Üretici de tüketici de lisanslı deponun yaygınlaşmasını bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Üretici de tüketici de lisanslı deponun yaygınlaşmasını bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2011 00:00

Polatlı’da TMO-TOBB Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi tarafından kurulan 40 bin tonluk deponun tanıtımının ardından yurt genelindeki üretici de, tüketici de lisanslı depoların bir an önce yaygınlaşmasını bekliyor.

TÜRKİYE Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, lisanslı depoculuğun sistem olarak doğru olduğunu belirterek, “Ama daha yolun başındayız. Türkiye’de yaygın değil. Yaygınlaştığı zaman bir anlam ifade eder. Bu pazarlama sorununa yönelik bir teminat niteliğini taşıyor” dedi. Yetkin, “Lisanslı Depoculuk”un üreticiye faydalı olacağını belirterek, fiyat iniş çıkışlarından üreticiyi koruyacağını söyledi. Yetkin, “Lisanslı Depoculuk” ile ürünlerin de kayıt altına alınacağını ifade etti. Bu sistemin tüketiciye doğrudan yansımasının olmayacağına işaret eden Yetkin, üreticinin ürününün para etmesini sağlayacak bir mekanizma olduğunu söyledi. Yetkin, Polatlı’daki 40 bin ton kapasiteye sahip depoya ilişkin, “Devede kulak, hiçbir şey değil” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’nin bu yıl hububat ürünlerinde 35 milyonluk üretim kapasitesi olduğunu belirten Yetkin, meyve-sebzede ise 46 bin tonluk üretim olduğunu ifade etti.

Çok önemsiyoruz

Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğur Kaleli de, lisanslı depoculuk çalışmalarını önemsediklerini vurguladı. Bu sistemlerin sağlıklı işlemesini büyük ölçüde piyasanın istediği özellikte üretim politikalarının şekillendireceğine dikkati çeken Kaleli, lisanslı depoculukla çiftçinin ürününü tarladan kaldırdıktan sonra hemen piyasaya sürmek zorunda olmadığını belirtti. Bu sayede çiftçinin ürününü depoya koyduktan sonra kıymetli evrakla değerlendirebileceğini anlatan Kaleli, “Bu evrakla ürününü satabiliyor, bankalardan kredi alabilmesine kolaylık sağlanmış oluyor” dedi. Kaleli, sanayicinin de istediği kalitedeki ürüne daha kolay ulaşabileceğini, aynı zamanda stok ve nakliye maliyetini önemli miktarda azaltmış olacağını kaydetti. Kaleli, piyasanın ihtiyaç duyduğu kaliteli buğdayın, tüm tarım paydaşlarının kazancını artıracağını söyledi.

Konya’ya bekliyoruz

Konya Merkez Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü ise, lisanslı depoculuğun hayata geçirilmesiyle Türkiye’deki önemli bir eksikliğin daha giderileceğini belirtti.Sistemin farklı alanlarda önemli faydalarının olduğuna değinen Çöklü, “Bu sistem çiftçinin depolayacak yeri olmaması halinde ürününü yok pahasına elinden çıkarmasına mani olacaktır. Lisanslı depoculuk ile çiftçi depoyu banka gibi kullanabilecek. Yani ürün buraya teslim edildiğinde alınacak belge ile ‘teminat’ olarak gösterebilecek, depodaki ürünün istediği bir kısmı nakde çevirebilecek veya herhangi bir kredi alımında ‘ipotek’ olarak kullanılabilecek” dedi. Pilot bölge Ankara-Polatlı’da kurulan lisanslı deponun bir benzerinin de Konya’ya kurulmasını beklediklerini ifade eden Çöklü, Konya Ticaret Borsasının bu konudaki girişimlerinin sevindirici olduğunu kaydetti.

1 milyon Türk Lirası sermaye

ORTA Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Rıfat Hekimoğlu da “Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu”nun 17 Şubat 2005 tarihinden bu yana yürürlükte olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: “Başka ülkelerde örneği bulunan bu tür depoların kurulması, işlemesi üretici ve ekonomi için çok önemli. Bu tür depolar ürün sahiplerinin ürünlerini güvenli şekilde, kalitesi bozulmadan saklamalarına, depoların ürün karşılığı verecekleri belgeyle, bankalardan kredi almalarına, ürünü depodan çıkarmadan satmalarına imkan veriyor. Ama sistemin işlemesi için önce depoların kurulması gerekiyor. En az 1 milyon TL sermayesi olan anonim şirketlere depo kurma ve işletme hakkı tanınıyor. Depo kuracaklar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından izin alıyor. Depolayabilecekleri ürünlerin rayiç değerinin yüzde 15’i kadar bakanlığa teminat veriyor.”

Kayıt altına girecek

ADANA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan, tarım ürünlerinin hasat zamanı arz fazlalığından dolayı düşük fiyata satıldığını söyledi. Lisanslı depolar sayesinde çiftçinin ürünü değerinde satacağını belirten Çalışkan, “Lisanslı depoculuk çiftçiyi zarar etmekten kurtaracak. En önemli faydalarında biri de çiftçinin, malını istediği zaman sağlıklı ortamlarda bekletilen depolardan satabilecek olması. Lisanslı depoculardan alacağı makbuzla da kredi kullanabilecek. Bu depolar ürünlerin bozulmasının da önüne geçecek” dedi. Lisanslı depoculuk sayesinde sanayicinin 12 ay istikrarlı hammadde bulacağını vurgulayan Çalışkan, “Sanayici hasat zamanı ürün buluyor ancak diğer aylar ürün bulmakta sıkıntı yaşıyor. Sanayici istikrarlı hammadde bulacak. Ayrıca depolarda ki mallar kayıt altında olacak” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!