Yerli otomobilin fiyatını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Yerli otomobilin fiyatını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2011 00:00

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yerli otomobil için vergi ve teşvik öncesi satış fiyatının 20 ila 25 bin aralığında olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Ancak Ergün, Otomotiv Sanayicileri Derneği ‘nin hazırladığı raporda belirlenen bu fiyatın, 2-2.5 milyar avroluk yatırım tutarı ile 900 milyon avroluk satış ve pazarlama yatırımına göre belirlendiğine dikkat çekti. Dolayısıyla Ergün, bu rakamların aşağı inmesi durumunda yerli otonun fiyatının da çok daha aşağı ineceğini vurguladı. Ergün, yerli otonun yapılabilirliği konusunda ‘kuvvetli işareti aldığını’ da söyledi.  

Bakan Ergün, 8 aylık bir çalışma sonucu hazırlanan OSD raporunun ana hatlarını kamu oyuna açıkladı. Türkiye’de 2010 yılında iç pazarda 510 bin otomobil satıldığın, 2011 yılı sonunda bu rakamın 600 bini geçeceğini anımsattı. Birkaç yıl içinde iç pazarda otomobil satışının 1 milyonu aşabileceğini belirten Ergün, bu satışlara karşın Türkiye’de üretilen otomobil oranının sadece yüzde 30 olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb1660f018fbb8f8aa3546
İşte bu nedenle Türkiye’nin kendi otomobilini üretmesi gerektiğini tekrarlayan Ergün, bu hedefin hükümet programında da olduğunu söyledi. 4 yıl içinde Türkiye’nin kendi otomobilini üretmesi için neler yapılması gerektiği konusunda OSD’ye bir rapor hazırlattıklarını belirtti. 8 aylık bir çalışma sonunda hazırlanan raporun bugün kendilerine teslim edildiğini söyleyen Ergün, raporda 3 senaryo üzerinde durulduğunu ifade etti.

Rapora göre otomobilin A’dan Z’ye Türkiye’de üretilmesi ve sıfırdan bir yatırım yapılması durumunda,  2 ila 2.5 milyar avroluk bir yatırım gerektiğini; ayrıca 900 milyon avroluk bir satış ve pazarlama yatırıma ihtiyaç gerekiyor. Bu durumda otomobilin maliyeti firma karı dahil; vergi ve teşvik olmaksızın 20 ila 25 bin lira oluyor. Bakan Ergün, bu yatırımı Türkiye’de üretim yapan bir otomobil firmasının yapması durumunda satış ve pazarlama yatırımının sıfıra ineceği; 2.5 milyar avroluk yatırımın ise beşte bir oranında azalacağına dikkat çekti.  Bunun da otomobil fiyatını çok daha aşağılara çekeceğini vurguladı.

Haberin Devamı

İŞARETİ ALDIM

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ergün, OSD raporunda riskler ve fırsatların da olduğunu belirterek, “Ancak ben yerli otonun yapılabileceğine dair kuvvetli işareti aldım” dedi. Raporun 4 yılda 200 bin araçlık bir otomobil marka ve modeli senaryosuna göre hazırlandığını ifade eden Ergün;  bundan sonra bakanlık ve hükümet olarak bir çalışma grubu oluşturulacağını açıkladı.

OSD’nin üzerine düşeni yaptığını artık bundan sonra bir babayiğidin çıkıp, ‘ben de varım, raporu okudum’ demesini beklediklerini söyledi. Ergün, Türkiye’de üretim yapan ya da Türkiye’ye ithalat yapan firmalarla tek tek görüşmeler yapılacağını belirtti.

ÖZEL YAPACAK, BİZ TEŞVİK EDECEĞİZ

Haberin Devamı

Bakan Ergün, yerli otoyu özel sektörün yapacağını, hükümet olarak kendilerinin teşvik edeceklerini söyledi. Ancak teşviklerin neler olacağını açıklamayan Ergün, bunun için ayrı bir çalışma gerektiğini vurguladı.

2. el otomobil fırsatları hurriyetoto.com’da

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!