‘Türkiye’nin Kalbi Ankara’ filmi niye dağıtılmaz

AŞAĞIDAKİ yazı, Ankaralı Çınar Türkmen’in önceki günkü yazısı doğrultusundaki görüşlerine çok yakın olsa gerek.

Bu yazıdan etkilenen bir okurumuz, ‘Türkiye’nin Kalbi Ankara’ filmi ile bir yazı göndermiş. Dilenir ki, Ankara ile tanıtım malzemeleri arasına konulabilir.
Cumhurbaşkanlığı sitesinde de var bu tarihi belge...
Ya da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan temin edilebilir.
Eğer Büyükşehir’in arşivinde varsa, biz de Avni Kavlak’ın bir açıklamasıyla bunu köşemizden duyurabiliriz, her zaman olduğu gibi!..
Şimdi gelelim okurumuzun yazısına:
“1934 yılı Sovyetler Birliği yapımı bir belgesel film: ‘Türkiye’nin Kalbi Ankara’
http://video.google.com/videoplay?docid=8189039559373033264#
(22 Nisan 2011 Cuma günü saat 19’da, Cumhuriyet Gazetesi’nde bu filmgösterildi ve salonda sadece 13 kişi vardı)
1934 yılında Atatürk’ün isteğiyle Rus yönetmen Sergey Yutkoviç’e çektirilen ‘Türkiye’nin Kalbi Ankara’ belgeseli, Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait en önemli görsel materyallerdendir. 56 dakika süren belgeselde bozkırın ortasında henüz yapım halindeki Başkent Ankara’ya ilişkin görüntüler yer almaktadır.
Bu görüntüler eşliğinde devrimlerin coşkusu, bozkırın dört bir yanından Ankara’ya yürüyen izci kızlar, gaziler, köylü kadınlar ve askerlerin gülen yüzleriyle yansıtılmaktadır.
Çekildikten sonra yıllarca unutturulmak istenen belgesel, Atatürk’ün ölümünün 31. yılında dönemin TRT Program Daire Başkanı Mahmut Tali Öngören tarafından bulunarak 10 Kasım 1969 gecesi yayınlanmıştır.
Ancak belgesel daha yayın devam ederken TRT Genel Müdürü Adnan Öztrak stüdyoyu basarak, komünizm propagandası yapıldığı gerekçesiyle yayından kaldırtmıştır. Sosyalist Enternasyonal Marşı’nın da yer aldığı belgesel yüzünden Mahmut Tali Öngören görevden alınmış, program yapımcısı Varlık Özmenek’e ise maaş kesme cezası verilmiştir.
Bu belgeseli, Cumhurbaşkanlığı web sitesinden de izleyebilirsiniz:
http://www.tccb.gov.tr/sayfa/ata_ozel/video/”

Yerleşim alanın dibinde ‘rant’ hafriyatı olmaz

BATIKENT’de Yeni Batı Mahallesinde oturan (halk dilinde Çakırlar mevkii) binlerce aileden biriyim. Evimizin karşı tarafında bulunan boş ve hafif dağlık olan kesime yaklaşık 4 aydır binlerce kamyonun toprak döktüğünü ve buraya neden bunlar dökülüyor diye sorduğumuzda ‘şelale yapılacak’ diye halkı kandırdıklarına şahit olduk.
Bu hafriyat ne için yapılıyor?
Gerçek nedenini öğrenmek istiyoruz.
4 aydır evlerimiz dökülen hafriyat nedeniyle toz içinde kaldık. Balkonda oturup bir çay içemiyoruz. Binlerce kişinin ikamet ettiği yerleşim birimine 100 metre mesafede hafriyat alanı olur mu? B.G.

Teşekkür

“ŞU özensizliği görün” (22.7.2001) yazınızda şikayetimizin yer alması üzerine; ertesi gün elektrik arızası giderildi, bir aydır yanmayan sokak lambalarımız yanmaya başladı. Caddede açılan çukur kapatıldı ve hafriyat kaldırıldı. Teşekkür ederiz.
Cemal METİN-ÇUKURAMBAR
Yazarın Tüm Yazıları