126 ülkeden 133 değişik meyve-sebze alıyoruz, anlamakta zorlanıyoruz

Güncelleme Tarihi:

126 ülkeden 133 değişik meyve-sebze alıyoruz, anlamakta zorlanıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2011 00:00

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’nin 126 ülkeden 133 değişik meyve ve sebze ithal ettiğini belirterek, “Marul, sivri biber, taze ve kurusoğan bile ithal ediyoruz, bunu anlamakta güçlük çekiyorum” dedi.

Türkiye İstatistik  Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçen yıl 17 milyon ton meyve, 24 milyon ton sebze üretildiğine işaret eden Yetkin, bazı meyve ve sebzelerin üretiminde 2009 yılına göre düşüşler olduğunu kaydetti. Yetkin, 2011 yılının 7 ayında 380 milyon dolar ödenerek 512 bin ton ürün ithal edildiğini bildirdi.
Üretim kaybı var
Meyve üretiminde 2009 yılına göre en çok üretim kaybına uğrayan ürünlerin sırasıyla kayısı, zerdali, turunç, zeytin, kızılcık, elma, yenidünya, portakal, kestane, üzüm, elma, mandalina, şeftali, iğde, erik, üzüm ve armut olduğunu ifade eden Yetkin, üretim artışı olan meyvelerin de antep fıstığı, ayva, yağlık  zeytin, nar, fındık, çay, kivi, greyfurt, dut ve nektarin olarak sıralandığını söyledi. Sebze üretiminde de 2009 yılına göre 2010 yılında bazı ürünlerde verim  kaybı yaşandığını anlatan Yetkin, en çok üretim kaybına uğrayan ürünlerin başında acur, salçalık domates, pazı, enginar, kereviz ve havuç geldiğini  kaydetti. Yetkin, üretim kaybı yaşanan diğer sebzelerin ise marul, bakla, şalgam,  bezelye, hıyar, sarımsak, bamya, kavun, karpuz, lahana, ıspanak, maydanoz, yer elması, fasulye, pırasa, turp, kırmızı pancar, soğan ve lahana olduğunu aktardı. Yetkin, kuşkonmaz, semizotu, brokoli, kabak, roka, salçalık  biber, tere, kültür mantarı, brüksel lahanası ve sivri biberde de üretim artışı  yaşandığını ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!