Uçak kazası nedeniyle 40 dakika görüştüler

Güncelleme Tarihi:

Uçak kazası nedeniyle 40 dakika görüştüler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2011 00:00

Küresel Politika Forumu’na katılmak üzere Rusya’nın Yaroslav şehrine giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’le bir araya geldi.

Haberin Devamı

Lokomotiv Yaroslav buz hokeyi takımını taşıyan uçağın düşmesine bağlı gelişmeler nedeniyle öngörülenden kısa süren görüşmede, liderler yaklaşık 40 dakika boyunca çeşitli konuları ele aldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı görüşmeye ilişkin Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, liderlerin ana gündemini, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi oluşturdu.

Doğalgaz ve turist ölümü

Ekonomi ağırlıklı yeni perspektifleri değerlendiren Gül ve Medvedev, Rusya’nın 3 yıldan bu yana üzerinde çalıştığı, Karadeniz geçişli ‘Güney Akım’ doğalgaz boru hattı projesini konuştu. Akkuyu Nükleer Santralı’nın da değerlendirildiği buluşmayla ilgili Kremlin’den yapılan açıklamada, “Mersin-Akkuyu nükleer santral projesi kendi başına 20 milyar dolarlık bir yatırım. Burada da yakında gerekli son çalışma izinlerinin verilmesi sürecinde bulunuyoruz” dendi. Demir-çelik üretimindeki ortak projelere de değinilen görüşmede ayrıca, turizm konusunda bazı Rus turistlerin sahte içki almaları nedeniyle hayatlarını kaybetmelerinin ardından alınan önlemler masaya yatırıldı. Rusya Cumhurbaşkanlığı bu konuyla ilgili olarak, “Türkiye’yi ziyaret eden vatandaşlarımızın güvenliği için Türk tarafına ortak çalışma yapma önerimiz vardı. Önerimize olumlu yanıt veren Türkiye Sağlık Bakanlığı ile gerekli anlaşmanın hazırlanması için çalışmalara başlanmıştır. Burada da kısa sürede iki tarafı da tatmin eden bir sonuca varılacağını ümit ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Medvedev’le görüşmesi öncesinde ‘Moskovski Komsomolets’ gazetesine konuşan Gül, şunları söyledi: “Rusya ile aramızda Kafkaslar bölgesinin istikrarlı ve hızla kalkınan bölge haline gelmesi için ortak görüşlerimiz var. Günümüzde bu hedefe erişilmesi için bölgedeki en büyük sorun çözüm bekleyen Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Karabağ ihtilafıdır. Rus tarafıyla bu problem hakkında görüşlerimizin büyük ölçüde çakıştığını belirtmek isterim. Karabağ sorunu çözüme kavuşursa, Türkiye ile Ermenistan’ın da çizdikleri uzlaşı yol haritasını hayata geçirmeleri o denli kolay olacaktır. Bunu size tüm samimiyetimle söylüyorum.”

Türkiye ile Rusya arasında boğazlardan geçirilen petrol yüklü tanker riskini azaltmak için yürütülen Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesine de değinen Gül, “Türkiye boğazlarında yoğun gemi trafiği buradan petrolün taşınmasının sonsuza dek devam edemeyeceğini göstermiştir. İstanbul Boğazı’nda meydana gelecek olası bir kazanın, İstanbul’da milyonlarca insanı son derece olumsuz etkileyeceği ortada. Bunun için proje sadece Türkiye açısından değil, Rusya açısından da stratejik önem taşımakta” dedi. Geçen hafta Türkiye ile boru hattı görüşmelerini yürüten Rus ‘Tnransneft’ şirketi görüşmelerden çekildiğini ilan etmişti.

Haberin Devamı

Kalkan savunma amaçlı

Haberin Devamı

Temaslarının ardından Türkiye’ye dönen Gül, düzenlediği basın toplantısında, füze kalkanı projesini Rusya’nın nasıl değerlendiği sorusuna, “Bazıları soğuk savaş dönemini düşünerek değerlendirme yapabilir. Rusya ile NATO arasında yakın ilişkiler var. Bu sistem savunma amaçlı ve silahlara karşı. Bu silahlar devletlere karşı değil. Devletler dışındakiler de silah gücüne sahip olabilmekte.Medvedev’le konuyu paylaştık. NATO içinde de değerlendirdik” yanıtını verdi.

Arena spor salonunda taziye

CUMHURBAŞKANI Gül, Rusya Devlet Başkanı Medvedev’le görüşme öncesinde, Lokomotiv Yaroslav buzhokeyi takımının da arasında bulunduğu 43 kişinin öldüğü uçak kazasından ötürü başsağlığı dileklerini iletti. Gül, çok üzgün görünen Medvedev’e “Bugün acı gününüz. Sadece sizin değil herkesin acı günü” dedi. Görüşmeden sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Medvedev’le birlikte Yaroslav’daki Arena spor salonu önüne çiçek bıraktı. Arena, kazada 36 oyuncusunu ve yöneticisini kaybeden ülkenin önde gelen buz hokeyi takımlarından Lokomotiv Yaroslav’ın eviydi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!