Dünyanın en bahtsız teknesi ve sahipleri

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en bahtsız teknesi ve sahipleri
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 19, 2011 11:49

MUĞLA’nın Marmaris ilçesinde yaşayan Kıymet ve Orhan Sağlam çifti, çalınan Didem- 2 adlı lüks yelkenlilerini Yunanistan’da buldu. Sağlam çiftinin, yargı ve bürokrasi savaşı verip, 8 ay aradan sonra yeniden kavuştukları Didem-2, bu kez de Türkiye’ye dönüş yolunda battı.

Didem-2’nin iki komşu ülke arasında geçen macerası 2010’un sonunda başladı. Marmaris’te 20 yıldır denizcilikle uğraşan Sağlam çifti, 2006 model Didem-2 adlı, piyasa değeri yaklaşık 350 bin TL olan 19 metrelik lüks yelkenli teknelerini internetten satışa çıkardı. Tekneye İstanbul’dan M.K. ve A.G. talip oldu. Alıcılar, geçen 29 Aralık’ta tekrar Marmaris’e gelip 205 bin TL’ye tekneyi almak için anlaştı. 33 bin TL kapora veren alıcılar, "Bir hafta tatil yapacağız" diyerek Orhan Sağlam’ın kaptanlığındaki Didem-2’yle gittikleri Bodrum’da bir marinaya demir attı. Orhan Sağlam, yelkenliyi bağladıktan sonra Marmaris’e döndü.

Altı gün sonra marinayı arayan SaÄŸlam, teknenin çalındığını öğrendi. SaÄŸlam çifti, Marmaris Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunurken, Yunan Sahil GüvenliÄŸi ve konsolosluÄŸuyla irtibata geçildiÄŸinde, teknenin Ä°thaka Adası’nda tutulduÄŸu ortaya çıktı.Â

YUNANÄ°STAN’DA HUKUK SAVAÅžIÂ

Sağlam, tekneyi alabilmek için çalıntı olduğuna dair tüm evrakı Yunan makamlarına gönderdi. Ancak, Yunan makamlarından Şubat ayında gelen yazıda kaptanlar M.K. ve A.G.’nın serbest bırakıldığı, teknenin masrafı olan 10 bin euronun ödenmesi durumunda sahiplerine teslim edileceği bildirildi. Masrafı ödemeyi kabul etmeyen Kıymet ve Orhan Sağlam çifti, Nisan’da İthaka Adası’na gidip, Yunan mahkemelerine başvurdu. Temmuz’da kesin kararını veren mahkeme, teknenin kendilerine ait olduğunu ispatlayan Sağlam çiftini haklı buldu. Bunun üzerine, çift, İthaka’da, ’Denize elverişlilik’ gibi her türlü belgesini güncelledikleri, bakımını da yaptırdıkları Didem-2’yle Marmaris’e dönmek üzere yola koyuldu.

SEVİNÇ KABUSA DÖNDÜ

Ancak, Girit açıklarında kopan fırtına kavuşma sevincini kabusa dönüştürdü. Su almaya başlayan Didem-2’de ölümle burun buruna gelen Sağlam çifti, telsizle yardım istedi. Türk yelkenciler, Yunan helikopterindeki askerler tarafından kurtarılıp Girit’teki bir hastaneye götürüldü. Didem-2 ise Girit açıklarında Akdeniz’in derin sularına gömüldü. Sağlam çifti 3 gün hastanede tedavi olduktan sonra da havayoluyla Atina’ya oradan da Türkiye’ye döndü.

SÄ°GORTA SÃœRESÄ° BÄ°TMÄ°Åž

Türkiye’ye döner dönmez başvurdukları, daha önce Didem-2’yi sigorta ettirdikleri şirketten kendilerini şok edici bir yanıt aldıklarını belirten Orhan Sağlam, "Yıllık sigorta süresi Temmuz başında dolduğu için şirket zararımızı karşılamayı reddetti. Oysa, bize tekneyi Türkiye’ye kendiniz getireceksiniz ondan sonra exper gelip bakacak zararınız karşılacak demişlerdi. Şimdi ne yapacağımızı bilmiyoruz. Türk yargısına başvurup sigortadan hakkımızı arayacağız. Denizden çıkarıp, onarmak, baştan aşağı yenilemek neredeyse maliyetinden daha yüksek. Artık umudumuzu kestik hem yelkenlimizi, hem servetimizi kaybettik" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!