Yetkin: Et fiyatları bayram öncesi artmaz

Güncelleme Tarihi:

Yetkin: Et fiyatları bayram öncesi artmaz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2011 00:00

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Kurban Bayramı’nda et fiyatlarında yüksek bir artışın yaşanmasını beklemediklerini ifade ederek, “Fiyatlarda çok az bir artış olabilir. Çünkü en son yapılan ihaleyle 16 bin 200 hayvan ülkemize getirilecek. Piyasa da artık doyuma ulaştı. Et tüketiminde de azalma olduğu için fiyatların Kurban Bayramı öncesinde ve bayram sürecinde çok fazla artacağını düşünmüyorum” dedi.

Haberin Devamı

TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin, dernek genel merkezinde, Türkiye’nin hayvan ithalatına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Türkiye’nin beyaz ette çok iyi bir noktaya ulaştığını ve tamamen ihracatçı bir ülke konumuna yükseldiğini söyleyen Yetkin, ülkedeki koyun varlığında da yüzde 6.5’lik bir artışın gözlendiğini ifade etti.
Kurban Bayramı’nda et fiyatlarının fazla artacağını düşünmediklerini söyleyen Yetkin, “Fiyatlarda çok az bir artış olabilir. Çünkü en son yapılan ihaleyle 16 bin 200 hayvan ülkemize getirilecek. Piyasa da artık doyuma ulaştı. Et tüketiminde de azalma olduğu için fiyatların Kurban Bayramı öncesinde ve bayram sürecinde çok fazla artacağını düşünmüyorum” diye konuştu. Et ve sütle ilgili müdahale kurumu oluşturulması konusunda yapılan çalışmalara da değinen Yetkin, sütte müdahale kurumu oluşturulmasının doğru bir yaklaşım olduğunu, çünkü Türkiye’nin süt üretiminde bir sıkıntısı olmadığını söyledi. Yetkin, ette ise bir müdahale kurumuna bağlı kalınmasından yana olmadıklarını, çünkü Türkiye’de et fiyatlarının hala altın ve borsa gibi inişli çıkışlı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Yavuz: İthal et beğenilmedi

TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz,  ithal etin Türkiye’de beğenilmediğini söyledi.
Afyonkarahisar’da hayvancılık ve kırmızı et sektörünün sorunları ve çözüm  önerilerinin tartışıldığı “Genişletilmiş Bölge Borsaları ve Kırmızı Et  Üreticileri Birliği İstişare” toplantısı düzenlendi.
Ticaret Borsasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan, Türkiye Odalar ve  Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, “Fiyat politikalarında,  üretim faaliyetinde, satım politikalarında bir istikrar yoksa o sektörde demek ki  sıkıntı vardır” dedi.Et sektöründe çok sert kırılmalara uğrayan bir fiyat politikası ile karşı  karşıya kalındığını belirten Yavuz, şöyle konuştu:
“Bunun istikrarlı bir şekilde, sürdürülebilir bir fiyat politikası ile  hem üretim hem de satma safhasında istikrarlı politikalar üretilmesi gerekiyor ve  politika üretirken de elimizde çok iyi bir veri tabanının olması gerekiyor. Bu  veri tabanının üzerinde doğru, sürdürülebilir bir politikayı üretmek istiyoruz.  İnşallah bunu başaracağız. Kurban Bayramında yeterli sayıda hayvan bulunuyor.  Olmasa bile zaten iki yıldır yurt dışından kurban getirildi. Türkiye’de, geçen  yıl yurt dışından gelen hayvanları kurbanlık olarak sattık fakat vatandaşlar çok  memnun kalmadı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!