Okur Temsilcisi'ne mektuplar

Güncelleme Tarihi:

Okur Temsilcisine mektuplar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2003 01:31

Yazarlara eleştiriler

HÜRRİYET Gazetesi okur mektupları köşesine iletmiş olduğum aşağıdaki yazımı yayınlamadınız. Sanırım bu yazı bir köşe yazarıyla ilgili eleştirileri içinde bulundurduğu için yayınlanmadı. Ben de şimdi sizden ‘‘ombudsman’’lığın ne olduğunu, nasıl uygulandığını ve köşelerini babalarının çiftliği gibi kullanan köşe yazarlarının bunun neresinde olduğunu öğrenmek istiyorum.

Örneğin bir köşe yazarı köşesinde; Türkiye'deki insanların dini değerlerine üstü kapalı veya açık hakaretlerde bulunursa ya da cumhuriyetimize ve cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e yine üstü kapalı ya da açık bir şekilde eleştiri düzeyini aşan cümlelerle yüklenirse, ki bunlar olan şeyler, ombudsmanlık bunun neresinde bizim yardımımıza koşuyor ya da koşuyor mu? Yoksa sadece efendim Ecevitler'in önlerindeki pasta çilekli miydi vişneli miydi, o resmi neden bu kadar büyük kullandınız, yok şu kelimeyi yanlış kullandınız, yok bu kelimeyi büyük yazdınız gibi çok basit ve aslında gereksiz, eleştiri bile denemeyecek konuların ilgililere iletilmesinden mi oluşuyor?

Ahmet ERTAN

TEMSİLCİNİN NOTU: Hürriyet yazarları, önce yasalar ve sonra da Hürriyet'in Yayın İlkeleri çerçevesinde köşelerinde tümüyle kişisel ve özgür yorumlarda bulunuyorlar. Köşe yazıları dava konusu olduğunda da, yazarlar yargı karşısında kişisel olarak hesap veriyorlar. Bazen yazarların bazı konulardaki görüşlerini bu köşede okuyorsunuz ama genel olarak yazarların yorumları veya görüşleri ile ilgili Okur Temsilcisi'ne cevap vermeleri gerekmiyor. Saygın Batı gazetelerinde de köşe yazarları özgür.

Ancak Hürriyet Gazetesi, Doğan Medya Grubu'nun bir yayın organı. Doğan Medya Grubu (DMG) yayınların ilkelere uygunluğunu denetlemek amacıyla seçkin kişilerden oluşan bir Yayın Konseyi'ne sahip. İsteyen okurlarımız, yazılarını beğenmedikleri veya haksız buldukları yazarlar için bu konseyin sekreteryasına başvurabilirler.


Azarlamadım

16 Kasım tarihli Pazar Eki'nde hakkımda yayınlanan haberle ilgili bir yanlışlığı düzeltmek istiyorum. Haberde İstanbul Milletvekilimiz Sayın Nimet Çubukçu'yu azarladığım şeklinde bir ifade yer almıştır. Beni tanıyan herkes, asla böyle bir tarzımın olmadığını gayet iyi bilir. Dolayısıyla hiç kimseyi, hele hele bir milletvekilini azarlamam söz konusu olamaz.

Güldal AKŞİT

Devlet Bakanı


E-mail adresi

GAZETENİZDE bütün yazarların e-mail adresleri var ama Sayın Mehmet Nuri Yılmaz Bey'in yok, ya da ben bulamadım. Kendisine soru sormak isteyenler ne yapıyorlar? Bilgi verebilir misiniz?

Günay KALAN

TEMSİLCİNİN NOTU: Sorular, faks, mektup veya internet yoluyla gönderilebiliyor. Siz de mektup@hurriyet.com.tr adresine sorunuzu yollarsanız, biz kendisine iletebiliriz.


Promosyon şikáyeti

YILLARIN Hürriyet okuru olarak, okura saygı ve hizmet anlayışının en iyi örneğini sizden beklemekteyim. Poly-Lingua CD'sini ilk günden itibaren eksiksiz biriktirmeye çalıştım. Eksik olanlar için de yaklaşık on gün bekledim. Bu on günün üzerinden de birkaç gün geçmesine rağmen dağıtım için hareket olmadı. Okur danışma hattını üç kez aradım ama tatmin edici bir yanıt yerine ‘‘Gazetemizi takip edin’’ denildi. Ben zaten gazeteyi her gün yakın takibe almıştım. Şimdi sizden ricam, bu Poly-Lingua'ları ne zaman dağıtacaksınız? Lütfen gazetede küçük bir yazı yazın. Dağıtmayacaksanız bilelim. İlgilenilmesi ricasıyla.

Zafer ÖZER

Avcılar/İSTANBUL


TEMSİLCİNİN NOTU: Okurumuzun şikáyetini Promosyon Müdürümüz Müfit Utkusoy yanıtladı. Utkusoy, ‘‘Poly-Lingua CD-2000 CD-Rom'un dağıtımı elimizde olmayan nedenlerle gecikti. CD-Rom'u üreten firma CD'lerin kopyalanmasını önlemek için her CD'ye şifre koydu. Yurtdışında yaptırılan mastırlara şifrelerin işlenmesinde çıkan problemler nedeniyle mastırların yurtdışına 2-3 defa gidip gelmesinden dolayı gecikme yaşandı. Poly-Lingua CD-2000'lerin dağıtımı en geç 24 Kasım Pazartesi günü yapılacak’’ dedi. Ve dağıtım geçen hafta başladı.

Blucin manşeti

‘‘ÖNCE blucini çıkarttı’’ başlıklı manşetinizin devamında bombacının din eğitimi alıp şalvar giydiği yazıyor. Sonrası malum patlamalar. Burada sormak gerekiyor;

1- Konunun haber değeri var mı?

2- Bir insan bu kadar basit düşünebilir mi?

3- Bu haberin amacı ne?

4- Adam saldırıyı blucinle yapmışsa sonuç neyi değiştirir?

Mehmet PEŞKİR

Eğitimci

mimpes@mail.com

TEMSİLCİNİN NOTU: Haberde bir intihar bombacısının yaşamının dönüm noktaları konu alınmıştı. Pakistan gezisinden dönüşte bu kişinin giyimini bile değiştirdiği anlatılıyordu. Konunun haber değeri taşıdığı açık.



Ölenlere başsağlığı değil, rahmet dilenir

16
Kasım tarihli gazetenizde ‘‘NOTLAR- Bomba duayı yarıda bıraktı’’ yazınızda, ‘‘Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, ölenlere başsağlığı, yaralılara geçmiş olsun dileklerinde bulunarak...’’ yazmışsınız. Hiç sanmıyorum, eminim ki Başkan ölenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek, yaralılara geçmiş olsun, demiştir. Bu düzeltmeyi yapmamın nedeni çocuklarımız Hürriyet Gazetesi'ni çoğu zaman referans aldıkları için biraz daha özen gösterilmesi bakımındandır.

Atilla KAPRALİ

TEMSİLCİNİN NOTU: Okurumuz çok haklı. Sayfa editörü, bombaların telaşıyla gözden kaçan bu hata için özür diliyor.



OKURLARDAN KISA KISA...

SERPİL ŞAPÇI ‘‘İşte Cani’’ manşetiyle duyurduğunuz El Kaide'ci için ‘‘mimar’’ benzetmesini kullanmak hiç hoş değil. Başka bir ifade olmalıydı. Biraz iltifat, biraz yüceleştirme var o sözcükte. Asil bir kelimedir, mimar. Ben mimarım. Beni rahatsız etti bu sıfat.

HAKAN ÇAKIR Çeşitli sayılarınızın sayfalarında Kuran-ı Kerim'den ayetler, sureler var. Gazeteler yerlere atılabiliyor. Sizden ricam bu konuda hassas olmanızdır.


LÜTFİ YİĞİTALP En iyi ramazan pidesi yapan 10 firma arasında Karadeniz'den hiçbir fırın yoktu. Benim dedem, babam ve hatta tüm sülalem Samsun'da fırıncı. Ramazan pidesinin ne demek olduğunu çok iyi bilirim.

BİROL ERTAN Ben KKTC'den yazıyorum. Gazimagosa'da bazen gazete erken bitiyor ya da ekler hiç gelmiyor. Lütfen KKTC'ye daha fazla gazete gönderin. Ayrıca Akıl Oyunları konulu arka sayfa bulmacaları da çok başarılı. Lütfen sürdürün.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!