İtalya’da 30 milyon Euro’luk firmalar 4 milyona düştü Türkler atak davranmalı

Güncelleme Tarihi:

İtalya’da 30 milyon Euro’luk firmalar 4 milyona düştü Türkler atak davranmalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2011 23:12

Türkiye Milano Ticari Ataşesi Cumhur Isbırakmaz, kriz nedeniyle İtalya’da deri ve ayakkabı firmalarının icradan satışa çıktığını, 30 milyon Euro’luk şirketin 4 milyon Euro’ya kadar satıldığını belirterek, Türk firmalarına fırsatları değerlendirmeleri için çağrı yaptı. Deri Tanıtım Grubu Başkanı Lemi Tolunay ise, ortak satın alma platformları kurulmasını önerdi.

Haberin Devamı

TÜM Avrupa’yı içine almasından korkulan ekonomik kriz İtalya’da pek çok şirketin icradan, neredeyse onda bir fiyatına satılmasına neden oluyor. Bu durumun Türk firmaları için fırsata dönüşebileceğini söyleyen Türkiye Milano Ticari Ataşesi Cumhur Isbırakmaz, “Küçük ve orta ölçekli firmalar ya kriz nedeniyle sıkıntıdalar ya da çocukları bu işleri yapmak istemiyor. Geçenlerde 4 milyon Euro’ya bir deri-konfeksiyon firması icradan satışa çıktı. Normalde 30 milyon Euro değerindeki bir firma” dedi.

Çinliler şirket avında

Milano’da düzenlenen dünyanın en önemli ayakkabı fuarı MICAM’da sorularımızı yanıtlayan Isbırakmaz şöyle konuştu: “Çok iyi markalar var. Örneğin küçük bir firma ama bir çift ayakkabıyı 4000 Euro’ya satıyor. Dünya yüksek sosyetesi biliyor onları. Onlar alınabilir. Böyle bir fırsat var. Türk firmalar atak davranmalı.
Çinliler ufak ufak böyle şirketleri alıyorlar. Made in Italy (İtalyan malı) ama yerin altında Çinliler üretiyor.”

Haberin Devamı

Konsorsiyum kurmak şart

Deri Tanıtım Grubu (DTG) Başkanı Lemi Tolunay da, İtalya’da zarara düşmüş veya yeni neslin sürdürmek istemediği deri ve ayakkabı firmaları olduğuna değinerek, “Böyle alınabilir firmalar hep vardı. Şimdi ekonomik kriz bu fırsatları artırıyor fakat bunun için ortak satın alma platformları, konsorsiyumlar gerekiyor. Öte yandan DTG çok iyi çalışıyor. Yurtdışında öncelikli olarak Çin ve İtalya’yı hedef pazar olarak seçtik” dedi. DTG Yönetim Kurulu Üyesi Ali Murad Kızıltaş’ın konuyla ilgili değerlendirmesi ise şöyle: “Böyle fırsatları değerlendirebilmek için örneğin Eximbank finansman desteği verebilir. Bizde İtalya’da bile olmayan bir makine parkuru var. Başbakan da bakanlar da yurtdışında marka satın almayı destekliyor. Yurtdışı teşvikleri de var ama bunlar daha çok ‘harca al’ şeklinde. Firmaların sermaye sıkıntısı vaken bunlar ‘al harca’ şeklinde olmalı. Yoksa orta ve kısa vadede Türk markaların globalleşmesi çok da olası gözükmüyor.”

İtalyan firmaların Türkiye ilgisi artıyor

İTALYANLARIN yeni üretim yerleri aradığı bilgisini veren Cumhur Isbırakmaz, bin yılı aşkın süredir iki ulusun ilişkide olduğunu, üretim alternatifi olarak ve işlerini büyütmek söz konusu olduğunda akıllarına ilk Türkiye’nin geldiğini söyledi. Milano’da 30 aydır bulunduğunu ve her ay az 5 İtalyan firmayla görüştüklerini belirten Isbırakmaz şöyle konuştu: “Başlangıçta Türkiye’ye bir şeyler satmak istiyorlardı ama şimdi üretim de gündemlerinde. UniCredit aracılığıyla Türkiye’yi araştırdıklarını biliyoruz. Ortadoğu ve Rusya’ya yönelik üretim işbirliği arayışındalar. Tekstil ve konfeksiyon sektörlerinden talep gelmiyor. Daha çok aydınlatma, yenilenebilir enerji, savunma sanayi ve gıda alanından talep geliyor. Büyük süpermarket zincirlerinin tedarikçileri Türkiye’de gıda üretimi yapıp hem Türkiye’de hem de İtalya’da satmayı düşünüyorlar.”

Haberin Devamı

İki ülkenin ticareti

CUMHUR Isbırakmaz, iki ülke arasındaki ticaret hacmiyle ilgi şu bilgileri verdi: “Ticaret hacmi 2010’da 13 milyar dolardı. Bu yıl ilk 6 ay yüzde 18 arttı. Bizim İthalatımızda İtalya ilk 5 ülke içinde, ihracatta ise Almanya’dan sonra ikinci sırada. Biz Kamu Alımları Anlaşmasına taraf değiliz. Bu yüzden AB’de ihale alamıyoruz.”

İtalya’ya 100 bin Euro’luk mantar sattı parasını alamadı

TÜRKİYE Milano Ticari Ateşesi Cumhur Isbırakmaz, İtalya’ya yaptığı ihracatın karşılığını alamayan Türk firmalar olduğunu belirterek, “Çoğu tekstil ve gıdadan 35 kadar firmanın 2-3 milyon Euro alacağı var. Çanakkale’den bir firma mantar satmış ve 100 bin Euro parasını alamamış. Türk firmalara ödeme yapmayanlara ulaşıyoruz. Ulaşamadıklarımızın çoğu batmış” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!