Ford: Türk malı oto yatırıma gelmiş uluslararası markaların canını yakabilir

Güncelleme Tarihi:

Ford: Türk malı oto yatırıma gelmiş uluslararası markaların canını yakabilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2011 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘Türk malı oto’ talebine Ford Avrupa Başkanı ve CEO’su Stephen Odell’den uyarı geldi. Odell, “Mevcut pazar büyümezse Türk malı otomobil, orada yatırımı olan uluslararası markaların canını yakabilir. Bu konuda dikkatli olunması lazım. Aksi takdirde Türkiye’ye yönelik yeni senaryolar gündeme gelebilir” dedi.

Haberin Devamı

FORD Avrupa Başkanı ve CEO’su Stephen Odell’den ‘Türk malı’ otomobil üretilmesini isteyen hükümeti uyardı. Türk malı otomobile dönük adımların Türkiye’de yatırımı olan uluslararası markaların canını acıtabileceğini savunan Odell, “Olası yerli marka pazar büyümezse mevcut markaların satışlarından pay alacaktır. Bu da Türkiye’ye büyük yatırım yapan markaların canını yakacaktır. Bu konuda dikkatli olunması lazım. Aksi takdirde Türkiye’ye yönelik yeni senaryolar gündeme gelebilir” dedi. Siyasi olarak her hükümetin kendi markasını yaratmak istemesini anlayışla karşıladığını belirten Odell, ama yıllara dayanan ortaklıkların da gözardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

Pazar 2 milyona koşuyor
64’üncü kez kapılarını açan Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı’nda görüştüğümüz Stephen Odell, Türkiye pazarının Avrupa’nın aksine çok hızlı büyüdüğünü belirterek, pazarın istikrarlı seyri halinde genç nüfusuyla çok kısa sürede 1 milyon adetlere ulaşabileceğini kaydetti. Türkiye’nin Ford’un Avrupa’daki en büyük 3’üncü pazarı konuma geldiğini belirten Odell, şunları söyledi: “Türkiye’de çok iyi işler yapıyoruz. Hem ciroda hem satışlarda hem de ihracatta Avrupa’daki en önemli ülkelerimizden biri durumunda. Türkiye’ye yönelik yatırımlarımızı sürekli artırıyoruz. Türk ortağımız Koç Grubu ile mükemmel bir ilişki içindeyiz.”

Haberin Devamı

Türk hükümetinin atladığı nokta
Geçtiğimiz yıl Başbakan Erdoğan’ın Almanya’da Ford Motor Company’nin Başkanı Alan Mullaly ile görüşmüş, Erdoğan Mulally’den yeni yatırım ve ticari aracın dışında otomobil üretmesini istemişti. Stephen Odell, “Bu konuda bir gelişme var mı. Ford Türkiye’de otomobil üretebilir mi?” sorusuna şu cevabı verdi: “Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere Türk hükümet yetkilileri Ford’un otomobil üretmesini de istiyor ama atladıkları çok önemli bir nokta var. Biz Türkiye’de ürettiğimiz araçların yüzde 80’ini ihraç ediyoruz. Türkiye’de otomobil üretmiyoruz ama katma değeri daha yüksek olan ve tüm dünyaya sattığımız ticari araçlar üretiyoruz. Bu konuda yeni yatırım kararları da aldık. Türkiye’de şu anki mevcut iç pazar otomobil üretmek ve bu modelin mühendisliğini taşımak için yeterli değil. Bu konuda bir planımız yok.”

Haberin Devamı

Türk malı otoda ‘ticari’ stratejisi uygulanmalı

FORD Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) Türk malı oto raporunu tamamladığını ve 29 Eylül’de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’le görüşeceklerini söyledi. Otay, raporda Türk malı otonun hangi sınıfta olması gerektiği, yatırım tutarı ve hükümetin bu konuda hangi destekleri vermesi gerektiğini altının çizildiğini belirterek, “Ben hükümetin bu konuda çok istekli olduğunu ve gerekli desteği vereceğini düşünüyorum. Türkiye, zamanında hafif ticari araçlara verilen ÖTV desteğiyle bugün nasıl üretim üssü haline geldiyse, büyük olasılıkla orta sınıfta olacak yerli oto içinde benzer strateji uygulanmalı. Sadece yerli otoya özel teşvik yerine özel bir destek verilirse, pazar büyür, böylece Türk malı oto diğer markalardan pay almaz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’ye 3 yeni model

TÜRKİYE’de otomobil üretmediklerini ama önümüzdeki 3 yılda Gölcük’te 3 yeni ticari araç üretimini devreye sokacaklarını kaydeden Odell, bunun içinde 1 milyar doların üzerinde yatırım yapacaklarını hatırlattı. Odell, şöyle konuştu: “Bu modellerden ikisi tamemen yenilenen ve tek üretim üssü Türkiye olacak yeni Transit’in iki farklı versinu. Üretimde iki farklı Transit olacak. Platformu, şasisi tamamen ayrı.

Avrupa 3’üncüsü olduk 292 bin adetle 2011’de üretim rekoru kıracağız

AĞUSTOS ayı itibariyle Türkiye’nin Ford’un hem satış, hem ciro anlamında Avrupa’daki 3’üncü büyük pazarı haline geldiğini belirterek, “Türkiye’nin önemini Ford’un üst düzey toplantılarında gösterilen ilgiden daha fazla anlıyorum” dedi. Bu yıl sonunda 292 bin adetle Türkiye tarihlerindeki rekor üretime ulaşacaklarını kaydeden Otay, önümüzdeki 3 yılda devreye girecek 3 yeni modelle 400 bin adetlik kapasiteye ulaşıp önemli bir büyüme yaşacaklarını söyledi. Otay, Türkiye’dki daha önceki rekor üretimlerinin 2008 yılında gerçekleştirdikleri 285 bin adetlik üretim olduğunu hatırlattı.

Haberin Devamı

İŞTE OTOMOBİL TUTKUNLARININ BULUŞTUĞU FUAR / WEB TV

DİĞER HABERLER

/images/100/0x0/55ea4fd7f018fbb8f8779cc5

Türk malı otoyu tasarlamak benim için büyük gurur

Türk tasarımcı Murat Günak, hükümetin istediği ‘Türk malı oto’yu Başbakan Tayyip Erdoğan’ın istemesi halinde seve seve tasarlayacağını belirtti. Frankfurt’ta kızının ismiyle baştan yarattığı Mia’nın lüks versiyonu ‘Paris’i tanıtan Murat Günak, yerli otomobil tasarımını yapmak istediğini belirtti. Günak, “Bugün kadar benim için en önemli an Ankara’da Başbakan Erdoğan’la birlikte tasarladığım Mindset isimli elektrikli aracı kullanmaktı. O test sırasında başbakan elimi tutarak beni tebrik etmişti. Eğer Başbakanım bana böyle bir görevi verirse bu beni çok gururlandırır” dedi. Günak, Paris versiyonuyla Mia modellerinin 4’e çıktığını kaydederek, “Fransa’da Mia satışa sunuldu. Bu yıl 100 adet satacağız. 2012’de toplam hedefimiz ise 10 bin adet. Bu yıl sonunda Türkiye’de de satışa sunacağız” diye konuştu.

/images/100/0x0/55ea4fd7f018fbb8f8779cc7

Haberin Devamı

Sarkozy, Clio 4’e fren yaptırdı 280 bin üretim 155 bine düştü

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Renault arasında krize yol açan Clio 4 üretimi 2012 sonunda Bursa’da başlıyor. Sarkozy’nin yeni Clio’nun tamamen Bursa’da üretilmesine karşı çıkması üzerine, Renault, üretimin bir kısmını Fransa’daki Flins fabrikasına da kaydırmıştı. 350 bin adet satılması öngörülen yeni aracın 280 bininin Bursa’da, kalanının da Fransa’da üretileceği açıklanmış, böylece “aslan payını Türkiye kaptı” yorumları yapılmıştı. Ancak Frankfurt Fuarı’nda bu planın tamamen değiştiği ortaya çıktı. Sarkozy ve sendikaların baskısına dayanamayan Renault, üretim planınında yeni değişiklikler yaptı. Yeni plana göre Flins ile Bursa eşit miktarda Clio 4 üretimi yapacak. Toplamda 300-350 bin adet üretilmesi planlanan yeni Clio’nun sadece yarısı Bursa’da üretilecek. Yeni Clio ile Oyak Renault’nun kapasitesi 360 bin
adete çıkacak.

Ghosn: Türkiye’ye Nissan yatırımından asla vazgeçmedik

/images/100/0x0/55ea4fd7f018fbb8f8779cc9

Fransız Renault ve Japon Nissan’ın Dünya Başkanı ve CEO’su Carlos Ghosn, Türkiye’de Renault’un ardından Nissan’la yatırım yapma fikrinden vazgeçmediklerini söyledi. Ghosn, “Ben Türkiye’de Nissan yatırımı istiyorum ama yatırımı proje aşamasına geçirmek biraz zaman alabilir” dedi. Frankfurt Otomobil Fuarı’nda sorularımızı yanıtlayan Ghosn, Türkiye pazarına büyük önem verdiklerini, ancak bu pazarda güçlü olabilmenin üretimden geçtiğini bildiklerini söyledi. Türkiye’de Nissan markasının güçlü konuma gelmesini istediklerini, bunun için Türkiye’de yatırımdan asla vazgeçmediklerini kaydeden Ghosn, şunları söyledi:

Fikir projeye geçmeli
“Bu aklımızda olan ve halen geçerli olan bir fikir. Çünkü bu ülkede daha kuvvetli olmayı arzu ediyoruz. Bundan vazgeçmiş değiliz. Ancak bir fikir ile proje arasında fark var. Üretim fikrinin proje haline getirilebilmesi de zaman alacaktır. Bu, biraz uzun bir zaman olabilir. Türkiye’de imkanları araştırmaya devam ediyoruz.”

Geçen yıl Paris Fuarı sırasında yaptığı açıklamada, Nissan’ın Türkiye’deki pazar payından memnun olmadığını belirten Carlos Ghosn, Renault’nun başarısını örnek göstererek, Türkiye’de Nissan’ın büyümesi için üretim yapmasının kaçınılmaz olduğunu söylemişti. Daha sonra Carlos Ghosn’un yatırımla ilgili görüşlerini doğrulayan Renault Euromed Bölge Başkanı Jacques Chauvet de, bunun için etüd çalışmalarının başlatıldığını söylemişti.

Yatırım planı içinde yoktu
Carlos Ghosn’in bu açıklamasının ardından Türkiye’de Renault’un ortağı olan Oyak Grubu çalışmalara başlamış, Oyak Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, “Arsa liman hazır, gelin ortaklaşa Nissan fabrikası da kuralım” çağrısı yapmıştı. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen Nissan’ın yeni yatırım planları içinde Türkiye’ye yer vermemesi, yatırımdan vazgeçti yorumlarına neden olmuştu. Bu olumsuz yorumlara Carlos Ghosn, Frankfurt’ta son noktayı koyarak, “Türkiye’ye yatırımdan kesinlikle vazgeçmedi” açıklamasını yaptı.

İstanbul’u çok seviyorum bugün çağırın yarın gelirim

DAIMLER AG’nin Başkanı Dr. Dieter Zetsche’nin davetlisi olarak, grubun üst düzey yöneticileriyle düzenlenen toplantı kapsamında İstanbul’a geldiğini de hatırlatan Carlos Ghosn, burada Zetsche ile sadece yaptıkları ittifakı ve işbirliğini konuştuklarını kaydetti. İstanbul’da çok güzel zaman geçirdiğini de vurgulayan Ghosn, “Davet edilirsem, İstanbul’a en kısa zamanda gelmeye hazırım. Siz çağrın ben yarın gelirim” dedi.

2. el otomobil fırsatları için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!