TÜDEF’ten müşteriyi haklı çıkaran tüketici raporu

Güncelleme Tarihi:

TÜDEF’ten müşteriyi haklı çıkaran tüketici raporu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2011 00:00

Ankara Hürriyet, kentin tüketici raporunu açıklıyor. Yılın ilk beş ayında kendilerine yapılan başvuruların büyük çoğunluğunun tüketici lehine sonuçlandığını açıklayan TÜDEF Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, “Sonuçlanan 2 bin 1 şikayetin bin 1767’si vatandaşın lehine oldu” dedi.

ANKARA Hürriyet Başkent’in tüketici raporunu açıklıyor. Yılın ilk beş ayında kendilerine başvuran 2 bin 596 tüketici olduğunu söyleyen Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Ali Çetin, “Sonuçlanan 2 bin 1 şikayetin bin 1767’si vatandaşın lehine oldu” dedi. Çetin raporun ayrıntılarını şöyle açıkladı:

“Tüketici kredi, kredi kartı, banka işletim ücreti ve tüketici kredileri konusunda bin 265 vatandaş yılın ilk beş ayında federasyonumuza doğrudan ya da dolaylı olarak başvurdu. Bunların bin 26’sı sonuçlanırken bin 4’ü tüketici lehine sonuçlandı. Tüketici aleyhine sonuçlananlar sadece 22 tane olurken, 236 tanesinin henüz sonucu belli değil. Üç vatandaşımızı da mahkemeye yönlendirdik.

En fazla elektronik eşya

En çok şikayetin olduğu bir diğer konu ise ayıplı mal ve hizmetler konusu. Burada en fazla şikayet elektronik eşyalardan geliyor. Özellikle zincir mağazalardan alınan ürünlerin iadesinde sıkıntılar yaşayan vatandaşlarımızın bize başvuran 736 vatandaşın 643’ünün şikayeti sonuçlandı. 487’si tüketici lehine, 156’sı tüketici aleyhine oldu. 16’sıyla ilgili süreç devam ederken, 77 Ankaralıyı da mahkemeye yönlendirdik.

Mesafeli sözleşmeler ve abonelik sözleşmeleriyle ilgili 462 başvuru var. 281 konunun 233’ü tüketici lehine, 48’i aleyhine sonuçlanırken, 145’inin sonucu belli olmazken, 36 konu ise mahkemeye yönlendirildi.

Hakkınızı arayın

Taksitli kampanyalar ve kapıdan satışlarla ilgili ise 23 başvuru var. 17’si sonuçlanmış ve bunların 16’sı tüketici lehine sonuçlanmış. Turistik devre tatil ve paket turlarla ilgili de 21 şikayet başvurusu yapıldı. Şimdilik altısı sonuçlanmış, bunun dördü vatandaşın lehine oldu. Sekizinin sonucunu beliyoruz, yedisi mahkemeye sevk edildi.”

Şikayetlerin çok büyük çoğunluğunun tüketici lehine sonuçlandığını, vatandaşların haklarını iyi bilmedikleri için de şikayet oranının düşük olduğunu belirten Çetin şunları söyledi: “Aldıkları bir hizmet ya da ürünle ilgili şikayetlerini vatandaş bize gelerek bildiriyor, bununla ilgili dilekçesini yazıyor. Biz ilgili firmaya bir ihtarname çekiyoruz. Bir hafta içinde sonuç gelmezse Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne ya da Tüketici Mahkemesi’ne gidiyoruz. Başvuru sayısı aslında Ankara ölçeğinin çok altında. Tüketici maalesef hakkını bilmiyor. Mesela aldığı malı bir hafta içerisinde iade edebilir. Bunun için bir gerekçeye ihtiyacı yok. Malı tesliminde ilgili firma geri ödeme, çek, senet her neyse vermek zorunda. Cayma prosedürleri tüketici lehinde. Ama tüketici hakkını bilmediği için hakkını aramıyor. Tüketicilerimiz akıllarında soru işareti oluşturan her konuda bize ulaşabilirler.”

Hakem heyetleri yan kuruluş olmasın

BANKALARA yönelik şikayetlerin de arttığını söyleyen Çetin çarpıcı bir iddiayı da ortaya attı: “Şikayetlerin ciddi bir bölümü de kredi kartı ve hesap işletim ücretiyle ilgili. Bu noktada tüketicinin ciddi bir yanlış yönlendirilmesi var. Özellikle Çankaya Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kendi görev ve sorumluluğunu aşan bir şekilde bankanın sanki yan kuruluşuymuş gibi kendisine gelen vatandaşa, ‘Başvurmayın izin aleyhinize karar çıkar’ telkininde bulunuyor. Resmen müracaat edilmemesi için çaba gösteriyor. Vatandaş buna itibar etmeden konuyla ilgili şikayetinde bulunsun. Olumlu sonuç alacağını görecektir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!