Başkan: "Bu yürekliliği gösterenleri kutluyorum”

Güncelleme Tarihi:

Başkan: Bu yürekliliği gösterenleri kutluyorum”
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2011 13:36

İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz, Vakıflar Genel Müdürlüğünün, Bursa'nın İznik ilçesindeki “Ayasofya Camisi”nin ibadete açılması yönündeki kararına ilişkin, “Bu yürekliliği gösterenleri kutluyorum” dedi.

Haberin Devamı

Eryılmaz, yaptığı açıklamada, “Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi kararına ilişkin” değerlendirmelerde bulundu.

“İznik'in Türkler tarafından fethinin sembolü”

“Şu anda bize gelen herhangi resmi bir bilgi yok ama benim bildiğim kadarıyla orası Vakıflar Bölge Müdürlüğünde de cami olarak geçiyor. Biliyorsunuz, Mimar Sinan'ın yapmış olduğu bir minare vardı. 2007 yılında bu minarenin restorasyonu yapıldı. Elimize resmi bir açıklama gelmediği için şu an orası sadece cami olarak mı kullanılacak ya da ziyaretçilere açık mı olacak, o konu hakkında bir bilgim yok” diyen Eryılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ayasofya'nın minaresinin yıkık olması beni çok rahatsız ediyordu, minarenin yapımında oldukça fazla çalıştık. Rahmetli eski İznik Kaymakamı Hüseyin Avcı ile tüm kurul toplantılarına katıldık. Kurulun büyük bir tepkisiyle karşılaşmamıza rağmen 1 sene içerisinde minarenin yapımını tamamladık. Orada Orhan Bey'in anıları var, Kanuni Sultan Süleyman'ın anıları var, Mimar Sinan'ın anıları var ve İznik'in Türkler tarafından fethinin sembolü olarak bilinmektedir. Ayasofya'nın cami olmasını sağlayanlara teşekkür ederim. Benim için siyasi görüşü ya da kimin yaptığı önemli değil, bu yürekliliği gösterenleri kutluyorum”

Eryılmaz, “Ayasofya'nın Kurban Bayramı'nda, ibadete açılması planlanıyor. Bayram namazını Ayasofya'da mı kılacaksınız” sorusu üzerine, “Benim için oranın ibadete açılması zaten bayramdır” karşılığını verdi.

Çalışmalar sürüyor

Öte yandan İznik merkezde Atatürk Caddesi ile Kılıçaslan Caddesi'nin kesiştiği kavşakta yer alan tarihi yapının çevresi ve içinde hareketlilik devam ediyor.
Dün Ayasofya'nın içinde zemin döşemesi yapılmış, yere halılar serilmiş ve minber yerine konulmuştu. Yıllardır yapının dışında bulunan “Ayasofya Müzesi” yazılı tabela ise bulunduğu yerden kaldırılmıştı.

Bugün sabah saatlerinde, ise namaz kılınacak bölümdeki halıların çevresine korumalıklar yerleştirildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!