Türk alfabesi değiştirilemez

BAZI önerileri, tartışmaya değmez düşünceleri, ciddi sanmak gibi bir hastalığımız var.

Türk alfabesine Q-X-W harflerinin eklenme girişimi de, işte bu tür sonuçsuz polemiklerden biri.

Herkesin kendi ulusal alfabesi vardır, bunun değiştirilmesine de gerek yoktur.

Ben elbette, herkesin çocuğuna kendi dilinde adlar vermesini savunurum ama bunun bir alfabe krizine dönüştürülmesine karşıyım.

İnsan çocuğuna Kürtçe ad koyabilmeli, isterse Kürtçe konuşabilmeli, yazabilmeli, kendi dilinde kitap yazıp yayınlayabilmeli ama bu özgürlük, ‘‘Türk alfabesi’’ni değiştirmeye kadar götürülürse, o zaman tepki gösterenler arasına katılırım.

Almanya'da doğan bir Türk çocuğunun adında, Ğ,Ç,Ş olabilir, nüfus cüzdanına da öyle kaydederler.

Orada yaşayan milyonlarca Türk'ten biri kalkıp, Alman yetkililerine, alfabenizi değiştirin önerisinde bulunursa, gülüp geçerler.

Demokratikleşme ile bu tür gerçekleşmesi mümkün olmayan fantezileri bizim aydınlarımız karıştırıyor.

Tanzimat'tan bu yana aydınların, her zaman yeniyi, değişikliği doğru zannetmesi, savunması aydınlarımızdaki kompleks oranının yüksekliğini gösteriyor.

* * *

MEHMED UZUN
ile ilgili İsveç'te Q-X-W atağı başlıklı bir haber (Hürriyet, Pazartesi, 10 Kasım 2003) yayınlandı.

Türkiye'de kitapları çıkan Mehmed Uzun'un bu habere ilişkin düzeltmesinden önemli bölümleri yazıma aldım:

‘‘Türkiye Cumhuriyeti'nin kabul ettiği resmi alfabeye başka harflerin de eklenmesinin gerektiğini söyleyecek kadar aptal değilim.

Bunlar anlamsız ve gülünç şeyler. Ancak resmi alfabede olmayan kimi harflerin de yasaklanmasını tasvip etmiyorum. Kürtler de kendi alfabelerini kullanabilmelidirler. (Látince)

Mehmed Uzun,
29 Ekim'de İsveç Kültür Merkezi'nde Aşk Gibi Aydınlık Ölüm Gibi Karanlık kitabının İsveççe'de yayınlanması dolayısıyla düzenlenen gecede yapılan konuşmaların yanlış nakledildiğini belirtiyor.

Roman daha önce Türkiye'de yargılanıp beraat ettiği için de, söz ve edebiyatın özgürlüğü üzerine, gelen konuklar düşüncelerini açıklamışlar.

O, her zaman bir edebiyat adamı olduğunu, lobilerle, örgütlerle ilgisi olmadığını, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini de desteklediğini bir kez daha tekrarlıyor.

* * *

GEREKSİZ,
yersiz, anlamsız bir meçhul öneri üzerine acaba yazmaya değer miydi?
Yazarın Tüm Yazıları