Pırlantanın ÖTV’si inat uğruna sürüyor, kaldırın 700 bin kişiye iş açılsın

Güncelleme Tarihi:

Pırlantanın ÖTV’si inat uğruna sürüyor, kaldırın 700 bin kişiye iş açılsın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2011 00:00

Türk Mücevher İhracatçıları Birliği 2023 hedefi olan 12 milyar dolar ihracatı yakalamak amacıyla sektörün hammaddesi pırlantaya uygulanan yüzde 20 ÖTV’nin kaldırılması için harekete geçti. Birlik Başkanı Ayhan Güner, “Dünyanın hiçbir yerinde ham haldeki pırlantaya vergi uygulanmıyor. Türkiye’de bir inat uğruna pırlantaya yüzde 20 ÖTV geldi, sektörün kolu kanadı kırıldı” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Mücevher İhracatçıları Birliği, 2023 planına dönük hazırlanan 500 milyar dolar ihracat hedefi içinde kendileri için ayrılan 12 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için eylem planı hazırladı. Bu çerçevede mücevher üretiminin hammaddesi sayılan pırlanta ithalatındaki yüzde 20 Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) kaldırılması için kolları sıvadı. Türk Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, konuyu defalarca gündeme getirdiklerini ancak bir sonuç alamadıklarını hatırlatarak, “Dünyanın hiç bir yerinde ham haldeki pırlantaya vergi uygulanmıyor. Türkiye’de bir inat uğruna pırlantaya yüzde 20 ÖTV geldi ve sektörümüzün kolu kanadı kırıldı. Pırlantanın ÖTV’si sıfırlansın” dedi.

Işıltılı vitrin algısı

Türkiye’nin en az 700 yıllık bir mücevher üretimi ‘know how’ı olduğunu hatırlatan Güner, şöyle konuştu: “Bugün dünyada 250 milyar dolar büyüklüğe ulaşmış çok büyük ve önemli bir sanayi dalı olan mücevher üretimi Türkiye’de ne yazık ki ışıltılı vitrinler ve zenginlerin ilgi alanı olarak görülüyor. Bu sektör 2023 yılında dünyada 650 milyar dolar büyüklüğe ulaşacak. Sektörün önü açılsa bizim için 2023’te belirlenen 12 milyar dolar ihracat hedefini yakalamayı bırakın, rahatlıkla aşarız. İstihdam sayımız 1 milyona çıkar. Türkiye’nin bu alanda çok büyük avantajları var. Ancak öncelikle sektörün bir sanayi dalı olduğu bilinci yerleşmeli.”

Top gibi ortada kaldık

Hükümetin bundan 7 yıl önce pırlanta ithalatına getirdiği ÖTV’yle dünyada rekabet edemez hale geldiklerini kaydeden Güner, şunları anlattı: “Bu konunun artık çözüme kavuşturulması lazım. Bir inat uğruna getirilen ÖTV’nin kaldırılması için mücadele edeceğiz. Eğer kalkmazsa bir iki yıl içinde sektörün ihracat gibi bir hedefi kalmaz, kendi halinde yerel üreticilere dönüşürüz. Hükümete gidiyoruz, ‘Muhalefet ÖTV’nin kaldırılması için teklif sunsun destek veririz’ diyor. Muhalefete gidiyoruz, ‘Hükümet teklif hazırlasın destek veririz’ diyor. Top gibi arada kaldık. Sektörden birkaç kişinin menfaati için atılan bir adım değil bu. Bu Türkiye’nin dünya çapında rekabet gücünü artırabileceği, bir ihracat alanı.”

Vergi geliri 10’a katlar

Türkiye’nin mevcut mücevher ihracatının 1.1-1.2 milyar dolar civarında olduğunu kaydeden Güner, şöyle devam etti: “Biz sektör vergi vermesin demiyoruz. Bizim istediğimiz hammadde ithalatına konulan ÖTV’nin kaldırılması. Çünkü bu hali ile diğer hiçbir etkeni katmadan, rakibimiz, Rusya, Dubai, Çin, Hindistan, Güney Kore, Hong Kong daha doğrusu bütün ülkelerle aramızda haksız rekabet oluşuyor. Diğer ülkelerin örneğin 100 dolara elde ettiği hammaddeyi biz ÖTV nedeni ile 120 dolara almış oluyoruz. Pırlantanın hammadde olarak satışında yüzde 3-5 kâr payı var. O nedenle hiç bir ülkede vergi yok. Hammadde değil, mücevher vergilendirilsin. Hükümet mevcut ÖTV ile yılda 2 milyon dolarlık vergi geliri elde ediyor. Bu vergi yüzde 1 olsa bir yılda toplanan vergi 10 katına çıkar.”

Pırlantadan ÖTV kalkarsa, istihdam 260 binden 1 milyona çıkar

MÜCEVHER ihracatçıları yıllardır çözüm bulamadıkları pırlantadaki ÖTV sorununda hükümeti istihdam vurgusu ile ikna etmeyi planlıyor. Bir parça mücevherin 25 kişinin elinden geçtiğini kaydeden Ayhan Güner, şunları söyledi: “Şu anda sektörde 110 bini imalatta ve 150 bini de perakendede olmak üzere 260 bin kişi çalışıyor. ÖTV kalktığında istihdam sayısı rahatlıkla 1 milyon kişiye ulaşır. Bizim arazi tahsisi gibi teşvike ihtiyacımız yok. 1000 dolara aldığımız bir makina ile işimizi yürütebiliriz. Emek yoğun sektörüz. İşçilikle katma değer elde ediyoruz. Tüm bunları hükümete anlatıp ÖTV’yi kaldırmak için ikna edeceğiz.”

Ortadoğu’da izlenen Türk dizilerine sponsor oluruz

TÜRK dizilerinin Türk mücevher sektörüne de büyük katkı sağladığına işaret eden Ayhan Güner, “Özellikle Ortadoğu ülkelerinde büyük bir etki yapıyor. Bu vergi sorununu çözebilsek ihracat atağı yapacağız. Ortadoğu’da oynayan Türk dizilerine sponsor olacağız. Ardından mağazalaşma gelir, sektör uçar” dedi.

Hangi ülkede pırlanta ve vergisi ne kadar

MÜCEVHER ihracatı konusunda öne çıkan bazı ülkelerdeki vergiler şöyle:
Belçika: Pırlanta sıfır vergi, mücevhere yüzde 21.
İsrail: Pırlanta sıfır vergi, mücevhere yüzde 6.5
ABD: Pırlanta sıfır vergi, mücevhere yüzde 6.5 (ABD dünya mücevher ticaretinin yüzde 55’ini tek başına yapıyor)
Çin: Pırlanta sıfır vergi, mücevhere yüzde 5
Güney Kore: Pırlanta sıfır vergi, mücevhere yüzde 19
Hinsitan: Pırlanta sıfır vergi, mücevhere de sıfır vergi

İstanbul mücevher üssü olur

Ayhan Güner, “Amacımız katma değeri yüksek ürünlerle pazarı genişletmek. Pırlanta Borsası’nı kurup, İstanbul’u küresel mücevher ve pırlanta ticaretinin önemli üslerinden biri haline getirmek. Vergi konusundaki sorunlar bugün aşılsa Dubai’deki merkezini hemen Türkiye’ye taşıyacak bir çok global şirket var. Örneğin Eurostar şirketi bize vergi konusunu çözün hemen İstanbul’a merkez açalım diyor. Bunun gibi bünyesinde 45-50 bin kişi çalıştıran bir çok şirket var” diye konuştu.

Yabancı yatırım artar

AYHAN Güner, mücehverde Türkiye pazarına girmek isteyen çok sayıda uluslararası şirket bulunduğunu belirterek, “Ancak yüzde 20 ÖTV onları durduruyor. Bu alana da yabancı yatırım çekebiliriz. Ancak bu şartlarda gelmiyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Kuyumculuk sektöründeki iş fırsatları için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!