Manas, Norveçli ‘Think’te finale kaldı, son virajda pil üreten Rus’la kapışacak

Güncelleme Tarihi:

Manas, Norveçli ‘Think’te finale kaldı, son virajda pil üreten Rus’la kapışacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2011 00:00

185 milyon dolarlık değeriyle dünyanın önde gelen niş elektrikli otomobil üreticisi olan, ancak geçen ay iflas eden Norveçli Think’i mahkemeden alma yarışında finale bir Türk, bir de Rus şirketi kaldı. Alphan Manas’ın sahibi olduğu Brightwell Holding yaklaşık 20 milyon dolarla en iyi teklifi verdi. Pil üreticisi Ener1’ın sahibi Rus Boris Zingarevich ise diğer finalist olarak adını yazdırdı.

Haberin Devamı

GEÇEN ay iflas başvurusunda bulunan dünyanın önde gelen niş elektrikli otomobil üreticisi Norveçli Think’i almak için Alphan Manas’ın sahibi olduğu Brightwell Holding ile pil üreticisi Ener1’ın sahibi Rus Boris Zingarevich en iyi teklifi verip finale kaldı. 2 ay önce değeri 185 milyon dolar olan ‘Think’ için Alphan Manas yaklaşık 20 milyon dolarlık teklif verdi. Mahkemenin kararı bu hafta netleşecek. Norveçli şirketi almak için Fisker ve Çinli BYD’nin Türkiye distribütörü olan BD Otomotiv ile Yeşil Kundura ve Teknik Lider Plastik’in oluşturduğu ortaklığın verdiği teklifin, 2 şirketin gerisinde kaldığı belirtildi.
Ener1’ın şansı yüksek
Norveçli Think için 3 Türk şirketinin dışında aralarında Hintlilerin de bulunduğu 5 uluslararası şirket daha teklif vermişti. Teklif veren ve Brightwell Holding ile ilk 2’ye kalan diğer şirket ise Think’e pil üreten Ener1’in sahibi Rus Boris Zingarevich oldu.  İflas eden Think’in aynı zamanda en büyük alacaklısı konumunda bulunan Ener1’dan bağımsız teklifte bulunan Zingarevich’in teklifinin Manas’ın gerisinde kalmasına rağmen şansının yüksek olduğu belirtiliyor.  Alphan Manas, Ener1’ın geleceğinin bu işle çok bağlantılı olduğunu ifade ederek, “O yüzden Ener1’ın sahibi olan Zingarevich ayrı teklif verdi. Bu kişinin otomotiv işine girmeye niyeti yok. O yüzden ben pil konusunda Ener1 ile anlaşırsam iş farklı boyuta gelebilir. Çünkü Zingarevich şirketi kurtarmak istiyor” dedi.
wwİflas başvurusu öncesi mayısta Türkiye’ye gelip ortak arayan Think, o dönem yüzde 80’lik hisse karşılığında 150 milyon dolar istemişti. Bunun 60 milyon dolarıyla borçlar kapanıp 90 milyon doları ile de yeni model geliştirilecekti. 2-3 Türk firmasıyla görüşen Think, sonuç alamamıştı. Şirketin değeri o dönem 185 milyon dolarken geçen sürede Think’i mahkemeden 10’da 1 fiyata alma yolu açılmış oldu.
Türkiye’nin şansı arttı
Think’in özellikle plastik karoserlerinin ve diğer bir çok parçasının Türkiye’den gitmesi ihalede Türk firmalarının şansını artırmış ve bu da tekliflerin sayısını yükseltmişti.
Geçen yıl B Plas ve Orhan Holding ile Fransız Tilter’i satın alan Brightwell Holding’in patronu Alphan Manas, Think için teklif veren firmaların başında yer aldı.
Elektrikli otomobil üreticisi Amerikan Fisker ve Çinli elektrikli otomotiv şirketi BYD Otomotiv’in Türkiye distribütörü olan ve İtalya’da hafif ticari araçları elektrikliye çeviren BD Otomotiv’in Başkanı Osman Boyner de Think için teklif vermişti. Fisker’in Karma modeliyle Think Finlandıya’da aynı fabrikada üretiliyordu.
Norveçli şirket için teklif veren 3’üncü Türk şirket ise Think’e plastik karoser üreten Lider Plastik’e bağlı Teknik Lider Plastik ve Yeşil Kundura’nın oluşturduğu ortaklıktı. Yeşil Kondura’nın ortağı Engin Yeşil, Think’i alarak emlak projelerinde kullanmak için Türkiye’de üretmek istiyordu.

Haberin Devamı

Think’in bize 1.7 milyon Euro borcu var

Haberin Devamı

YEŞİL Kundura’yla birlikte Think için teklif veren Teknik Lider’in Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Güleç, Think için Türkiye’de plastik karoser ürettiklerini hatırlatarak, “Bunun için 4 milyon Euro yatırım yaptık. Şu anda Think firmasının alacakları arasındayız. Bize 1.7 milyon Euro borçları var” dedi. Think’i satın almak için ihaleye Yeşil Kundura’nın sahibi Engin Yeşil ile birlikte girdiklerini hatırlatan Güleç, “Engin Yeşil çok vizyoner birisi. Bu ihaleyi alalım veya almayalım birlikte çalışmak istediğimiz bir kişi. Think’i alıp üretimi Türkiye’ye taşıyarak, emlak projelerinde kullanmak istiyor. Ürettiği çevreci evlerde çevreci araçlar kullanmak istiyor. Yani bir başka değişle Think’in en büyük müşterisi yine kendisi olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hani  ‘baba’lar nerde

ALPHAN Manas, böylesine önemli bir şirketi 10’da 1 fiyata almak söz konusuyken Türk otomotiv sektörünün büyük gruplarının ihaleye ilgi göstermediğini belirterek, “Hani babalar nerde” diye konuştu. 3 aydır gece gündüz Think için çalıştığını kaydeden Manas, şunları söylemişti: “Şu anda mahkemenin izlediği yol çok stratejik ve gizli gidiyor. Think EV’yi satın alabilirsek devrim olacak. Çünkü tek şarj ile menzili 150-180 kilometreye çıkartamayı hedefledik. Ford bile güç elektroniği tecrübesi için şirkete yatırım yapmıştı. Şirketin iflasa sürükleyen en büyük sıkıntısı pili çok pahalıya almalarıydı. Finlandiya’daki üretim de çok pahalıya mal oluyordu. Türkiye’ye üretim ve mal alımını getirdiğimiz takdirde araç başına maliyetler en az yüzde 30 düşecek.”

Haberin Devamı

12 yılda 4 kez iflas etti

Ford Motor Company tarafından 1999’da 150 milyon dolarlık yatırımla kurulan, ancak 2003 yılından sonra kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan Think, kısa tarihinde dördüncü iflasını yaşıyor.
Ford, 2003’te Think’teki hisselerini fonlara devretti.
2006’da Finlandiyalı Velmet Automotive ile ABD’li Elkhart, Think’in hisselerini aldı. Şirket, dünyanın en büyük niş elektrikli otomobil üreticisi konumuna yükseldi.
Think Global, geçen yıl 2 bin 500’üncü aracı bantlardan indirdi.
Şirket, şehir içi için tasarladığı elektrikli City’den bugüne kadar 5 jenerasyon üretti.
4 kişilik The Think City, Norveç, Finlandiya, Avusturya, İspanya, Fransa, İsviçre ve ABD’de satılıyor.
Think’in plastik karoserisi ve pek çok parçası, Lider Plastik tarafından üretiliyor.

Haberin Devamı

2. el otomobil fırsatları için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!