Mevsimlik tarım işçisi memlekete dönünce çadır okul da kapandı

Güncelleme Tarihi:

Mevsimlik tarım işçisi memlekete dönünce çadır okul da kapandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2011 00:00

Tarlalarda çalışmak için Doğu ve Güneydoğu illerinden Ankara’nın Polatlı ilçesine gelen mevsimlik tarım işçileri bayram öncesi memleketlerine dönünce, Polatlı’daki çadır okul da kapandı.

Haberin Devamı

POLATLI Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, mayıs ayında çalışmak için  Güneydoğu’dan Polatlı’nın köylerine gelen işçilerin memleketlerine döndüğünü belirterek, bu nedenle Mevsimlik Tarım İşçilerinin Yaşam Şartlarının  İyileştirmesi Projesi (METİP) kapsamında ilçenin Sarıoba köyünde açılan çadır  okulun da kapatıldığını söyledi.
Çadır okul projesinin Türkiye’de bir ilk olduğunu kaydeden Bilgin,  “Köydeki çadır okulda yaklaşık 120 öğrenci, 3 öğretmen nezaretinde okulların  açıldığı eylül ayından bu yana eğitim ve öğrenimlerini sürdürdü. Bu gün çadır  okulumuzun eğitim ve öğretimine son verdik. Burada eğitim öğretim gören  öğrencilerimiz gittikleri yerde eğitim öğrenimlerine kaldıkları yerden devam  edecekler” dedi.
5 bin 500 işçi gelmişti
Mevsimlik işçilerin hayat standartları yükseltmek ve iyileştirmek  maksadıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından uygulanan METİP  Projesi’nin önemine değinin Bilgin, “Proje kapsamında 5 köyümüzde altyapı  çalışması tamamlandı. 2011 yılında gelen mevsimlik tarım işçisi sayısı 5 bin  500’ü buldu. Geçtiğimiz yıl bu sayı 7 binin üzerindeydi ancak bu sene nisbi  olarak düşüş yaşandı” diye konuştu.
Kaymakam Bilgin, yaklaşık 20 yıldan bu yana mevsimlik gezici işçilerin  Polatlı’ya geldiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İşçiler mayıs ayından itibaren buraya gelmeye başlıyorlar ve Kasım  ayının başına kadar kalıyorlar. 2011 yılında gelen işçilerimiz çalışmalarını  hemen hemen tamamladılar. Çok az bir işçimiz burada kaldı. Şeker pancarı  hasadıyla birlikte bu işçilerimiz de memleketlerine dönecekler.
Çadır okul depoya kaldırıldı
Her türlü doğa şartlarına dayanıklı malzemeden yapılan çadır okul ve işçi  çadırları sökülerek depolara kaldırıldı.
Kimi mevsimlik tarım işçileri çalışma koşullarından şikayet etse de çadır  okulda öğrenim gören çocuklar, okullarını ve öğretmenlerini çok sevdiklerini  söyledi. METİP Projesi kapsamında Sarıoba köyünde açılan çadır okulda 120 öğrenci  2 ay süresince eğitim gördü. Çadır okulda misafir öğrenci sıfatıyla eğitim gören  mevsimlik işçilerin çocukları, Kurban Bayramının ardından memleketlerindeki  okullarda eğitime devam edecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!