Fen edebiyat mezunlarının 4001 çığlığı

Güncelleme Tarihi:

Fen edebiyat mezunlarının 4001 çığlığı
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 24, 2011 15:20

Kamu memur alımlarında haksızlığa uğradıklarını düşünen Fen Edebiyat Fakültesi mezunları Kasım ayı atamalarında mağduriyetin giderilmesini bekliyor.

Kamuya yapılan atamalarda 4 yıllık üniversite bitiren tüm mezunların yararlandığı 4001 kodlu alımların azaltılması fen edebiyat mezunlarının itirazına neden oldu. Fen edebiyatçılar, KPSS sınavından yüksek puan almalarına rağmen yerleşememeye isyan ediyor.

Ä°SYAN ETTÄ°REN TABLO Â

 

130 bin Fen Edebiyat Fakültesi mezunu bulunuyor. 2011 yılında ilk atamada 225, ikinci atamada 687 kişi alındı. Ancak 22 bin 686 Matematik mezunu arasından 55 kişiye, 19 bin 809 biyoloji mezunundan 36, 17 bin 284 kimya mezunundan 35, 14 bin 36 fizik mezunundan 21, 19 bin 869 edebiyat mezunundan sadece 1 kişiye kadro verildi.

Fen Edebiyat mezunlarının en büyük isyanını ise KPSS’de yüksek puan almalarına karşın, kendilerinden daha düşük puanlıların işe yerleştirilmesi oluşturuyor. Öyle ki KPSS’den 85 ila 90 puan almasına rağmen 5 bin kişi atanamazken; İktisadi İdari Bilimler aynı kadrolara daha düşük puanlarla atanmış.

Örneğin Haziran ayı atamasında T.C Posta ve Telgraf memuru alımında İktisadi ve İdari Bilimler için taban puanı 82 iken; 4001 kadrosunda bu puan 92 olarak belirlenmiş. Böylece Bursa PTT Kurumu Fen Edebiyat mezunu 5 kişi almış ve 91.6 puanla alımı kapatmış. İktisadi ve İdari Bilimlerden ise 40 kişi almış ve taban puanı 81’e kadar düşmüş. Bir matematikçinin 92 ile girdiği işe İktidasi İdari Bilimler mezunu 82 ile kabul edilmiş.

NE Ä°STÄ°YORLAR

KARŞI GÖRÜŞ

Fen Edebiyat fakülteleri mezunlarının bu taleplerine diğer üniversite mezunlarından itiraz geliyor. Burada ilk itiraz edilen nokta bu mezunların neden sadece İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) kadrolarından hak arayıp asıl alanı olan öğretmenlik için başvurmadıkları. Bunun asıl sebebinin, İİBF mezunları istihdam eden bazı idari kurumların 4001 kodu altında alım yapmaları, bu durumu gören Fen Edebiyat ve Eğitim Fakültesi mezunlarının da daha fazla kadro alabilmek için diğer idari kurumlara girmek istemeleri olduğu belirtiliyor. Diğer bir sebebin de formasyon eğitimi alamayan fen edebiyat ve eğitim fakültesi mezunlarının öğretmen olana dek geçici bir iş sahibi olabilmek adına İİBF kadrolarına yöneldikleri.

KPSS B sınavı ile veri hazırlama ve kontrol iÅŸletmenliÄŸi, memur,ÂgiÅŸe memuru,Âgümrük muayene memuru,Âgümrük muhafaza memuru,Âambar memuru, bilet kontrol memuru,Âenformasyon memuru,Âbilgisayar iÅŸletmenliÄŸi,Âçözümleyici bilgisayar programcısı alınıyor. Fen edebiyat mezunları bu kadroların uzmanlık gerektirmeyen alanlar olduÄŸunu dolayısıyla yüksek puanlılar dururken düşük puanlıların atanmasının adaletle baÄŸdaÅŸmadığını savunuyorlar.

İşte bu nedenle 4 yıllık tüm üniversite mezunlarını kapsayan 4001 kodunun, memur alacak bütün kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılmasını talep ediyorlar. Kasım ayında yapılacak atamalarda en az 5 bin adet 4001 kadrosu verilmesini ve bu atamaların yüksek puandan düşük puana sıralanarak yapılmasını istiyorlar.

KPSS A grubuna ise İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları arasından atama yapılıyor. Uzmanlık gerektiren bu alanda şu kadrolara memur alınıyor:

Devlet Personel Uzman Yardımcılığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Stajyer Kontrolörlük,ÂKültür ve Turizm Bakanlığı MüfettiÅŸ Yardımcılığı, Stajyer Milli Emlak Kontrolörlüğü, Vergi Denetmen Yardımcılığı, RTÃœK Uzman Yardımcısı, SPK Uzman Yardımcısı, Tarım ve Köy Ä°ÅŸleri Bakanlığı Stajyer Kontrolör (Kontrolör Yardımcısı),ÂSaÄŸlık Bakanlığı müfettiÅŸ yardımcılığı, Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa BirliÄŸi Uzman Yardımcısı,ÂTürkiye Elektrik Ä°letim A.Åž. Genel Müdürlüğü MüfettiÅŸ Yardımcılığı,ÂMÄ°T Ä°stihbarat Uzman Yardımcısı,ÂStajyer Gelirler Kontrolörlüğü,ÂEPDK Enerji Uzman Yardımcılığı,ÂDış Ticaret Uzman Yardımcılığı, Devlet Malları Uzman Yardımcılığı,ÂMilli Emlak Uzman Yardımcılığı,ÂMilli Emlak Denetmen Yardımcılığı,ÂUlaÅŸtırma Bakanlığı AB Uzman Yardımcısı,ÂTarım Bakanlığı AB Uzman Yardımcılığı,ÂDevlet Bütçe Uzman Yardımcılığı,ÂYurtdışı İşçi Hizmetleri Uzman Yardımcılığı,ÂDenizcilik Uzman Yardımcısı, PTT müfettiÅŸ yardımcısı,   İGEME Uzman Yardımcısı, Telekomünikasyon uzman yardımcılığı,ÂEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı MüfettiÅŸ Yardımcılığı.

ayalp@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!