Somali ağlıyor

Güncelleme Tarihi:

Somali ağlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2011 00:00

Açlığın ülke çapına yayıldığı Somali’de insanlık dramı yaşanıyor. Yüz binlerce Somalili, hayatta kalmalarını sağlayacak gıdaya ulaşamıyor. Komşu Kenya’daki Dadaab kampına sığınan Somalililerin sayısı 380 bini geçti. BM Çocuk Fonu UNICEF dün, yardım çalışmalarının hızlanması için havayolları şirketlerine destek çağrısında bulundu.

İSLAM alemi Ramazan ayının heyecanı yaşıyor. Gün boyu oruç tutan inananlar büyük iftar sofralarında bir araya geliyor. Ama bu Somali başta olmak üzere pek çok Doğu Afrika ülkesinde yaşayan milyonlarca Müslüman için mümkün değil. Çünkü yüzbinlercesi değil iftarı açacak, hayatta kalmalarını sağlacak gıdaya ulaşamıyor. Yiyecek bulmak için ülkesi Somali’den kaçıp Kenya’daki Dadaab mülteci kampına sığınan 3 çocuk annesi Faduma Aden bunlardan biri. Aden, kendisini açlığın değil, “Allah için tuttuğu orucu bozacak iftar yemeği bulamamanın” üzdüğünü söylüyor. Aden gibi düşünen yüzbinlerce Somalili var ve bu sayı her geçen gün artıyor. Bu ay başında sadece Somali’nin iki bölgesinde açlık olduğunu resmen ilan eden Birleşmiş Milletler, dün, bir iki ay içinde açlığın bütün ülkeye yayılacağını açıkladı. BM ayrıca, Kenya, Etiyopya, Cibuti ve Uganda’da açlık tehlikesinin büyüdüğü uyarında da bulundu.

Dünyanın en büyük mülteci kampı
/images/100/0x0/55ea7308f018fbb8f880b047

Kuraklık, yoksulluk ve iç savaşın vurduğu Somali’deki insanlık dramı komşu ülkeleri de tehlikeye atıyor. Komşu Kenya’daki Dadaab kampına sığınan Somalilerin sayısı 380 bini geçti. Üstelik bu sayı her gün en az 1300-1500 artıyor. Sadece 70 bin kişiyi barındırmak için kurulan kampta, yiyecek, su, ilaç, çadır ve tuvalet ihtiyacı zirveye ulaşmış durumda. Somali’deki hükümet güçleriyle El Kaide bağlantılı El Şebab güçleri arasındaki çarpışmalar yaşanan insanlık dramını daha da ağırlaştırıyor. Dadaab kampına iki ay süren yürüyüşün ardından ulaşan Somalili Hova Hasan Abdi, yıl boyunca iki kez saldırıya uğradıklarını, ellerindeki son yiyecek ve kıyafetlerin alındığını gözyaşlarıyla anlattı.

Yardım var ama koordinasyon yok

Somali ve diğer Doğu Afrika ülkelerinde yaşanan açlık İslam ülkelerini harekete geçirdi. Ancak ülkenin ulaşım altyapısına sahip olmaması ve süren iç savaş yardımların yerine ulaşmasında en büyük engel. Somali Devlet Başkanı Şerif Şeyh Ahmed, Arap ve Afrikalı ülkelerden yeterli yardımların alındığını ancak bu yardımların toplanması ve dağıtılmasında koordinasyon eksikliği olduğunu söyledi. BM Çocuk Fonu UNICEF, dün, yardım çalışmalarının hızlanması için havayolları şirketlerine destek çağrısında bulundu. British Airways, Lufthansa ve Virgin Atlantic gibi havayolu şirketleri haftada 3 gün Doğu Afrika’ya havadan gıda yardımlarının dağıtılmasına yardımcı oluyorlar, ancak UNICEF’e göre bunun acilen sıklaştırılması ve yoğunlaştırılması gerekiyor. Birleşmiş Milletler’e göre Doğu Afrika’da 11 milyon insanın acil gıda ve insani yardıma ihtiyacı var ve bu yardımların tutarı 2.5 milyar doları buluyor.

Ramazan mesajında yardım çağrısı

SOMALİLİLERİN sığındığı kampta da büyük sıkıntı yaşanıyor. UNICEF yardımların yeterli olmadığını ve koordinasyonsuzluk nedeniyle düzgün dağıtılamadığını bildirdi. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Ramazan mesajında Somali’de yaşanan kıtlığa ve insani drama dikkat çekerek, şu çağrıda bulundu: “Yardım eli uzatacak tüm taraflara sesleniyorum. Somali’de görülmemiş bir dram ve kıtlık yaşanıyor. Bu ayın hürmetine cömert bağışlar yapılsın. Bu kutsal ayın başlaması nedeniyle Yüce Allah İslam dünyasını, liderlerini korusun ve bağışlasın, bilgelik kazandırsın.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!