Danimarka’ya ilk kadın başbakan

Güncelleme Tarihi:

Danimarka’ya ilk kadın başbakan
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2011 00:00

Danimarka dün genel seçimler için sandığa gitti. 6’sı Türk kökenli 804 aday yarıştığı seçimleri ilk tahminlere göre Sosyal Demokrat Parti’nin liderliğindeki “Kızıl Koalisyon” kazandı.

Oy verme işleminin tamamlanmasının ardından yayınlanan sandık çıkış anketlerine göre Kızıl Koalisyon 179 sandalyeli mecliste 93 vekil kazanacağını gösteriyor. İktidar blokunun 86 sandalyede kalacağı seçimlerin en önemli sonuçlarından biri, yaklaşık on yıldır ülke politikasında etkin olan göçmen karşıtı aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi’nin bu nüfuzunu kaybetmesi olacak. 2007’deki seçimlerde merkez sağ iktidar bloku 94, merkez sol ise 81 vekil çıkarmıştı.

Ancak katılım oranının yüzde 86 gibi görece yüksek olduğu seçimlerin galibi görünen Sosyal Demokrat Parti aslında 2007’deki sandalye sayısını korumakla yetindi. Merkez solu iktidara taşıyan asıl unsur Kızıl Yeşiller ve Sosyal Liberal Parti’nin vekil sayılarını neredeyse ikiye katlamaları oldu.

Sosyal Demokrat Parti başkanı Helle Thorning-Schmidt (44) 10 yıllık merkez sağ iktidarlara son vererek ülke tarihinin ilk kadın başbakanı olarak görevi Liberal Parti başkanı Lars Lökke Rasmussen’den (47) devralacak.

Thorning-Schmidt’in, kemer sıkma politikası sürdüren Rasmussen’in aksine ülkeyi durguluktan kurtarmak için sosyal devlet harcamalarını artırması öngörülüyor. Thorning-Schmidt’in ayrıca ülkede büyük tartışma konusu olan yabancı ve göçmen karşıtı politikaları yumuşatacağı ileri sürülüyor.

‘Eşim gay değil’ pozu

SEÇİM arifesinde, Thorning-Schmidt’in eşi Stephen Kinnock’un eşcinsel olup olmadığı ülke gündemine oturdu. Danimarka ve İsveç basınında çıkan haberlerde, Kinnock’un eşcinsel olduğu ve 15 yıllık eşi Thorning-Schmidt’ten ayrıldığı ileri sürüldü. Hellen Thorning-Schmidt ise iddiaları “gülünç” bulduğunu söyledi. Kinnock da “Danimarka’nın yüksek vergilerinden kaçmak için” yerleştiği İsviçre’nin Cenevre kentinden geçen hafta apar topar Kopenhag’a gelip eşiyle kamera-lara poz vermek zorunda kaldı.
Thorning-Schmidt, İngiliz İşçi Partisi’nin önde gelen siyasetçilerinden Neil Kinnock’un gelini.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!