Başkent'te KHK fırtınası

Güncelleme Tarihi:

Başkentte KHK fırtınası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2011 12:21

Başkent’te KHK fırtınası esti. Hükümete 6 ay süreyle kanun hükmünde kararname (KHK) çıkarma yetkisi veren kanunun, son gününde milyonlarca memur sevinirken, onlarca yönetici de üzüldü.

Haberin Devamı

6223 sayılı Kamu Hizmetlerinin Düzenli, Etkin ve Verimli Bir Şekilde Yürütülmesini Sağlamak Üzere Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Teşkilat, Görev ve Yetkileri ile Kamu Görevlilerine İlişkin Konularda Yetki Kanunu 3 Mayıs 2011 tarihli Resmi Gazete’te yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanun ile hükümete 6 ay süreyle KHK çıkarma yetkisi verildi. Yetkinin süresi ise 2 Kasım’da doldu.

MİLYONLARCA MEMUR SEVİNDİ

Hükümet, yasanın son gününde memurları sevindirdi. ‘Kamuda eşit işe, eşit ücret’ olarak ifade edilen Kamu Görevlilerinin Mali Haklarını Düzenleyen KHK ile aynı unvan ve kadroda olanların farklı ücret almasının önüne geçilecek. Çalışanlar arasındaki ücret dengesi, ek ödeme yapılarak sağlanacak.

/images/100/0x0/55ea776cf018fbb8f881cec0
900 MİLYON TL GEREKİYOR

Haberin Devamı

900 milyon liraya mal olması beklenen bu düzenlemeyle ilgili memurlara fazla çalışma ücretinin beş katına kadar ilave ücret ödenebilecek. Yeni işe girenler, aynı ücret skalasına tabi olacak.

Sözleşmeli personele de, hizmet yılı ve öğrenim durumu aynı olan emsali personel için belirlenen tutarda ek ödeme yapılacak.

DAMGA VERGİSİ DIŞINDA VERGİ YOK

Eşit işe eşit ücret sisteminde yapılacak ek ödeme, damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmayacak ve ilgili mevzuat uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, döner sermaye ödemesi, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun yapılan benzeri ödemelerin hesabında dikkate alınmayacak.

YABANCI DOKTOR VE HEMŞİRE ÇALIŞABİLECEK

663 Sayılı KHK ile ile uzun süredir tartışılan ve sağlık çalışanlarının büyük tepkisini çeken yabancı doktor ve hemşire çalıştırmanın yolu açıldı. Düzenlemenin ilgili maddesinde 'Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında özel bilgi ve ihtisas gerektiren nitelikli bir işin yapılması veya proje hazırlanması veya yürütülmesi için 657 sayılı Kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın proje süresince ve her  halde üç yıla kadar sözleşme ile yerli ve yabancı uzman çalıştırılabilir' denildi.

Haberin Devamı

Ayrıca, 11 Nisan 1928 tarihli ve 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 4'üncü maddesinin birinci cümlesindeki 'Türk hekimlerinin' ibaresi 'hekimlerin' şeklinde değiştirildi.

Yabancı hemşire istihdamının önünün açılabilmesi için de, 1954 tarihli ve 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu'nun 3. maddesinde yer alan “Türkiye'de hemşirelik sanatı bu kanun hükümleri dahilinde hemşire unvanını kazanmış Türk kadınlarından başka hiçbir kimse yapamaz” ifadesi, “Bu Kanun hükümlerine göre hemşire unvanı kazanmış olanların dışında hiç kimse Türkiye'de hemşirelik mesleğini icra edemez'  şeklinde değiştirildi.

Aynı kararname ile Sağlık Bakanlığı'nın teşkilat yapısında da radikal değişlikler yer aldı.  Müsteşar yardımcısı sayısı 3’ten 5’e çıkarken, sağlık politikaları kurulu oluşturuldu. Bakanık birimlerinin, şu başkanlık ve müdürlüklerden oluşması hükme bağlandı:

Haberin Devamı

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü, Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü, Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü, Hukuk Müşavirliği, Denetim Hizmetleri Başkanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Özel Kalem Müdürlüğü

TSE YÖNETİMİ GİTTİ

662 Sayılı KHK ile onlarca kanunda değişiklik yapıldı. Buna göre Türk Standartları Enstitüsü Kanununda yapılan değişiklikle 2 Kasım tarihi itibariyle kurumun üst düzey tüm yöneticilerinin görevlerine son verildi. Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, 1. Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı, Merkez Başkanı, Başkanlık Müşaviri, Genel Sekreterlik Müşaviri ve Grup Başkanı kadrolarında bulunanların görevleri hiçbir işleme gerek kalmaksızın son buldu.

Haberin Devamı

İMKB YÖNETİMİ DE GİDECEK

Aynı KHK ile İMKB yöneticilerinin görevlerine de son verildi. Buna göre İMKB Başkanı ile yönetim kurulu üyelerinin görevlerinin 31 Aralık 2011 tarihinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona ereceği hükme bağlandı.

662 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile bazı KHK’larda değişikliğe gidildi. Töre cinayetlerinin yanı sıra ‘intihar’, töre ve namus cinayetleri de kanuna girdi. SGK bünyesinde faaliyet gösteren dinlenme ve bakım evlerinin Aile Bakanlığına devredilmesi hükmü getirildi.

Ayrıca Milli Eğitim, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıkları ile TÜBA, YÖK, DSİ, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Suç Gelirlerinin Aklanması, Konut Edindirme Yardımı gibi çok sayıda kanunda değişiklik yapıldı.

Haberin Devamı

EMNİYET VE ÇİFTLİK KANUNU DA DEĞİŞTİ

661 sayılı KHK ile Avrupa Birliği Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunlar ile Dahiliye Memurları, Emniyet Teşkilatı, Hakimler ve Savcılar,  Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, İstanbul’da Yapılacak Olimpiyat Oyunları Kanunu, Rekabet Kurumu Kanunu, Büyükşehir Belediyesi Kanunu,  Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluğu Başkanlığı, ÖSYM, Devlet Memurları,Atatürk Orman Çiftliği Kanunu’nda değişiklik öngören 105 maddelik KHK yayımlandı.

665 Sayılı KHK ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı teşkilat kanunu başta olmak üzere bazı kanunlarda değişiklik yapıldı. Buna göre Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Kurulunun yapısı değişirken; bakanlığın da merkez ve taşra birimleri yeniden yapılandırıldı.

664 sayılı KHK ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek KurumuTeşkilat ve Görevleri Kanunu’nda değişiklik oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!