Komşuya karışma

Güncelleme Tarihi:

Komşuya karışma
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2011 00:00

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye’deki olayları ve Türkiye’nin yaklaşımını değerlendirirken Ortadoğu halklarına özgürlüğün gelmesini istediklerini belirtti.

Kılıçdaroğlu, “Türkiye Cumhuriyeti, komşusunun içişlerine karışmamalı. Tehdit ve şantaj söylemleri geliştirmemeli. Bu Türkiye’ye yakışmıyor. Mazlum ülkelere örnek olmak yerine egemen ülkelerin taşeronluğuna soyunuyoruz” dedi.

İSTANBUL Bahçelievler’deki Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Şeyh Zayed Çocuk Yuvası’ndaki çocukları ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Partisinin Suriye’deki olaylarla ilgili tavrına yönelik eleştirilere karşı, “Hiçbir ülkenin rejimine ve yönetimine destek vermiyoruz” diyen CHP Lideri, insan haklarına, demokrasiye ve özgürlüklere saygılı bütün rejimlere destek vereceklerini söyledi.

Gözümüzü kapatamayız

Bütün ülkelere ve Ortadoğu halklarına özgürlüğün gelmesini istediklerini belirten Kılıçdaroğlu, “Türkiye Cumhuriyeti’nin, komşusunun içişlerine karışmaması gerekiyor. Türkiye kendi bölgesinin lider ülkesi olacaksa lider ülke gibi davranıp buna uygun politikalar geliştirmeli. Elbetteki bu ülkelere karşı gözü kapalı olmamalı. Elbetteki o ülkedeki sorunları yakından izlememe gibi bir tavır takınmamalı. Ülkenin içlerine bakmalı, tutumunu takınmalı, söylemini geliştirmeli. Tehdit ve şantaj söylemleri geliştirmemeli” dedi. Türkiye’nin komşularıyla ilgili geliştirdiği politikanın batılı egemen güçlerin dayatması olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, “Türkiye kendi komşularıyla ilgili bir politika geliştirecekse bu politikayı kendi özgür iradesiyle geliştirmeli. Bu politika batının egemen güçlerinin dayattığı politika olmamalı. Bu Türkiye’ye yakışmıyor. Türkiye’nin kuruluş iradesine yakışmıyor” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Suriye’de yaşananlarla ilgili “sabrımız taşıyor” sözünü eleştirdi, bu söylemin doğru olmadığını belirtti. Mazlum ülkelerin Türkiye’yi örnek aldığını belirten Kılıçdaroğlu, “Biz mazlum ülkelere örnek olmak yerine egemen ülkelerin taşeronluğuna soyunuyoruz. Bu doğru değildir” diye konuştu. Kılıçdaroğlu Eski CHP Milletvekili Onur Öymen’in hükümetin konuyla ilgili politikasını desteklemesini ise, “Herkes bizim gibi düşünmek zorunda değil. Bizim düşündüklerimiz belli” diyerek yorumladı.

2 vekile desteğimiz sürecek

Kemal Kılıçdaroğlu, Ergenekon Davası’nda tutuklu yargılanan CHP’li milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın duruşmasını takip edip destek vermesi hakkında “Her zaman desteğimiz devam edecek” dedi. Hiçbir zaman “yargılamalar yapılmasın” demediklerini belirten Kılıçdaroğlu, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “21’inci yüzyılın Türkiye’sine Orta Çağ yöntemlerine uygun bir yargılama sistemi yakışmıyor” dedi. Kılıçdaroğlu, aynı tavrın Deniz Feneri soruşturmasıyla ilgili de olup olmadığı yönündeki bir soruya, “Kim haksızlığa uğradığını söylüyorsa, hukuk gerçek anlamda çalışmıyorsa, üstünlerin hukuku çalışıyorsa biz ona karşıyız” yanıtını verdi. Mustafa Balbay’ın mahkemede milletvekili yemini etmesini de yorumlayan Kılıçdaroğlu, “Güzel, demek ki yeminin sadece TBMM kürsüsünde olması gerekmiyor. Sayın Balbay sanık kürsüsünde de yemin etmiş” dedi. Kılıçdaroğlu, “bu yemin geçerli olur mu?” sorusuna ise, “Hayır parlamentoda geçerli” yanıtını verdi.

Çocukları unutmadı

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul’da Bahçelievler’deki Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Şeyh Zayed Çocuk Yuvası’ndaki çocukları ziyaret etti. 0-2 yaş bebek ünitesini gezen Kılıçdaroğlu, burada çocukları kucağına alarak sevdi. Bebeklerle fotoğraf da çektiren Kılıçdaroğlu, oyuncak dağıttı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne giderek Onkoloji Servisi’nde tedavi gören lösemi hastası çocukları da ziyaret eden Kılıçdaroğlu çocukların odalarına tek tek uğradı, “Geçmiş olsun” dileklerini iletti. Çocukları seven Kılıçdaroğlu, yine oyuncak dağıttı. Hastane bahçesinde açtıkları dövizle hasta olan arkadaşları için kan arayan iki genç kızla sohbet eden Kılıçdaroğlu, yardımcı olacağını belirtti.

Bayramda Somali’de
/images/100/0x0/55ea946bf018fbb8f88939db


ZiYARETLERİ sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Ramazan Bayramı’nın 1’inci günü Somali’ye gitmeyi düşündüğünü söyledi. Kılıçdaroğlu “Dışişleri Bakanlığı, Somali için güvenlikli bir alan olmadığını ancak havaalanında bazı bağışların teslim edilebileceğini kaydetti. Ancak biz görüşmelerimizi sürdürüyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!