GeriSeyahat İnsanlığın en son kurbanı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İnsanlığın en son kurbanı

İnsanlığın en son kurbanı

Çenesi olmayan ve görünümü nedeniyle yılan balığına benzetilen bofa balığının Pasifik’teki nüfusu giderek azalıyor. Ancak bunun nedeni sadece doğanın enerji projeleri nedeniyle katledilmesi değil. Kızılderililer, binlerce yıllık gelenekleri gereği bofa balıklarını avlamaktan vazgeçmiyor.

ABD’nin Pasifik kıyısına bakan kuzeybatı eyaleti Washington’da yaşayan Kızılderili kabileler, her Temmuz ayında Kanada’ya uzanan Columbia Nehri havzasında bofa balığı avına çıkıyor. Ancak yıllar boyunca nehir havzası boyunca inşa edilen barajlar, bofa balığının ABD’deki varlığını yok etme noktasına getirdi.

 

Bugün, ABD’nin kuzey batısında yaşayan Kızılderili kabileler için bofa avlayacak tek bir yer kaldı: 40 metre yüksekliğe sahip Willamette Nehri. Kızılderililer, her Temmuz’da haftanın üç günü burada bofa bağlığı avına çıkıyor. Pamuk eldivenleri giyerek kayaların arasındaki balığı yakalıyor ve çuvallarına koyarak yüzlerce kilometre ötedeki evlerine taşıyorlar.

 

Kabilelerin yaşlıları, acı bir tadı olan yağlı balığı dilimlere ayırıyor ve şişlere geçirip pişiriyor. Balığın kafasının yanındaki solungaçlarını oluşturan yedi yarık, Kızılderililer için Yaradanları tarafından belirlenmiş bir yiyecek olduğunu temsil ediyor. Aynı zamanda, kuzey Amerika’daki kabilelerin uzunluğu 100 metreyi bulan tören evlerindeki yedi davulcu ve şarkıyı çağrıştırıyor.

 

ABD BOFA BALIĞINA ELVADA DEMEK ÜZERE / Foto Galeri

 

SAYILARI 20 BİN CİVARINDA

Somon balığını korumak için milyarlarca dolar harcayan ABD hükümeti, aynı özeni bofa balıkları için göstermiyor. Çevreci Aaron Jackson, “Bu durum gerçekten üzücü. Bofa balıkları dinozorların bile yapamadığını yaparak yüz milyonlarca yıl hayatta kaldı” dedi.

 

Kayalara ve diğer balıklara ağzıyla yapıştığı için İngilizce “lamprey” (kaya emici) adını alan bofa balığının sayısı korkutucu derecede azaldı. Biyolojisiler, Columbia Nehri bölgesinde 1970’lerde nüfusu 1 milyonu bulan balığın sayısının şimdi 20 bini anca geçebildiğini düşünüyor.

 

Somon balıklarının barajlardan geçmelerini sağlayan, böylece göç yollarını tamamlamalarına izin veren “balık merdivenleri”, bofaların göç yolunu tıkıyor. Çevre kirliliği, bu balıkların yaşam alanını iyice azaltıyor.

 

Eğer en kısa zamanda önlemler alınmazsa, Kızılderililer binlerce yıllık gelenekleri olan bofu avını unutmak zorunda kalacak.

False