"Ülkeyi yönetemeyecek kadar genç, şık ve havalı"

Güncelleme Tarihi:

Ülkeyi yönetemeyecek kadar genç, şık ve havalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2011 17:29

Seçimleri az farkla kazanan Danimarka Sosyal Demokrat Partisi lideri Helle Thorning Schmidt ülkenin ilk kadın başbakanı olacak. Markalı kıyafetleri nedeniyle eleştirilen genç siyasetçinin lakabı "Gucci Helle".

Haberin Devamı

Ülkeyi yönetemeyecek kadar genç, şık ve havalı

Schmidt başkanlığındaki dört partili ittifak, 179 sandalyeli Danimarka parlamentosunda 89 sandalye elde ederek, merkez sağın 10 yıllık iktidarına son verdi.

Zafer konuşmasında "Tarih yazıyoruz" diyen Schmidt, 1966 doğumlu.

Kopenhag Üniversitesi'nde siyaset bilimi okuyan yeni başbakan Belçika'nın Bruges kentindeki Avrupa Koleji'ne de devam etmiş ve bir süre Danimarka İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na danışmanlık yapmış.

1999-2004 yılları arasında bir dönem Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yapan Schmidt, 2005 yılında Sosyal Demokratların lideri seçildi. Ancak 2007 seçimlerinde büyük bir yenilgiye uğradı.

Haberin Devamı

Bu seferki seçimlerde vergilerin ve kamu harcamalarının artırılmasını savundu, fakat diğer Avrupa ülkeleri gibi kemer sıkma önlemleri almayacağı vaadinde bulundu.

"FAZLA ŞIK, FAZLA HAVALI"

Helle Thorning Schmidt'in kadın olması bir çok gözlemciye göre kampanyada fazla rol oynamadı. Ancak gazeteler sonuçları "kadınlar için zafer" diye nitelediler.

Markalı kıyafetleri nedeniyle eleştirilen ve "Gucci Helle" adı takılan Schmidt için Politiken gazetesinin seçim sonrası yorumu şöyleydi:

"Sosyal demokrat olmak için çok şık, ülkeyi yönetmek için çok genç, halkın kalbini kazanmak için ise çok havalı."

Schmidt, İngiltere İşçi Partisi'nin eski liderlerinden Neil Kinnock'ın oğlu Stephen Kinnock ile evli ve iki kız çocuğu annesi.

 

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!