‘Çingene kızı’ bugün resmen ziyaretçi önünde

Güncelleme Tarihi:

‘Çingene kızı’ bugün resmen ziyaretçi önünde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2011 00:00

Gaziantep’te eski Tekel içki fabrikasının yerine kurulan ve sergilenen yaklaşık 1700 metrekarelik mozaik ile dünyanın en büyük mozaik müzesi konumuna gelen ‘Zeugma Mozaik Müzesi’nin resmi açılışı, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle yapılacak.

Haberin Devamı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılının nisan ayında inşasına başlanan müze, toplam 50-55 milyon dolarlık yatırımla tamamlandı. Müzede, Nizip ilçesinde Fırat Nehri kıyısında yer alan Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılarak, şu ana kadar restorasyon ve konservasyonu tamamlanan yaklaşık 1700 metrekarelik mozaik, ziyaretçilerin izlenimine sunuluyor.
Dünyanın en büyüğü
Zeugma Mozaik Müzesi, dünyanın en büyük mozaik müzesi kabul edilen Tunus’taki Bardo Müzesi’nin bu unvanını da elinden aldı. Toplam 30 bin metrekarelik kapalı alanda kurulan müzede, 3 kattan oluşan yaklaşık 7 bin 75 metrekarelik sergi salonları bulunuyor. Bodrum katta hamam mozaikleri ve M.S. 1. yüzyıla ait ünlü savaş tanrısı Mars heykeli, giriş katta Fırat kenarındaki villalarda bulunan mozaikler yer alıyor. Kazılarda çıkarılan Poseidon ve Euphrates ikiz villaları, mozaikler, duvar resimleri, çeşmeler, sütunlar ve duvarlar orijinal pozisyonlarında ve kazıda ele geçtiği boyutları ile yerlerine yerleştirilmiş durumda.
Eksik olanların fotoğrafları var
İkinci katın birinci bölümünde ‘Çingene Kız’ olarak adlandırılan ve simge haline dönüşen Mainad mozaiği için yapılan özel oda dikkat çekiyor. Labirent şeklinde dizayn edilen odanın duvarında, kaçakçılar tarafından büyük oranda tahrip edilen Mainad mozaiği yer alıyor. İkinci katta, Doğu Roma dönemi kilise mozaiklerinin yanı sıra M.S. 6. yüzyıla kadar devam eden mozaikler sergileniyor. Müzenin birçok bölümünde eski eser kaçakçıları ve define avcılarının mozaiklere verdiği zararın boyutları da vurgulanıyor. “Dionysos’un Düğünü” mozaiğinde olduğu gibi çalınan bölümün fotoğrafları, eksik olan kısma yansıtılarak parçalarının bugüne kadar bulunmadığına dikkat çekiliyor. 18 Temmuz’da ziyarete açılan müzeye, yerli turistin yanı sıra İtalyan, Fransız, Alman ve Japon turistler büyük ilgi gösteriyor.

Haberin Devamı

3 korumalı söyleşi
Seyit ERÇİÇEK/İSTANBUL

KÜÇÜK İskender olarak tanınan Şair Derman İskender Över, “Sözünü sakınmadan” isimli söyleşide kitapları, şiirleri ve yaşamıyla ilgili soruları yanıtladı. Bir internet sitesinde ‘Müslümanlara karşı provokatif yaklaştığı’ öne sürülerek tehdit edilen Küçük İskender, İstanbul Modern’in bahçesinde düzenlenen söyleşiye 3 sivil korumayla katıldı. Küçük İskender, Sabit Fikir ve İstanbul Modern tarafından düzenlenen söyleşide, edebiyat eleştirmenleri Semih Gümüş ve Ömer Türkeş’in sorularını yanıtladı:
“Benim planım tıp değil şair ve film yönetmeni olmaktı. Ancak annemin isteğiyle tıp fakültesine girdim. Yapamadım, gördüğünüz gibi Küçük İskender oldum.”

Bond’a Sultanahmet izni çıktı
Nuray BABACAN/ANKARA

Haberin Devamı

BEYAZ perdenin klasiklerinden 007 James Bond, 50’nci yıl özel filminde maceralarını Sultanahmet’te sürdürecek. Ünlü yönetmen Sam Mendes’in istediği çekim iznini veren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Birkaç aya kadar çekimlere başlayacaklar” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yapılan başvuruda, filmin önemli sahnelerinin Sultanahmet Meydanı’nda çekilmesi talep edilmişti. 2012’de vizyona girecek film, James Bond serisinin 50’nci yılı nedeniyle özel önem taşıyor. Son seride Daniel Craig, üçüncü kez Bond rolünü üstlenecek.
Turistler de düşünüldü
Günay, Hürriyet’in daha önce duyurduğu talebe olumlu yanıt verdiğini açıkladı. Günay, “Biz değerlendirmemizi yaptık, meydanın tamamen kapatılması yerine bazı mekânların bölüm bölüm aralıklarla çekim için kapatılabileceğini, bu çerçevede izin verebileceğimizi bildirdik. Tamamen kapatmak zor olacaktı. Turistleri de düşündük. Yabancı film şirketlerinin Türkiye’yi bir platform olarak kullanabilmesi için gerekli yardımı sağlıyoruz. Bölgenin yoğunluğunu da göz önünde bulundurarak film için gerekli kolaylığı sağlayacağız. Kendilerine ilettik, birkaç aya kadar çekimlere başlayacaklar” dedi.

Bu bir yönetmen değildir
DIŞ HABERLER SERVİSİ

Haberin Devamı

İRAN’da sanatçılara getirilen kısıtlamalara bir yenisi daha eklendi. Ünlü yönetmen Cafer Panahi’yle birlikte ‘Bu Bir Film Değildir’ adlı filmi çeken yönetmen Mücteba Mirtahmasp, yurtdışına çıkamayacak. Tahran’daki lüks bir evde çekilen belgesel filmin Paris’teki gösterimi için Fransa’ya davet edilen Mirtahmasp’a sınırı geçme izni verilmedi. Aftab-News adlı internet sitesinin haberine göre yetkililer, Mirtahmasp’ın pasaportunun yanı sıra, bilgisayar ve film çekimi için kullandığı bazı elektronik aletlere de el koydu. New York ve Toronto’da düzenlenecek film festivallerine de davetli olan Mirtahmasp’a getirilen yasağın ne kadar süreceği bilinmiyor. ‘Bu Bir Film Değildir’ 8-15 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Filmekimi’nde gösterilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!