‘Cinsiyet eşitliği akıllı ekonomi’ çağrısı yaptı 11 şirket kolları sıvadı

Güncelleme Tarihi:

‘Cinsiyet eşitliği akıllı ekonomi’ çağrısı yaptı 11 şirket kolları sıvadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2011 00:00

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Dünya Bankası, “Türk şirketlerine yönelik ilk Cinsiyet Eşitliği Sertifika Programı”nı başlattı. Kadın-erkek fırsat eşitliğine katkıda bulunulması amaçlanan projenin ilk aşamasında sertifika almak için 11 şirket başvuruda bulundu. Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, “Cinsiyet eşitliği verimlilik artışı sağlar” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Dünya Bankası, bugün Türk şirketlerine yönelik ilk “Cinsiyet Eşitliği Sertifika Programı” başlattı. Dünya Bankası Grubu Başkanı Robert Zoellick ve KAGİDER Başkanı Gülden Türktan, “Fırsat Eşitliği Modeli” (FEM) olarak da bilinen programı desteklemek için bir iyi niyet belgesi imzaladı. Çok sayıda işyerine ulaşılarak, kadın-erkek fırsat eşitliğine katkıda bulunulması amaçlanan projenin ilk aşamasında sertifika almak için 11 şirket başvuruda bulundu. Bu konuda yapılacak çalışmaların önemine işaret eden Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, “Kadınlara iş mülakatında ‘Evli misiniz’ veya ‘Çocuğunuz var mı’ gibi sorular soruluyor. Bunun işle ne alakası var? Bu sorularla ‘Acaba çocuk doğurup işi bırakır mı’ sorusuna yanıt aranıyor. Çocuk doğuracağı düşünülüyorsa işveren kimi zaman işe almak istemiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Son dönemlerde eşitlik alanında yapılan çalışmaların önemli olduğunu vurgulayan Zoellick, şöyle konuştu: “Proje Türkiye’de cinsiyet eşitliğini sağlama açısından önemli bir adım. Türkiye kadın refahı konusunda, özellikle sağlık ve eğitim alanında önemli ilerleme kaydetti. İlköğretimde cinsiyet farkının neredeyse tamamen ortadan kalkması bunun bir örneği. Buna rağmen, çalışma çağındaki kadınların sadece dörtte birinden azı istihdam ediliyor ve bunların önemli bir kısmı da kayıt dışı ekonomide yer alıyor. Kadınların daha fazla ve nitelikli işlere erişimini sağlamak sadece adalet açısından değil aynı zamanda büyümeyi tetikleme ve yoksulluğu azaltma anlamında da önemli faydalar sağlayacak.”

Verimlilik artışı sağlar

Başlangıçta 5-6 şirketle başlamayı düşündüklerini ancak yüksek ilgiyle karşılaştıklarını ve 11 şirketle pilot çalışmayı başlattıklarını anlatan Zoellick, şunları söyledi: “Bu sertifika, şirketlerin tanınırlığı ve marka değeri açısından da önem taşıyor. Projenin daha çok şirkette uygulanmasını arzu ediyoruz. Cinsiyet eşitliği akıllı ekonomidir. Bu projeyi sadece bir kurumsal sorumluluk projesi olarak görmüyoruz. Aynı zamanda ülkenin verimliliğini de arttıracak bir proje.”

Haberin Devamı

FEM projesi kapsamında kadın erkek eşitliği konusunda başarılı olan şirketlerin, bu başarıları vasıtasıyla tanınırlık kazanacaklarını belirten Zoellick, “İşyerlerinin daha verimli hale gelmesine de katkı sağlayacak. Programın önümüzdeki dönemde Türkiye sınırlarının ötesine geçerek başka ülkelere de örnek teşkil etmesini umuyoruz. Dünya Bankası’nda da 170 ülkeden çalışanımız var. Başkan yardımcılığı ve üzeri pozisyonların yüzde 45-50’si kadın. Bu, yeteneği ne kadar önemsediğimizi gösteriyor” diye konuştu.

Hedefe 500 şirketi koydu bankalardan kolay kredi isteyecek

DÜNYANIN 16’ncı büyük ekonomisi olan Türkiye’deki kadınların sadece yüzde 24’ünün istihdam edildiğini hatırlatan KAGİDER Başkanı Gülden Türktan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Sürdürülebilir zenginlik ve kârlılık için Türkiye’nin işgücünde daha fazla kadına ihtiyaç duyulduğunu görüyoruz. Pilot uygulamanın ardından öncelikle 500 şirkete ulaşmayı hedefledik. Program bir kota çalışması değil. Programı uygulayan şirketlere bankacılık sektöründen bir talepte bulunabiliriz. Bankalar belki ileride kredi verirken şirketlere ‘Sertifikanız tamam mı’ diye sorarlar.”

Haberin Devamı

Kimler destek veriyor

PROGRAMIN pilot uygulamasında yer alacak 11 şirket şöyle sıralandı: “Akbank, Boyner Holding, Coca Cola, Doğuş Yayın Grubu, Eczacıbaşı Holding, Hürriyet Gazetecilik, Garanti Bankası, IBM, Novartis, Sanofi Aventis ve Vodafone. Ayrıca destekleyecek diğer kurumlar ise PwC, Özyeğin Vakfı, TÜRKONFED, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, PERYÖN, Ernst&Young ve Sabancı Üniversitesi.”

Şirketlere bağımsız  kontrol yapılacak

ROBERT Zoellick, “Cinsiyet Eşitliği” sertifika programını şöyle anlattı:

İlk pilot uygulama kapsamında 11 şirketin insan kaynakları politikaları bağımsız firmalar tarafından kontrol edilecek.
Bilinçli ya da bilinçsiz olarak kadınlara karşı ayrımcılık uygulamaları bulunup bulunmadı araştırılacak.
Mülakat, özgeçmiş incelemesi, terfiler, hizmet içi eğitim gibi tüm kademelerde erkeklerin sahip olduğu fırsatlara kadınların da eşit olarak sahip olmaları sağlanacak.

Haberin Devamı

Sertifika nasıl alınacak

Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) projesi çerçevesinde projeye katılan şirketler periyodik olarak değerlendirmeye tabi tutulacak.
Prosedürlerde uygunluk değerlendirmesi sürecini tamamlayan şirketler, fırsat eşitliği sertifikası almaya hak kazanacak.
Sertifika için şirketlerin tepe yönetiminden en alt kademeye kadar kadın-erkek eşitliği söylemine sahip olması istenecek.
Kadınlarla erkeklerin şirket içerisinde eğitime erişim imkânlarının eşit olması talep edilecek.
Terfide eşit olanaklar yaratılması, kadın çalışanın yasal haklarının uygulanması, mobbing konusunda şirketin şikayet, geribildirim ve takip prosedürünün olması, şirketin reklamlarında ve iletişiminde ayrımcı bir dil kullanılmaması istenecek.

Haberin Devamı

13 bin kadın girişimciye kredi verdik

GARANTİ Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Banka olarak 2006’dan beri kadın istihdamının artması ve kadın girişimci sayısının yükselmesine destek vermeye çalışıyoruz. Kadınların krediye ulaşmada sıkıntılarını gördük. Pozitif ayrımcılık yaptık. 13 bin kadın girişimciyi kadın girişimciler paketinden yararlandırdık” dedi.

Hürriyet’te uygulanacak

HÜRRİYET Gazetecilik İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen, FEM’in Hürriyet’te de uygulanacağını ve mevcut çalışanların yüzde 60’a yakınını kadınların oluşturduğunu belirterek, “Kadın sorunları ve kadın eşitliği konusunda yıllardır projeler yürütüyoruz. Bu henüz ülkemizde bir kültür değil. Amacımız bir kültür haline gelmesi. Eğitimden başlayarak, iş hayatında da uygulanması” diye konuştu.

30 yaş altı kadın oranı yüzde 66

AKBANK Genel Müdür Vekili Hakan Binbaşgil, bir kısmını bilerek, bir kısmını bilmeden kadınlara pek çok şekilde destek verdiklerini anlatırken, “Şu anda çalışanlarımızın yüzde 51’i kadın. 30 yaşın altında bu oran yüzde 66’ya çıkıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!