Bakan Günay: Türkiye arkeolojik açıdan en zengin ülkelerden

Güncelleme Tarihi:

Bakan Günay: Türkiye arkeolojik açıdan en zengin ülkelerden
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2011 21:34

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yatağan İlçesi’nde bulunan Stratonikeia antik kentinde sürdürülen çalışmalarını inceledi. Arkeolojik açıdan Türkiye’nin dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu belirten Bakan Günay, bu çalışmalar için yıl sonuna kadar ortalama 30- 40 milyon TL harcanacağını bildirdi.

Haberin Devamı


Yüzyılın arkeolojik buluntusu olarak adlandırılan Pers Valisi Kral Hekatomnos’a ait tarihi mekanda sürdürülen kurtarma çalışmaları hakkında bilgi almak için geldiği Milas’ta Bakan Günay’ı AK Partililer karşıladı. Kurtarma çalışmaların yapıldığı alana geçen Günay’a Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Abuzel Kızıl ve Prof. Dr. Adnan Diler bilgi verdi. Bakan Günay daha sonra, mezar odasındaki nemin yok edilmesi ve tarihi eser kaçakçılarının sulu karotla yaptıkları delme çalışmasında sudan etkilenen gravürlerdeki tahribatı durdurmak için Avrupa’dan getirilen ve mezar odasına yerleştirilen özel klima sistemleri konusunda uzmanlardan bilgi aldı.

ÖZEL ELBİSELERİ GİYİP, MEZARDA İNCELEMELERDE BULUNDU

Bakan Günay, kazı ekibinin özel elbiselerini giyip, dışarıdan kuyu şeklinde açılan ve mezar odasına giden koridorun kapısından içeri girerek incelemelerde bulundu.

Mezar odasından çıkışta basına bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Fırsat buldukça buradaki çalışmaları yerinde izlemeye gayret ediyorum. Yoğun bir çalışma yapıyoruz. Buradaki resimlerin, fresklerin korunması için de uluslararası danışmanlıklar alınıyor. Olması gereken her şeyi zaman geçirmeden yapmaya çalışıyoruz. Sistemler değiştiriliyor. Dışarıdan da gördüğünüz gibi giriş kapısı açıldı. Çevrede çok sayıda yapı kamulaştırıldı ve mezar ortaya çıkmaya başladı. Burada bir müze planlamamız var. Buna TKİ’nin katkısı olacak. Bunun anlaşmaları yapıldı. Çevredeki tescilli yapıları da katarak geleneksel sanatlarla ilgili merkezler haline getirmeye çalışarak burada son derece görkemli bir müze yapmaya çalışacağız. Müzenin en önemli parçası buradaki lahit. bu lahitle ilgili çalışmalarımızı da kesintiye uğratmadan ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Burası ve çevresinde ortaya çıkarılacak yapıların 21. yüzyıla iz bırakacak bir kazı olduğuna inanıyorum" dedi.

Çevredeki 30’dan fazla yapının kamulaştırıldığını ve lahitin bulunduğu bölgenin tüm hatları ve mimari izleriyle birlikte ortaya çıkmaya başladığını belirten Günay şunları söyledi: "Burada bir müze planlamamız var. Müzeye Türkiye Kömür İşletmelerinin (TKİ) katkısı da olacak. Bunun sponsorluk anlaşması yapıldı. İşin içinde çevredeki tescilli yapıları da katarak kazı merkezi, depo ve geleneksel sanatlar merkezleri haline getirmeye çalışarak burada hem kapalı hem de açık alanda son derece görkemli bir yeni müze yapmaya çalışacağız. Ayrıca, buradaki müzenin en önemli parçası buradaki lahit. Bu lahiti ve bunun çevresinde ortaya çıkacak buluntuların 21. yüzyılda iz bırakacak bir kazı merkezi oluşturduğuna inanıyorum. 21. yüzyılda belki de Türkiye arkeolojide dünyanın ilgisini çekecek. Çünkü çok önemli çalışmalar var. Şu anda Türkiye’de 150’ye yakın yerde biz ve yabancı merkezler her gün kazı çalışmaları yapıyor. Her gün bir kazı başkanımızdan yeni bir buluntuyla ilgili sevindirici bilgiler alıyoruz"

"KAZILARDA 20 MİLYON TL HARCANDI"

Türkiye genelindeki kazılarda yaklaşık 20 milyon TL civarında para harcandığına dikkat çeken Günay, "Yıl sonuna kadar 30- 40 milyon TL’ye çıkmaya çalışacağız. Bunun içinde bütün kaynaklarımızı, döner sermaye imkanları da başta olmak üzere kullanacağız. TKİ’nin burada yaptığı gibi kamu ve özel kuruluşlarla sponsorluklar olursa, Türkiye arkeoloji açısından dünyanın en zengin ülkelerinden birisi olur. Biz kazmakta, kazdıklarımızı korumakta ve çevreyi koruyarak restore etmekte çok daha hızlı yol alırız. Türkiye’nin kültür varlıklarına sahip çıkarak dünya turizminde marka değeri yüksek özel bir ülke haline gelebiliriz. Bizde bütün gücümüzle bunun için uğraşıyoruz" diye konuştu.

"KAYBOLAN ESERLERİN PEŞİNDEYİZ"

Kral Hekatomnos’un mezarından çalındığı belirlenen bazı eserlerin Milas Müzesi’ne getirildiğini dile getiren Bakan Günay, "Kaybolan eserlerin bir kısmı zaten Denizli Müze Müdürlüğü satın almıştı. Bir kısmının da peşindeyiz. İngiltere’ye kadar takip ettiklerimiz var. Zaman içerisinde bir kısmını bulabileceğimizi sanıyorum" dedi.

Bakan Günay’a yaptığı inceleme sırasında kızı Pınar Günay, Müzeler Genel Müdürü Osman Süslü, kazı heyetinden profesörler ve il ve ilçe protokolü eşlik etti. Soyguna uğrayan ve definecilerin açtığı 1 metrelik delikten ilk olarak Bakan Günay’ın kızı Pınar girdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!