Hayalet pedallar

Güncelleme Tarihi:

Hayalet pedallar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2011 00:00

Işık ihlali yapan bir sürücünün çarpması sonucu hayatını kaybeden bisiklet tutkunu Mustafa Onur Karaca için yakınları bisikleti beyaza boyayarak kazanan yaşandığı noktada yer alan direğe zincirledi.

BAŞKENT Ankara’da ışık ihlali yapan bir sürücünün çarpması sonucu hayatını kaybeden bisiklet tutkunu Mustafa Onur Karaca, kazanın yaşandığı Dikmen Caddesi üzerinde ailesi, arkadaşları ve Ankara PAB üyeleri tarafından düzenlenen törenle anıldı.

İkiz kardeşi Orcan Karaca’nın gözleri önünde yaşamını yitiren 20 yaşındaki Onur Karaca için biraraya gelen yaklaşık 50 kişilik grup, Onur’un can kaybına neden olaya kazaya tepki gösterdi.

Mumu yakıp çiçek bıraktılar

Genç yaşında yaşamını yitiren Onur için biraraya gelen topluluk, tepkilerini beyaza boyadıkları bir bisikleti kazanın yaşandığı noktada yer alan bir direğe zincirleyerek gösterdi. Yurt dışında “ghost bikes” (hayalet pedallar) adı verilen bu uygulamanın bisiklet üzerinde ölen biri için yapılan bir anma töreni olduğu belirtildi. Beyaz bisiklet üzerine bir de, “Mustafa Onur Karaca 20 yaşında bir arazi aracı tarafından öldürüldü. Huzur içinde yat” yazılı not bırakıldı. Daha sonra beyaza boyanmış bisikletin önünde mumlar yakan grup, ellerindeki çiçekleri bırakarak uzun bir süre sessiz kaldı. Bu sırada acılı aile gözyaşlarını tutamadı.

Kaza olmadı cinayet işlendi

İkiz kardeşleri ayıran kazaya tepki gösteren abi Ulaş Karaca, “Burada bir kaza olmadı, cinayet işlendi. Ancak henüz 20 yaşındaki bir gencin yaşamına son veren kişi, bugün elini kolunu sallayarak gezebiliyor. Tutuklama kararı çıkmasına rağmen nöbetçi mahkeme serbest bıraktı. Olayın en ilginç yanı ise karakoldan olayla ilgili görüntü olmadığı bildirilmiş. Kara Harp Okulu ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hemen yanıbaşında meydana gelen bir kazanın nasıl görüntüleri olmaz anlamak mümkün değil” dedi.

Bisikleti hiçe sayan anlayış

Genç yaştaki ikizlerinden birini toprağa veren acılı anne Nural Karaca konuşmakta güçlük çekerken ikiz kardeşini gözleri önünde kaybeden ve olayın şokunu halen atlatamayan Orcan Karaca, “Kardeşim Başkent yollarının ve bisikleti trafikte kaale almayan maganda bir aracın kurbanı oldu. Biz başka annelerin ciğeri yanmasın, başka babalar üzülmesin, başka kardeşler ise yalnız kalmasın istiyoruz. İnsanların dikkat etmediği bir konuda kurallar devreye girmeli. Trafikte bisikleti hiçe sayan bir anlayış var. Bu noktada yetkililerin bazı önlemler almasını bekliyorum. Bir kayıp daha yaşanmasın” ifadelerini kullandı.

Önlem almak için daha ne bekleniyor

ANKARA Perşembe Akşamı Bisikletçileri (PAB) de önceki gün Onur Karaca’nın ölümlü kazasına tepki göstermek amacıyla pedalladı. Grup, Güvenpark önünde buluşmasının ardından Onur için düzenlenen anma törenine katıldı.
Ellerindeki çiçekleri bırakıp çok sayıda mum yakan grup, bir süre gözyaşlarına hakim olamadı. Ankara PAB adına konuşan Murat Yumrutaş, ölümle sonuçlanan bir bisiklet kazasını unutamadan yenisinin eklendiğine dikkat çekerek, “Önlem almak yada bu konu üzerinde düşünmek için daha ne bekleniyor. Daha kaç Onur kaybetmemiz gerekiyor. Biz, bisiklet tutkunu ve hayatı pedallayarak yaşamayı seven insanlarız. Bisiklet üzerine çıkmadan her türlü önlemimizi alıyoruz. Ancak araçlar ve trafikte de bazı önlemler derhal alınmalı” tepkisini dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!