İstanbul’da deprem olsa çadır kuracak yer var mı

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’da deprem olsa çadır kuracak yer var mı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2011 16:10

Türkiye Belediyeler Birliği'nin Ekim ayı olağan encümen toplantısı "Deprem Özel Gündemi" ile İstanbul'da yapıldı. Topbaş, çadır kent alanlarının imara açıldığı iddiasıyla ilgili ‘Bunlar işi sulandırma. İşin özü değil. Başka boyutuyla olayı anlatmak lazım. Bunun hazırlıkları çok ciddi ölçekte yeterli ölçekte var.’ dedi.

Florya'daki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tesisleri'ndeki toplantıya aynı zamanda Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve encümen üyeleri katıldı. Toplantıda Van depreminde yaşananlar ve olası bir İstanbul depreminde yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

ÇALIŞMALARI, GENEL SEKRETER YARDIMCILIĞI KOORDİNE EDECEK

Basına kapalı olarak yapılan toplantı öncesi, Kadir Topbaş açıklamalarda bulundu.

Topbaş, " Türkiye belediyeler birliğinin yeni bir çalışma alanı olarak belirleyeceğimiz afet konusu var; özelllikle yansıyan görüntülerin bir daha tekrar etmemesi adına . Üyemiz olan belediyelerin bölgeye ekipman ve araç gereç göndermeleri disipline tabii tutulması, lüzumsuz araçların değil gerekli araçların gönderilmesi adına bir düzenleme yapmak istiyoruz. Türkiye Belediyeler Birliği'nin çatısı altında genel sekreter yardımcılığı ölçeğinde Türkiye'deki tüm belediyelerimizin imkanlarını afet anında koyacakları refleksleri ve ekipmanın kayıtlarını almak suretiyle afet olan bölgeye hangi belediyeden ne tür ekipman ve aracın gideceğinin Türkiye Belediyeler Birliği merkezinden sağlanmasını istiyoruz. Çünkü onlarca yüzlerce aracın ihtiyaç olmasa bile bölgeye gittiğini ve etkisiz kaldığını olumsuzlukların da ortaya çıkabileceğini düşünmekteyiz " dedi.

Topbaş, yardımların dağıtımındaki aksaklıkların giderilmesi için çalışmalar yapılacağını da söyleyerek, "Genel Sekreter yardımcılığımız kriz masası ve Türk Kızılayı ile birlikte çalışmak üzere afet ölçeğinde bir düzenleme yapacak. Bu da bölgeye gidecek yardımların ne tür olacağı beklentilerin neler olduğunun tespitlerini yapacak. Biz de yardımların koordineli bir şekilde ihtiyaç sahiplerine herşeyin kendi adlarına aktarılacak şekilde verilmesini düşünüyoruz. Yeni kurulacak Genel Sekreter yardımcılığımız tüm Türkiye'deki belediyelerin desteğiyle bu çalışmaları sürdürecek ve beraberce olası bir depremde bunun karşısına geçmenin ve daha verimli sonuç almanın çalışmalarını yapacak " diye konuştu.

"KARARIMIZ, YAPILARIN DAHA DÜZGÜN VE DENETLENMİŞ YAPILMASI"

Başkan Topbaş, Türkiye Belediyeler Birliği 'nin kararlarından da bahsetti. Topbaş, " Bundan sonra Türkiye Belediyeler Birliği olarak kararımız yapıların daha denetlenmiş, daha düzgün ve daha sağlıklı yapılar olarak yapılması ama geçmişle ilgili de yoğun bir çalışma yapmak. Bundan sonraki yeniden yapılanma koşullarını oluşturmak adına yine yasal düzenleme çalışmaları var. Bu konuda inanıyorum ki yasalar uygulandığı taktirde bir sonuç alınabilir. Bu konuda yurttaşlarımız özellikle teknik elemanlar ve meslek odalarımızın aynı hassasiyetle bize destek vereceklerine inanıyorum" şeklinde konuştu. Topbaş, Van depreminin bir milat olduğunu kaydederek, " Biz hep beraber belediyeler olarak diyoruz ki, Van depremi bir milattır bizim için bir dönüm noktasıdır. Bundan sonra artık bu konuyu yakından takip edeceğimizi tüm belediye başkanlarımız tüm siyasi partilerimizin temsil edildiği Türkiye Belediyeler Birliği encümeni olarak, kararı verdiğimizi ifade ediyorum " şeklinde konuştu.

"İSTANBUL'DA ÇADIR KENT PROBLEMİ YOK"

Basın toplantısının ardından Topbaş gazetecilerin sorularını da yanıtladı.Topbaş, ' Olası bir İstanbul depreminde vatandaşların toplanacağı alanlar nereleri olacak ? ' sorusuna yanıt verdi. Topbaş, " Benim gönlümden geçen bir teknik adam olarak çadır kentlere ihtiyaç olmasın. Yapıları çok sağlam yapalım başka yerlerde toplanma ihtiyacı olmasın" dedi. Topbaş, İstanbul'daki olası depremin Türkiye'yi onlarca yıl geriye götürebileceğini belirterek, " Biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bununla ilgili Valiliğimizin afet merkezi kontrolünde olmak üzere daha önceden belirlenmiş olan toplanma alanları yeniden gözden geçirilmektedir "diye konuştu. Topbaş'a medyada yer alan çadır kent alanlarının imara açıldığı iddiaları da soruldu. Topbaş, " Maalesef çadır ketler alanlarıyla ilgili demogojik bir yaklaşım görmekteyim. Bunun altını çizeyim. Yani Şehir Plancıları Odası çıksın İstanbul'da ' Şu kadar çadır kente ihtiyaç var' diye ilan etsinler. 1999 depreminden sonra İstanbul'daki o zamanki yönetim çadır kent alanlarını haritalar üzerinde belirlemiş. Gelişigüzel bulduğu alanlara olabilir demiş. Bu alanların bir kısmı şahıs alanları. Yani sizin arsanız var ve bu alanı yönetim çadır alanı olarak belirlemiş" dedi. Topbaş, " Bunlar işi sulandırma. İşin özü değil. Başka boyutuyla olayı anlatmak lazım. Bunun hazırlıkları çok ciddi ölçekte yeterli ölçekte var. Biz AKOM'un becerisini güçlendirmek adına dünyanın neresinde bir afet olursa onları oraya gönderiyoruz. Çünkü orada diğer gruplarla birleşerek bilgi ve deneyim paylaşımı yapıyorlar. İstanbul'da çadır kent problemi yok. Altını çiziyorum. Bununla ilgili lojistik destek imkansızlığı yok. Herşey hazır " dedi.

TOPBAŞ'IN CEVABI SALONU KAHKAHAYA BOĞDU

Topbaş olası bir İstanbul depreminin maliyetinin 100 milyar dolar civarında olacağının tahmin edildiğini söyleyerek, " Olası depremin maliyetinin önüne geçmek istiyorsanız 17 milyar dolar civarında bir yatırım yaparsanız bu riski kaldırırsınız deniliyor. Biz burada alt yapıya yeni ilaveler yapmak zorunda kalacağız ama asıl olan insanımızın geleceğini ve hayatını kurtarmak. Bunu bütün ilçelerimizde Bakırköy'de Büyükçekmece 'de Beyoğlu'nda her tarafta adım adım bunu yapmak zorundayız " dedi. Topbaş, ' Bunun için bir tarih verebiliyor musunuz ? ' sorusuna ise, esprili bir yanıt verdi. Topbaş, 2020 yılında Topbaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olamayacağının hatırlatılması üzerine ' Niçin öyle söylüyorsunuz ? ' diye sordu . Topbaş gülerek, " 2023 yılını görmek ve İstanbul gibi bir kentin belediye başkanı olarak kalmak isteyebilirim . Başkanlarımızın fikirlerinde bir değişiklik yok " dedi. Bunun üzerine salondakiler gülmeye başladı.Topbaş, yerel yönetimlerin nasıl bir yasa istediği konusundaki soruya da yanıt verdi. Topbaş, " Yaptırım gücü yüksek yasalardan önce, halkla bu konuda anlaşmak, halkın rızasıyla yürümek, onları ikna etmek önemli. Biz şimdi bu süreçteyiz. Ama bir yapıda yaşayan insanların hayatları tehdit altındaysa o zaman buna bir müdahale yapılmıyorsa belki Sayın Başbakanımızın dediği gibi kamulaştırma süreci ortaya çıkacak " şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!