185 milyon dolarlık ‘Think’i 20 milyon dolara almak için 3 Türk şirket yarışıyor

Güncelleme Tarihi:

185 milyon dolarlık ‘Think’i 20 milyon dolara almak  için 3 Türk şirket yarışıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2011 00:00

Geçen ay iflas başvurusu yapan Norveçli en büyük niş elektrikli otomobil üreticisi ‘Think’i satın almak için Türkler yarışa girdi.

Haberin Devamı

Elektrikli Fisker ve Çinli BYD’nin Türkiye distribütörü olan BD Otomotiv’in Başkanı Osman Boyner, geçtiğimiz yıl Fransız Tilter’i alan Brightwell’in patronu Alphan Manas ile ‘Think’ markalı araçların plastik karoserini üreten Lider Plastik ve Yeşil Kunduru’dan oluşan ortak şirket ‘Think’ için teklif verdi.
185 milyon dolarlık şirket
Norveçli Think için 3 Türk şirketinin dışında aralarında Hintlilerin de bulunduğu 5 uluslararası şirket daha teklif verirken, nihai sonucun salı günü belli olacağı belirtiliyor. Brightwell Holding’in patronu Alphan Manas, iflas başvurusu öncesi Mayıs’ta Türkiye’ye gelip ortak arayan Think’in o dönem yüzde 80’lik hisse karşılığı 150 milyon dolar istediğini belirterek, “Bunun 60 milyon dolarıyla borçlar kapanıp 90 milyon doları ile de yeni model geliştirilecekti. 2-3 Türk firmasıyla görüşmüşler ama sonuç alamamışlar. Şirket değeri o dönem 185 milyon dolarken şimdi 10’da 1’i fiyata yani 20 milyon dolar civarında bir rakama almak mümkün” dedi.
Think’in parçalarının bir kısmının Türkiye’den gitmesinin ihalede Türk firmalarının şansını artırdığını kaydeden Manas şunları söyledi: “Bugün gelinen noktada sanırım Türkler bu satışta en şanslı olanlar. Bunu Think firmasının 2 önemli alacağı da fark etmiş durumda. Bunlardan biri pil üreticisi olan Ener1, diğeri ise son montaj firması Valmet. Bu şirketlerin patronları Türklerin üzerine oynuyor. Patronu Rus Boris Zingarevich olan Ener1’ın hisseleri son 3 aydır neredeyse yüzde 50 değer kaybetmiş. Rus mafyası olarak da bilinen Zingarevich, Türk şirketlerine Ener1’e ortak olmaları için baskı yapıyor. Bunu kabul eden şirketler var. Önümüzdeki süreçte bunun ne tip sonuçlar doğurabileceğini göreceğiz.”

Haberin Devamı

3 aydır çalışıyorum alırsam devrim olur

3 aydır gece gündüz Think için çalıştığını kaydeden Manas şunları söyledi: “Şu anda çok stratejik ve gizli gidiyoruz. Think EV’yi satın alabilirsek devrim olacak. Çünkü tek şarj ile menzili 150-180 kilometreye çıkartamayı hedefledik. Ford bile güç elektroniği tecrübesi için şirkete yatırım yapmıştı. Şirketin iflasa sürükleyen en büyük sıkıntısı pili çok pahalıya almalarıydı. Finlandiya’daki üretim de çok pahalıya mal oluyordu. Türkiye’ye üretim ve mal alımını getirdiğimiz takdirde araç başAlphanına maliyetler en az
yüzde 30 düşecek.”

Haberin Devamı

Ford tarafından 1999’da kuruldu 12 yılda 4 kez iflas etti

FORD Motor Company tarafından 1999’da 150 milyon dolarlık yatırımla kurulan, ancak 2003 yılından sonra kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan Think, kısa tarihinde dördüncü iflasını yaşıyor. Ford, 2003’te Think’teki hisselerini fonlara devretti. 2006’da ise Finlandiyalı Velmet Automotive ile ABD’li Elkhart, Think’in hisselerini aldı. Şirket, dünyanın en büyük niş elektrikli otomobil üreticisi konumunda. Think Global, geçen yıl 2 bin 500’üncü aracı bantlardan indirdi. Şirket, şehir içi için tasarladığı elektrikli City’den bugüne kadar 5 jenerasyon üretti. 4 kişilik The Think City, Norveç, Finlandiya, Avusturya, İspanya, Fransa, İsviçre ve ABD’de satılıyor. Aracın Avrupa fiyatı 20 bin euro. Think City’nin plastikten yapılan karoserisi ve pek çok parçası, Bursa’da kurulu Lider Plastik tarafından üretiliyordu.

Haberin Devamı

2.el otomobil fırsatları için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!