz yok mu?
- Yaşımla ilgili sıkıntım hiç olmadı. Minyon olmanın avantajlarını yaşıyorum. 39 yaşındayım. Söylediğimin arkasındayım, hiç estetik yaptırmadım ve düşünmüyorum.

Üç senedir işadamı Süleyman Bey’le birliktesiniz. Evlilik planlarınız var mı?
- Parmaktaki yüzük olacağını gösteriyor herhalde! İlişkimiz başladığından beri Süleyman evlenmek istedi ama ben ağırdan aldım. Çünkü travmatik bir şey atlatmıştım. Sonra imza korkumu yendim. Baktık ki, bizimle yaşayan kızım Maya ile tam bir aile fotoğrafı veriyoruz. Evlilik için yazı bekliyoruz. Çeşme’de yapacağız.

Basına yansıdığı kadarıyla eşinizle zorlu bir ayrılma süreci geçirdiniz. İstediğiniz halde uzun süre ayrılamadınız. Süleyman Bey’de size güven veren ne oldu?
- ‘Her şerde bir hayır var’ lafına sonuna kadar inanıyorum. Çok kötü şeyler yaşadığımı düşünüyordum, şimdi iyi ki olmuşlar diyorum. O dönem çok dua ettim. Bana benim gibi birini nasip etmesini istedim. Resmini çizsem bu kadar olurdu.

Maya ile ilişkiniz nasıl?
- Dokuz yaşında. O bizim gözbebeğimiz. Süleyman ile yakaladıkları çok güzel bir şey var. Bazen bir takım oluyorlar. Maya’nın gözünde Süleyman bir rol model. Bizim bir tek imzamız kaldı, yoksa çoktan aile olduk.

KIZI MAYA EŞLİK ETTİ

Sahnede en sevdiğim şarkıları söylemeyi tercih ettim. 70’ler müthiş bir cevher, ‘Aşkın En Güzeli’ bilinen bir beste ama Türkçe sözleri Fikret Şeneş’e ait ve çok bilinmiyor. Tüylerim diken diken oldu. Albüm bitmek üzereyken 12’inci şarkıyı arıyordum. Bir gün gazetede ‘Üzüntüyü Bırak Yaşamaya Bak’ şarkısının ‘Öyle Bir Geçer Zaman ki’ dizisiyle yeniden gündeme geldiğini okudum ve albüme aldık. Kızım Maya ve iki arkadaşı çok sevdikleri ‘Hayırdır İnşallah’ şarkısında bana eşlik etti. Stüdyoda okuduğum anda beni çok etkileyen de ‘Bana Yalan Söylediler’ şarkısı oldu. Albüme yurtdışında iki klip birden çektik. Bunlardan ilki ‘Palavra’ uğuruna inandığım 11.11.2011’de yayına girdi. Diğeri de yakında yayınlanacak ‘Bu Gece’ şarkısı.

90’LAR EELENCE’Sİ

Geçen yıl açılan ve kısa sürede müdavimlerini yaratan gece kulüplerinden Özgür Aras’ın İstanbul’daki ‘Eelence’si, birinci yılını bir albümle kutluyor: ‘Eelence 90’lar’. Bu albüm sayesinde CD formatının henüz yaygınlaşmadığı günlerde az sayıda basılan ve bu yüzden birçoğu bugün piyasada bulunmayan doksanlı yıllar şarkıları, yeniden karşınıza çıkıyor. Çalışmada Aşkın Nur Yengi, Emel Müftüoğlu, Jale, Nükhet Duru, Reyhan Karaca, Seyyal Taner, Sibel Tüzün, Fulden Uras ve Soner Arıca gibi birçok ismin en sevilen şarkıları var. Özgür Aras, albümü şöyle anlatıyor: “Bu şarkılar saf, masum ve iyi niyetli aşkların, kalp çarpıntılarının, yıllar geçse de unutulmayan o ilk heyecanların, kavuşma telaşlarının şarkıları. Bu albümle yıllar sonra yeniden keşfedilmeyi bekliyorlar. Ossi Müzik arşivinden herkesin arşivinde olması gereken bir albüm hazırladık”.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!