Okulu kapatıp makam yapacak

Güncelleme Tarihi:

Okulu kapatıp makam yapacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2011 00:00

Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesi’ndeki Hamzabey İlköğretim Okulu yarın kapanacak; Kaymakam Kâzım Karabulut’un yeni makam binası yapılacak. Okulun 141 öğrencisi çevre okullara gönderilecek. Kapatılacak okul, Anadolu liselerine öğrenci kazandırmasıyla ve siyaset, ekonomi, bilim ve bürokraside alanlarındaki başarılı mezunlarıyla tanınıyor. Veliler isyanda, öğrenciler ağlıyor: “Koskoca devletin gücü bize mi yetiyor? Başka bina bulamıyorlar mı?

Haberin Devamı

Hamzabey İlköğretim Okulu Mustafakemalpaşa’nın sadece en merkezi okulu değil. Verdiği mezunların en iyi okulları kazanması, toplumsal hayatta önemli mevkilere gelmesiyle de ünlü. Okul, mimarisiyle de sıradan devlet yapılarına hiç benzemiyor. Bunun nedeni, bitişiğindeki binaya uygun inşa edilmesi. Mimaride öykünülen bu komşu, Cumhuriyet’le birlikte ilkokula dönüştürülerek Hamzabey adı verilen ve 2003’e kadar hizmet veren eski rahip okulu ‘Taş Mektep’.
Okul adını, Kurtuluş Savaşı’nda ilçeye ilk giren Yüzbaşı Hamza Bey’den alıyor. Okuldaki her sınıfta ortalama 20 öğrenci var. Diğer okullar gibi çift tedrisatlı değil. Öğretmen kadrosu genç ve hırslı. Bu nedenle Anadolu liselerini kazanan öğrenci sayısı son derece fazla. Üstelik Kaymakam Kâzım Karabulut’un iddia ettiği gibi etrafındaki yerleşim alanı hiç de az değil. Okul, tam da şehrin göbeğinde, dört mahallenin ortasında, ana caddeye 50 metre ötede yer alıyor.
Okullarıyla gurur duyan Mustafakemalpaşa halkı, bugünlerde çok huzursuz. Veliler, öğrenciler ağlıyor. Çünkü Kaymakam Kâzım Karabulut, Hükümet Konağı yıkıldıktan sonra yenisi yapılıncaya kadar Kaymakamlık makamı olarak Hamzabey İlköğretim Okulu’nu kullanmaya karar verdi. İnşaat, iki buçuk yıl sürecek. Bu da üç öğretim yılı anlamına geliyor. Çocuklar şimdi Mehmet Akif Ersoy, 14 Eylül ve Öğretmen Davut ilköğretim okullarının 40-50 kişilik sınıflarına dağıtılacak.

Haberin Devamı

Çocukların gelecekleri meçhul ARZU BABAL (OKUL AİLE BİRLİĞİ BŞK. YRD.)

Ben de çocuklarım da annemin temizlikçiliğini yaptığı bu okuldan mezunuz. Kızım dördüncü, oğlum beşinci sınıfta. Önerilen okula gitmek istemiyor, derslere kendini veremiyorlar. Çocuklar, öğretmenler birbirinden ayrılıp dağılacak. Yeni okul çok uzak.

Nasılsa taşınacağız diye dersleri boşverdiler DİLEK ÇİFTER

Çocuklarım yedinci ve sekizinci sınıfta. Yani okuldaki son seneleri. Bir yandan da SBS’ye hazırlanıyorlar. Dersleri iyiydi, şimdi ikisi de boşverdi. Yakında sınavlar başlayacak ama ‘Nasıl olsa taşınacağız’ diye çalışmıyorlar. Oğlumun puanları çok iyi, fen lisesini istiyordu. Çocuklarımın psikolojisi bozuldu. Bize önerilen okullarda sınıflar çok kalabalık. O okullar da yeni öğrenci istemiyor zaten. Öğrenciler üst üste oturacak...

Haberin Devamı

Kazım Bey Esnaf Sarayı’na taşınsın RECEP ŞEN (TERZİ)

Hamzabey’den 1961’de mezun oldum. Cumhuriyet’in ilk yıllarından benim zamanıma kadar okulumuz yokluğa rağmen büyük başarılar elde etti. Eski İzmir Belediye Başkanı Burhan Özfatura da buradan mezun. Kimsenin bu okulu kapatmasına razı değiliz. Okulumuza sahip çıkmak mahallemizin asli görevi. Gerekirse diğer okullardan gelen çocukları sahipleniriz. Yeter ki okulumuz kapanmasın. Kaymakam okulun yerine Esnaf Sarayı’na taşınabilir.

Kapatmak kolay, yaşatmak zor MUHTAR SÜLEYMAN İLİK

Ben, babam, çocuklarım... Hepimiz bu okuldan mezunuz. Oğlum Anadolu lisesini kazandı. Beşinci sınıftaki oğlum çok başarılı. Kaymakam Bey’e anlattım. Taşımalı sistemdeki köy çocuklarını bin nüfuslu okullar yerine okulumuza göndersinler. Yazık değil mi o çocuklara. Gelsinler, bağrımıza basarız. Kapatmak kolay, yaşatmak zor.

Haberin Devamı

BAŞKA ALTERNATİFİMİZ YOK KAYMAKAM KÂZIM KARABULUT

Hükümet Konağı yeniden yapılacağı için geçici yer arıyoruz. Hamzabey İlköğretim Okulu’nun mevcudu düştüğü için birleştirilmiş sınıflarda eğitime devam etmesi gerekiyordu. Buradan daha makul bina bulamadık. Öğrencileri en yakın iki okula kaydıracağız. Zaten okulun etrafı işyerleriyle çevrili, yerleşim birimi az. Asıl sorun bu. Bu ilçede eğitim, güvenlik ve sağlığın baş sorumlusu benim. Başka bir kurum muyum ki eğitimi ikinci plana atıp kaymakamlığı birinci plana alayım? Ortak akılla; Belediye Başkanı, Milli Eğitim Müdürü ve bu bölgenin milletvekiliyle beraber aldık bu kararı. Bu binadan başka alternatifimiz yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!