Esad'dan bir reform kararı daha

Güncelleme Tarihi:

Esaddan bir reform kararı daha
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2011 10:10

Suriye'de Baas Partisi dışında başka yeni siyasi partiler de kurulması için izin çıktı.

Haberin Devamı

Suriye resmi haber ajansı SANA’nın bildirdiğine göre, Şam hükümeti, iktidardaki Baas Partisi dışında ülkede başka siyasi partiler de kurulabilmesine imkan veren yasayı kabul etti.

 

Yeni siyasi partiler yasasında kurulacak partilerin "demokrati prensiplere" uyum sağlaması şartı koşulduğu ifade edildi.

 

SANA'nın haberinde yasadaki, "Herhangi bir parti anayasaya, demokratik prensiplere, hukukun üstünlüğüne ve özgürlükler ve temel haklara saygı temeli üzerine kurulmalıdır" maddesine atıfta bulunuldu.

 

Suriye'de 1963 yılında düzenlenen askeri darbenin ardından Baas Partisi her türlü muhalefeti yasaklamıştı.

 

Haberin Devamı

Ülkede yaklaşık 5 aydır devam eden gösterilerde, hükümet karşıtı protestocuların en önemli reform taleplerinden biri partinin iktidardaki tekelinden vazgeçmesi ve yeni partilerin kurulmasına izin verilmesi oldu.

 

TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİLER YER DEĞİŞTİRİYOR

Bu arada ülkelerindeki olaylardan kaçarak bir kısmı Türkiye'ye geçen, bir kısmı da sınır bölgesinde kurdukları çadırlarda kalan Suriyeliler, Suriyeli askerlerin sınıra yaklaşmaları nedeniyle yer değiştiriyor.

 

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, ülkelerindeki şiddet olayları nedeniyle Türkiye'ye sığınan ve Kızılay tarafından kurulan geçici çadır kentlere yerleştirilen Suriyelilerin yoğun olarak giriş yaptığı Hatay'ın Yayladağı ilçesine bağlı Güveççi köyü yakınlarında sessizliğin hakim olduğu gözleniyor.

 

Güveççi köyü yakınlarındaki Harabjoz köyünde, evlerin çatılarına mevzilenen Suriye askerleri, Türkiye'nin sınırına sıfır noktasında kurdukları çadırda yaşayan yaklaşık 300 Suriyeliyi rahatsız ediyor. Bu durumun, ülkelerindeki olaylardan kaçarak burada yaşamaya başlayan Suriyelilerin, çadırlarının yerlerini değiştirmesine neden olduğu dikkati çekiyor.

 

Haberin Devamı

Suriye'deki olayların başlangıcından itibaren, bugüne kadar 15 bin 907 Suriyeli Türkiye'ye gelmiş ve bunlardan 7 bin 890'ı ülkelerine geri dönerken, 8 bin 17 Suriyeli halen Türk Kızılay'ı tarafından Yayladağı, Reyhanlı ve Altınözü ilçelerinde kurulan çadırlarda yaşıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!