Virüsle 536 bin liralık vurgun

Güncelleme Tarihi:

Virüsle 536 bin liralık vurgun
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 23, 2011 11:45

HEDEF seçtikleri kişilerin bilgisayarlarına virüs programı göndererek internet bankacılığı şifrelerini çalıp hesaplarını boşaltan 24 kişilik şebeke çökertildi. Zanlıların bu yöntemi kullanarak şimdiye kadar 32 kişinin hesabından 536 bin 524 TL’lik haksız kazanç elde ettiği belirtildi.

BiliÅŸim Suçları ve Sistemleri Åžube Müdürlüğü ekipleri, artan internet bankacılığı , dolandırıcılığı üzerine harekete geçti. 6 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından 20 Eylül’de Ä°stanbul, Balıkesir ve Kırklareli’nde tespit edilen adreslere operasyon düzenlendi. 130 polisle yapılan baskınlarda 24 kiÅŸi gözaltına alınarak Ä°stanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Yapılan aramalarda 1 laptop, 3 harddisk, 3 sahte kimlik, 20 baÅŸka kiÅŸilere ait bankamatik kartı ve havale makbuzları ele geçirildi.Â

Emniyette yapılan sorgulamada elebaşılığını M.Ü.’nün yaptığı şebekenin çalışma yöntemi de ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, örgüt üyeleri bilgisayarlara trojan, keylogger ve virüs gibi zararlı yazılımlar göndererek, internet bankacılığı kullanan ancak güvenliği olmayan kişilerin bilgileri, müşteri numarası ve şifrelerini çalıyordu. Şüpheliler, müşterilerin bankaya bildirdiği irtibat telefon numarasını öğrendikten sonra sahte kimliklerle çalıntı müracatında bulunarak yeni sim kartı alıyor, sahte belgelerle yeni hesaplar açıp, açılan sahte hesaplara ele geçirilen hesaptaki mevduatları aktarıyorlardı.

Banka yapılan işlemlerin gerçek kişi tarafından yapılıp yapılmadığını teyit etmek istediğinde gerçek kişi yerine, farkında olmadan bilgileri değiştiren örgüt üyelerine ulaşıyordu. Şebekenin bugüne kadar 32 kişinin hesabından 536 bin 524 TL çaldığı belirlendi. Zanlıların işlem yaptıkları 109 bin TL’nin ise hesaplardan çekilmeden polis tarafından durdurulduğu belirtildi. Yetkililer, bu kişilerin çaldıkları paraları eğlence ve kumarda harcadığını belirtti.

Emniyetteki işlemleri tamamlanan 24 zanlıdan 12’si dün adliyeye sevk edildi. Bu kişilerden 10’u tutuklanarak cezaevine gönderildi. Geri kalan 12 kişi de bugün adliyeye sevk edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!