Şili’den Türkiye’ye 1 dolara elma geliyor fiyatı 7 lira oluyor

Güncelleme Tarihi:

Şili’den Türkiye’ye 1 dolara elma geliyor fiyatı 7 lira oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2011 00:00

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, ”Meyve, sebzede fiyatı artan, aynı kalan ve düşen ürünleri karşılaştırdığımızda Türkiye’de Ramazan ayında yüzde 15 ile 20 oranında genel bir fiyat artışı görülüyor” dedi.

Yetkin, Türkiye’ye 139 tarım ürününün ithal edildiğini belirterek, İstanbul Hali’ni kaynak alarak, ithal edilen 16 tarım ürününde ramazanda yaşanan fiyat artış ve düşüşlerini içeren çalışma yaptıklarını söyledi. Bu ürünlerden sekizinde fiyatın arttığını, dördünde değişiklik olmadığını, dördünde de fiyatın düştüğünü anlatan Yetkin, en fazla artışın yüzde 57,14 ile ananasta yaşandığını kaydetti.

Elma konusunu aklım almıyor

İthal edilen greyfurtta yüzde 20’lik bir fiyat düşüşü olduğunu aktaran Yetkin, greyfurt, elma, muz gibi Türkiye’de üretilen meyvelerin ithal edilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Yetkin, “Hele hele elma konusuna hiç aklım ermiyor. Şili’den Türkiye’ye elma geliyor 1 dolara, fiyat buluyor 7 liraya. Bu olacak iş değil” diye konuştu.

Ramazan’da, sebze ürünlerinde en çok fiyat artışının yüzde 112,12 ile turpta meydana geldiğini söyleyen Yetkin, 21 sebze ürününün fiyatının ise aynı kaldığına işaret etti. Yetkin, “Soğan, salatalık, roka, patlıcan, patates, biber, dereotu, domates gibi yazın fiyatları çok daha ucuzlaması gereken ürünlerde fiyatların düşmemesi bana çok ilginç geliyor” diye konuştu.

Nedeni fırsatçılar değil

Sebzede 37 üründe fiyatların düştüğünü dile getiren Yetkin, en çok fiyat düşüşünün yüzde 66 ile dolmalık biberde görüldüğünü ifade etti. Bu sene kirazda hem hastalık hem iklimsel yönden ciddi sıkıntılar yaşandığını ve üretimde ciddi gerileme olduğunu dile getiren Yetkin, bu nedenle kirazın, yüzde 206’lık artışla fiyatı en çok artan meyve olduğunu vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!