Borçlanma paralarını SGK’dan geri alabilirsiniz!

ÖNCEDEN en çok bilinen askerlik borçlanmasıydı. 1 Ekim 2008’den sonra sosyal güvenlik sistemimize birçok yeni borçlanma türü girdi. Şimdilerde en çok konuşulanı ise analık/doğum borçlanması...

Haberin Devamı

Birçok yurttaşımız halihazırda varolan sigortalılık statüsüne çok da dikkat etmeksizin doğum borçlanması yaptılar. Önemli tutarlar ödediler.
Şöyle ki, geçmişte SSK sigortalısıyken doğum yapıp da çalışmadan 2 yıla kadar boşta geçirilen süreyi borçlanmak mümkün. Borçlanma 2 çocuk için yapılabildiğinden en çok 4 yıla kadar borçlanma imkanı var.

Ancak, borçlanma yapacak olan kişi bugün 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı ise geçmişe dönük yapılan doğum borçlanması da 4/b statüsünde sayılıyor. Şüphesiz bu da emeklilik hesaplamalarının Bağ-Kur statüsünde yapılması sonucunu doğuruyor. Yani emeklilik zorlaşıyor..

Ä°ÅŸte bu durumda olup da doÄŸum borçlanması yapanların çoÄŸu, borçlanma süreleri SSK statüsünde sayılmadığından hemen emekli de olamadılar. Ãœstelik  ödedikleri borçlanma paraları geri de verilmedi. Â

SGK geçtiğimiz günlerde yaptığı bir yönetmelik değişikliği ile bu sorunu çözdü. 16 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan yönetmelik ile borçlanma tutarları geri verilebilecek.

Düzenlemeye göre; 5510 sayılı Kanunun 41. maddesine göre yapılan borçlanmalarda aylık bağlanmamış olması şartıyla borçlanma tutarının tamamı sigortalının talebi halinde bir defaya mahsus olmak üzere iade edilecek.

Anlaşılacağı üzere, borçlanma tutarlarının geri verilebilmesi için borçlanmaya rağmen aylık bağlanmamış olması gerekiyor. İade işlemi ise bir defaya mahsus olmak üzere ve talep ile yapılacak.
         Â

Yazarın Tüm Yazıları