Merkel zorda mı?

ALMANYA’da bu yıl seçim maratonu yaşanıyor. Yılbaşından bu yana yedi eyalette seçimler yapılmış.

Pazar günü de Berlin Eyaleti’nde seçim yapılacak. Berlin, Türkler için uzun yıllar ‘Küçük İstanbul’ olarak anıldı. Berlinliler, II. Dünya Savaşı sonrası 17. kez sandığa gitmiş olacak. Batı Berlin’in ilk efsane başbakanını Türkler iyi hatırlar. Sosyal Demokrat Ernst Reuter, Nazilerden kaçıp Türkiye’ye sığınmıştı. Savaş sonrası Berlin’e dönüp 1951’e kadar Berlin’i yönetmişti. Oğlu Edzard Reuter, bir dönem Alman devi Daimler Benz’i yönetmişti. Edzard Reuter, Türkçeyi unutmamış; Türklerle bir araya gelince Türkçe konuşuyor.
Hürriyet Avrupa Yayın Yönetmeni Halit Çelikbudak’ın bize özetlediğine göre Berlin seçimlerinin sonucu, 2013’te yapılacak federal seçimlerin rotasını belirleyecek.
Berlin’deki seçime 18 siyasi parti katılıyormuş. 2000’i aşkın adayın arasında 10’u kadın 42 Türk aday da var. İlk akla gelen Yeşiller’den dört dönemdir milletvekili olan Özcan Mutlu. Sosyal Demokratlar’dan (SPD) Dilek Kolat da üçüncü dönem aday gösterilmiş. Hıristiyan Demokratlar’dan (CDU) Emine Demirbüken da yeniden aday... Sol Parti’den dört dönemdir vekil olan Gıyasettin Sayan bu kez aday olmamış. Türklerin yoğun şekilde yaşadığı Kreuzberg’da ise dört parti, listelerinin başına Türk adayları yerleştirmişler. Almanlarla değil birbirleriyle yarışıyorlar. Bir de Türklerin BİG adıyla kurdukları bir parti var; o da 19 adayı ile yarışıyor. (Seçimlerle ilgili ayrıntılı haberler Hürriyet’in Avrupa baskılarında ve hurriyet.de sitesinde yer alıyor.)
Bir soru gündeme geliyor burada:
Ne olacak bu Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar’ın hali? Yunanistan’ı kurtarma operasyonu, Euro krizi başbakanı sarsıyor. Muhalefeti bir yana bırakın, kendi partisinden, küçük ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik’ten (CSU) dahi çatlak sesler yükseliyor. Hele koalisyon ortağı Liberaller’in “Yunanistan ‘iflas’ ederse kurtarma paralarının üzerine bir bardak su içeceğiz” demesi, borsayı çökmenin eşiğine getirmiş.
Almanya’ya gelince böyle bir durumla karşılaştık. Başbakan’ın partisi CDU, son altı eyalet seçiminde sürekli oy kaybetmiş. Parti Genel Sekreteri, her seçimden sonra televizyonlara çıkıp “Acı bir yenilgi aldık” diyormuş. Bakalım pazar günü ne olacak? Anketler, orada da SPD’nin önde olduğunu gösteriyor. Berlin Başbakanı Klaus Wowereit’in Berlin için üretim başta olmak üzere sosyal ve eğitim politikaları ile halkın güvenini kazandığı biliniyor.
Bir ara yükselen Liberaller kan kaybediyor. Birçok eyalette barajı aşıp meclise bile girememişler. Yani Almanya’da şu anda iktidarda olan Hıristiyan Demokratlar ile Liberaller koalisyonunun tepesinde ‘kara bulutlar’ dolaşıyor. Genele bakılırsa, her iki parti de gelecekteki genel seçimler için kaygılı bu nedenle...
Berlin’i Sosyal Demokratlar yine alacak ama bunun ötesinde “Ne uzuyor, ne kısalıyor”. Bir şeye dikkat etmek gerekiyor. Kazandığı eyalet seçimleri ile genel seçimlerde hükümeti devralma şansları yükseliyor.
Ama Yeşiller almış başını gidiyor. Her seçimde oylarını artırıyorlar. Ancak beklentilerinin aksine Berlin’de 2. parti olma durumunda.
Bu durumda büyük bir olasılıkla CDU ve Sol Parti ise üçüncü ve dördüncülüğü paylaşacaklar. Şimdilik tahminler böyle...
Bu arada bir saptama yapılırsa Cem Özdemir’in eşbaşkanlığını yürüttüğü Yeşiller’in artık sadece ‘çevre’ ile değil, pek çok konuda politika geliştirerek atağa geçmesi, oylarının artmasına neden oluyor. Aslında çevre konuları tüm partilerin ilgi alanlarında artık.
Ah bizde de öyle olabilse; HES’lere, imar yağmasına, ormanların yok edilmesine karşı ciddi politikalar üretebilseler.
Darısı başımıza diyelim.

Berlin’de ‘Korsan Parti’

EVET, aynen böyle... Gençlerin oluşturduğu ‘Piraten Party’ yani ‘Korsan Parti’.
Berlin’de sürpriz yapabilir mi?
Dikkatle izlenmesi gereken bir ‘sistem dışı’ bir parti; ‘internet partisi’ diye adlandırılıyor. İlk kez eyalet parlamentosuna temsilci gönderebileceği söyleniyor.
Çünkü, anketlerde %5’lik barajın üzerine çıkarak %6.5’e yükselmiş.
Baştan ‘diğer’ sınıfına girerken son haftalarda anketlerde ismi ayrı olarak yer almaya başlamış. Geçen seçimlerde %2 oy almış. Bu seçimlerde ‘hayatiyetleri’ daha çok öne çıkmış...
Özgürlükçü bir parti sayılıyor. Çünkü lideri yok, parti binası yok ve örgüte bağlı üye/delegeleri de yok; yani sanal bir parti.
1980’lerin başında Yeşiller de öyle çıkmadı mı?
Korsan Parti’nin gücünü yadsımayan Yeşiller’in Berlin’deki sözcüsünün, “Barajı aşarlarsa Korsan Parti’ye koalisyon önereceğiz. Onları yerleşik siyasal hayata entegre edeceğiz. Korsanlar da topluma kazandırabilir” demesi ilginç yorumlara neden oluyor.
Korsan Parti’nin Berlin’deki 1. sıra adaylığı, iki aday eşit oy aldığından kura sonucu belirlenmiş. Eyalet seçimlerinde seçmen yaşının 18’den 16’ya indirilmesi, Korsan Parti’den duyulan tedirginlik nedeniyle ertelenmiş. Almanya’nın birçok eyaletinde yerel seçimlerde 16 yaş oy kullanabiliyor.

‘Göç kutlamaları’

ALMANYA’da Göçün 50. Yılı birçok etkinlik yapılmaya başlandı.
Essen’de ‘Alman Türkler mi, Türk Almanlar mı?’ başlıklı bir sempozyum yapıldı. Uyum politikalarının tartışıldığı toplantıda, TBMM Başkanvekili Prof. Mehmet Sağlam ile NRW Çalışma ve Uyum Bakanı Guntram Schneider, tarihi Türk- Alman dostluğunun 50’nci yılda perçinlendiğini belirttiler.
Başbakan Erdoğan, önümüzdeki hafta ‘Göç kutlaması’ nedeniyle Berlin’e gelecek bir grup bakanıyla... Cumhurbaşkanı Gül de Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff’ın konuğu olarak 1-2 Kasım’da Berlin’e olacak.

Biliyor musunuz

ADALET Ağaoğlu, Judith Butler, Hasan Cemal, Daniel Cohn-Bendit, Rakel Dink, Irene Khan, Boris Navasartian ve 2010 yılının Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahipleri Baltasar Garzón Real ve Türkiye Vicdani Ret Hareketi’nin jüri üyeliğini yaptığı ‘3. Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nü kazananların ödüllerinin bugün 20.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda törenle verileceğini...

MBK’nın 38 üyesinden 7’si hayatta

BUGÜN (dün) Sami Küçük ile ilgili yazınıza bazı katkılar sunmak istiyorum.
Öncelikle Alparslan Türkeş, MBK’nin lideri değildi. Sadece yurtdışına gönderilen 14’lerin lideriydi.
Bugün hayatta olan MBK üyeleri Kadri Kaplan, Suphi Gürsoytrak, Numan Esin’den başka, Şükran Özkaya, Emanullah Çelebi, Mustafa Kaplan ve Ahmet Er de bulunmaktadır.
Cenazeye eski MBK üyelerinin eşleri, çocukları ve torunları da katılmıştı.
Hükümetten kimse yoktu ama yeni CHP’den de kimse yoktu. Eski CHP Burdur Senatörü Ekrem Kabay ve eski Halkçı Parti milletvekili, 27 Mayıs MDD Başkanı Hüseyin Avni Güler vardı. Teşekkürlerimle.
Suay KARAMAN- Eski MBK Üyesi Suphi Karaman’ın oğlu
Yazarın Tüm Yazıları