Sarko’ya ‘normal’ rakip

Güncelleme Tarihi:

Sarko’ya ‘normal’ rakip
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2011 00:00

Fransa’da Sosyalistler, Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye karşı yarışacak adaylarını belirlemek için ikinci kez sandık başına gitti. Yüzde 57’ye 43’le Genel Sekreter Aubry’i geride bırakan “Bay Normal” lakaplı Hollande, gelecek yıl Sarkozy’nin rakibi olacak.

FRANSA’da önemli bir demokrasi denemesi olarak bir ilke imza atan Sosyalistlerin önseçimine katılım, 2 milyon 600 bin seçmenin oy kullandığı ilk turdan bile güçlü oldu ve 2 milyon 800 bin kişi sandığa gitti. Geçen haftaki ilk turda yüzde 17 oyla üçüncü gelen genç aday Arnaud Montebourg, seçmenlerine bir adayı desteklemeleri çağrısında bulunmadı, ancak bireysel olarak birinci gelen aday François Hollande’ı desteklediğini açıkladı.

İki tur arasında Aubry, Hollande’ın gerçek solu temsil etmediğini ve Sarkozy ile mücadele edebilmek için “yumuşak değil, sert sola” ihtiyaç duyduğunu söyleyerek rakibini elemeye çalıştı. Hollande ise, Aubry’nin seks skandalı nedeniyle yarışdışı kalan IMF eski Başkanı Dominique Strauss Kahn’ın yerine ‘nöbetçi aday’ olduğu sloganı ile Aubry’yi vurdu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 10 kilo vererek hazırlanmaya başlayan Hollande, tüm anketlerde Sarkozy’ye karşı en güçlü aday olarak gösteriliyor. Aubry “Ülkeye örnek olan demokratik bir önseçimi organize etmekten gurur duyduğunu” dile getirirken iktidar partililer “Hollande’ın karizması, devlet adamı imajı yok. Özellikle uluslararası arenada etkisiz kalır” yorumunu yaptılar.

Royal yerine gazeteci

Hollande 2007 seçimlerinde aday olmak istiyordu, ancak 4 çocuğunun annesi Segolene Royal aday olunca, Parti Genel Sekreteri olduğu halde aday olamadı. Royal seçimleri kaybettiği gece, Hollande ile ayrıldığını açıkladı. “Bay Normal” lakaplı Hollande da yıllardır birlikte olduğu gazeteci Valerie Trierweiller ile yaşamaya başladı.
/images/100/0x0/55eb1c5ff018fbb8f8abc90f

10 puan fark atacak

En son 2 Ekim’de Le Point Dergisi’nin yayınladığı kapsamlı ankete göre 2012 cumhurbaşkanlığı seçimleri birinci turu bugün yapılsa Hollande yüzde 31, Sarkozy yüzde 21, aşırı sağın adayı Marine Le Pen yüzde 15 ve radikal solun adayı Jean luc Melanchon yüzde 8 oy alacak.

Aynı semtten farklı kafa

Fransa’nın kuzey kenti Rouen’da 1954 yılında doğan Hollande, liseyi muhafazakar Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile aynı kentte, Neuilly Sur Seine’de okudu. Fransa’nın en büyük politikacılarını yetiştiren Kamu Yönetimi Fakültesi (Ecole National d’Administration) ENA’yı 7’incilikle bitirdi. Aynı okulda, 30 yıllık hayat arkadaşı Segolene Royal ile tanışarak birlikte yaşamaya başladı. 1988 yılında Coreze milletvekili seçildi. 1994 yılında Sosyalist Parti’nin (PS) ekonomiden sorumlu Genel Sekreter yardımcısı oldu. Eski sosyalist Başbakan Lionel Jospin tarafından PS sözcüsü atandı. Jospin Başbakan olunca Hollande da, 1997-2008 yılları arasında PS Genel Sekreterliği’ne oturdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!