İstanbul’a yıldız yağacak

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’a yıldız yağacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2011 00:00

İstanbul en geniş kentsel sanat ve sosyal sorumluluk projesi Stars Of İstanbul / İstanbul’un Yıldızları’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor..

İlköğrenimini tamamlayamamış binlerce çocuğa okul kapısı açmak için Türkan Şoray, Burhan Doğançay, Ayşe Kulin, Derya Baykal, Erdil Yaşaroğlu ve Arzu Kaprol gibi isimler tarafından tasarlanan yıldızlar Eylül’den itibaren şehrin çeşitli noktalarında görülecek

TÜRKAN ŞORAY
Geleceğe umutla bakan bebek


UNICEF Türkiye yine çocukları mutlu etme adına çok güzel bir projeye imza atıyor. Çocuklarımızın eğitimi adına yapılıyor bu proje. Bunun için bu yıldızı boyamak zor olsa da hevesle çalışıyorum. Bir çocuğa bile yardım edebilmek onun dünyasını aydınlatmak demek, bu yüzden projeyi çok destekliyorum ve herkesin de desteklemesini arzu ediyorum. Büyükler olarak en önemli görevimiz çocuklara güzel bir dünya hazırlamak, bunu yıldız yaparak değerlendirmek çok mutlu ediyor beni. Sanat da insanları mutlu eder. Bu iki buluşma bence çok harika. Bu yıldızlar sokaklarda sergilenecek, dilerim ki halkımız beğendikleri yıldızlara SMS atarak birçok çocuğun geleceğini aydınlatılmasına destek verir. Yıldızımın üzerinde bir bebek var. Umutla bakıyor geleceğe, “Ben okuyacağım, büyük
/images/100/0x0/55eb3223f018fbb8f8b18f9f
adam olacağım” diyor. Gözlerinde o ifadeyi görebilirsiniz. Ben onu çok seviyorum. Çocuklara parlak, güzel bir dünya düşlüyorum.

DERYA BAYKAL
Projeyi kızım ve asistanımla yaptım


Bu projeyi ilk duyduğumda keşke içinde yer alsam demiştim. Meyve Suyu Endüstrisi Derneği MEYED, bu düşüncemi bilmeden geldi. Daha projeyi görmeden satın aldılar. Bundan dolayı da çok mutlu olduk. Bu projeyi Parsons ilüstrasyon öğrencisi kızım Derya Şensoy ve kreatif asistanım Sibel Yüksel ile ekip olarak hazırladık. Uzun fikir alışverişlerimiz oldu. Meyve hayatımın ve beslenmemin de vazgeçilmezi. Biz de MEYED üyelerini sunduğu yüzde 100 meyve suyu konseptinden yola çıktık. Sağlıklı olduğuna inandığım ve tüm çocuklar meyve suyu içsin düşüncesiyle böyle bir tasarım yarattık.

MERCAN DEDE
Birkaç kardeşimizin okumasına vesile olursak ne mutlu bize

Bütün genç kardeşlerimizin okula gitmesi çok önemli ama özellikle genç kız kardeşlerimizin okuması biraz daha önemli çünkü onlar daha da zor durumda. O yüzden yıldızımın en merkezinde genç kadınlar var. Her ne kadar acımasız, zor bir dünyada yaşasak da her zaman umut var. Müzayede inşallah birkaç kardeşimizin okumasına vesile olabilirsek ne mutlu.

ARZU KAPROL
2850 fiber optik kullandık


Yıldızımızı 2011-2012 koleksiyonu temamız ‘Geleceğin Arkeolojisi’nden ilham alarak tasarladık. Yarı şeffaf siyah bir pleksinin üzeri özel lazer noktacıklar açılarak, içinden 2850 noktadan fiber optikle aydınlatıldı. Bugünün olmadığı bir gelecek kavramı, geçmişte hazırlanmış bir gelecek fikri, fiber optiklerle yorumlanmış bir yıldız formunda aydınlanıyor.

SEDEF YILMABAŞAR
Şehrin kedileri


Yıllardır tüm eserlerimde olduğu gibi, yıldızımda da kedi figürlerine yer verdim. Eserimin adı Stars of İstanbul projesinin adından esinlenilerek ‘Cats of İstanbul / İstanbul’un Kedileri’. İstanbul’u temsil eden simgelerin arasında sokakların doğal güzelliklerinden kabul ettiğim kediler de yer alıyor. Tüm resimlerimde olduğu gibi yıldızımda da doğaya, hayvanlara ve tüm canlılara duyduğum sevgiyi temsilen eller de yer alıyor. Eller dokunmayı, sevmeyi, okşamayı, yardım eli uzatmayı, dokunarak iyileştirmeyi ve bir kedinin tüylerini okşarken duyduğum mutluluğu simgeliyor.

JALE YILMABAŞAR
Horoz ve enerji tasarrufu


Resim ve seramiklerim UNICEF yılbaşı kartlarında kullanılmıştı. Bu sene de projede yer almak istedim. Yıldızımın konusu ‘Horoz ve Enerji Tasarrufu’. Kızım Sedef Yılmabaşar’ın ‘İstanbul’un Kedileri’ de çok güzel oldu. Böylece anne-kız çocukların eğitimine faydalı olacağız.

MULANI JAVED CHANDSAHEB
Geleceğin İstanbul’u


Siemens’in yıldızının teması İstanbul. Çalışmamı ‘City Star / Şehrin Yıldızı’ olarak adlandırdım. Şehir hakkındaki bakış açımı yansıttım. Çalışmamı gördüğünüzde bir fil figürü dikkatinizi çekecek. Bu, İstanbul’un yakın gelecekte dev şehirlerden biri olma olasılığını simgeliyor. Yıldızın bir yüzünde fil figürü görürken aynı yüzün alt kısmında İstanbul’u birbirine yakın evlerle sembolize ettiğimi fark edeceksiniz, hala şehrin güzel yanı olan minareleri de görüyoruz.

HÜRRİYET’İN YILDIZLARI

Proje kapsamında Hürriyet Gazetesi’nin de üç yıldızı var. Biri Hürriyet’in ta kendisi. Diğeri Aile İçi Şiddete Son! Kampanyası. Bu kampanya için acil yardım hattına işaret eden yıldız, telefon şeklinde tasarlandı. Üçüncü yıldız da Hürriyet Çocuk Kulübü. Bunun tasarımı da ucunda yıldız olan sihirli bir değnek şeklinde. Rafineri Ajans tarafından tasarlanan üç yıldız da ticari bakıştan çok, markayı çok önce çıkarmadan, sanatsal bir anlayışla tasarlandı. Üçü de Bebek Parkı’nda sergilenecek.

HER BİRİ 100 ÇOCUK OKUTACAK

UNICEF’in Türkiye’deki 60. hizmet yılı çalışmaları kapsamında, UNICEF Türkiye Milli Komitesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen Stars of Istanbul’un amacı, sanat aracılığıyla, 9-14 yaş okul dışı kalmış çocukların hızlandırılmış eğitimle yaşıtlarının seviyesine getirilmesi için gerekli fonlar yaratılmasına katkıda bulunmak. İstanbul yüzlerce yıldızla donanacak ve her parlayan yıldız 100 çocuğu okutacak. 8 Eylül akşamı Harbiye’deki İstanbul Kongre Merkezi’nin terasında tüm yıldızların bir arada görülebileceği bir davetin ardından yıldızlar, altı büyük ilçenin (Beyoğlu, Beşiktaş, Bakırköy, Kadıköy, Fatih ve Şişli) yanı sıra Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanları, alışveriş merkezleri ve ana caddelerin çeşitli noktalarında Eylül-Kasım arası üç ay boyunca görülebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!