GeriSeyahat Doktor Duygu Gür Ünal, İtalya'nın Garda Gölü'nü anlattı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Doktor Duygu Gür Ünal, İtalya'nın Garda Gölü'nü anlattı

Doktor Duygu Gür Ünal, İtalya'nın Garda Gölü'nü anlattı

Duygu Gür Ünal (35), İstanbul’da özel bir hastanede çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı. Evli, 2 yaşında bir oğlu var. Fırsat buldukça yurtiçinde, yılda 2-3 kez de yurtdışına seyahat ediyor. “Seyahatteyken bir sonrakini düşünmeyi seviyorum” diyor. Ünal, eşi ve oğluyla geçen ay İtalya’nın en büyük gölü Garda’ya gitti. “Kasabaları gezmek son derece keyifli, gölün kuzeyi su sporlarıyla ilgilenenler için cennet” diyor.

Daha önce nerelere seyahat ettiniz?

- Türkiye’de birçok yeri gezdim. İlk aklıma gelenler: İtalya, Yunan adaları, İspanya, Avusturya, Norveç, Danimarka, Hollanda, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Singapur, Bali Adası, Malezya, Japonya, Amerika, Güney Afrika, Kenya, Kahire, Dubai.

 

Garda Gölü’ne ne zaman gittiniz, ne kadar kaldınız?

- Geçen ay eşim ve oğlumla gittik. 5 gün geçirdik, otomobil kiralayıp rahat gezme imkanı bulduk.

 

Oraya neden gitmeye karar verdiniz?

- İtalya’nın diğer bölgelerini gezmiştik. En büyük gölünü merak ettik. Garda, Milano-Venedik yolu üzerinde biraz kuzeyde, Innsburck-Avusturya’nın oldukça güneyinde. Güney kısımları açık ve alçak, kuzeyde göl daralıyor ve boğaz haline geliyor, kıyısından sarp yamaçlar yükseliyor. Kuzeyde kuvvetli rüzgarlar nedeniyle yelken, sörf gibi su sporları rahatlıkla yapılabiliyor. Hatta okulları var. Sıcak havalarda gölde yüzenler olduğu gibi, deniz bisikletiyle gezenlere kuğular eşlik ediyor. Göl üzerinde işleyen vaporetto’lar (küçük tekne) kasabalar arası ulaşımı sağlıyor.

 

Göl çevresinde neler görülmeli?

/images/100/0x0/55eabd9ef018fbb8f893b6e4
- Gölün en kuzey ucundaki Riva del Garda kasabası, sörf ve yelkencilerin merkezi, bisikletliler de yoğun. Özellikle Alman turistler tercih ediyor. Kasabanın kuzeyinde göl ve şelaleler var. Yol boyunca her yer bağ. Yaklaşık 4 kilometre kuzeydeki şelale Cascate Varone Grotta güzelliğiyle nefes kesiyor. Yolun devamında yemyeşil Tenno Gölü (Lago di Tenno) uzanıyor. Riva del Garda’dan 70 kilometre uzaklıktaki popüler kayak merkezi Madonna di Campiglio’ya yakın bir başka şelale Cascate Nardis. Burada 130 metreden dökülen suyun gürültüsü kulakları zorluyor. Madonna di Campiglio yolu üzerinde sağınızda üzeri karlarla kaplı Dolomitleri görüyorsunuz, onun dışında kalan her yer Doğu Karadeniz’deki gibi yeşilin farklı tonlarıyla bezeli orman. Gölün batı kıyısından güneye inerken Riva del Garda’ya 25 kilometre uzaklıkta Malcesine kasabasında gölün üzerine uzanan burnun üzerine kurulmuş eski kalenin bozulmamış görüntüsü ve daracık sokaklar sizi ortaçağa götürüyor, kalenin gece ışıklandırması görülmeye değer. Güzel havalarda gölün muhteşem manzarası için sizi 2 bin 200 metre ile kasabanın hemen gerisinde devleşen Monte Baldo’da funiküler bin 750 metreye çıkarıyor. Daha güneyde gölün genişlemeye başladığı yerde göle adını veren Garda kasabası var, şirin mi şirin. Sahilinde ıhlamur ağaçları altında ister yemek yiyin, ister kahvenizi için, siz yemek yerken çocuğunuz ördekleri beslesin... Kasabanın 3-4 kilometre güneyinde ünlü şaraplara adını veren Bardolino’a uğramadan, şarapları tatmadan geçmek olmaz. Birkaç kilometre güneydeki Lazise, kalesinin surları sanki yeni yapılmışçasına iyi korunmuş bir ortaçağ kasabası ve benim favorim.

 

IHLAMURLAR, MANOLYALAR, LAVANTALAR MUHTEŞEM

 

Göl kıyısında neler yapılabilir?

- Göl kıyısında, kale surları içinde akşam oturup birşeyler içmek ve güneş batışını izlemek muhteşem. Sahil insan kaynıyor, İtalyanlar yemek öncesine aperatiflerini göl kıyısında yüksek sesle konuşup, eğlenerek yemeyi tercih ediyor. Verona, gölün doğu kıyısından yaklaşık yarım saat uzaklıkta. Gelmişken bu şehrin tarihi bölümünü, arenası ve meşhur Romeo ve Julyet’in evleri ve mezarları ziyaret edilebilir. Ayrıca gölün en batısında Lazise’ye yakın Avrupa’nın üçüncü en büyük çocuk eğlence parkı olan Gardaland var, biz kapısına kadar gidip yağmur bastırınca geri döndük. Milano-Venedik otobanının yaklaşık 10 kilometre kuzeyinde, gölün birkaç kilometre içine uzanan burunda ünlü soprano Maria Callas’ın da tercih ettiği Sirmione kasabası var. Oldukça popüler ve tek girişi olan ve bir köprüyle anakaraya bağlanan eski şehrin surlarından içeri girdiğinizde daracık sokaklarda dondurmacılar sizi davet ediyor, her gün buraya gelip yeseniz doymayacaksınız gibi... Doğu kıyısındaki Salo ve hemen kuzeyindeki Gardone Riviera bölgenin en revaçta olan yerleri... Kıyıda büyük bahçeli, yüksek ağaçlı ve renk renk çiçeklerle bezeli malikaneler de görülmeli.

 

Konaklama seçeneklerinden bahseder misiniz?

- Biz kuzeye göller ve şelalelere de vakit ayırabilmek için Riva del Garda’da kaldık, genelde göl kıyısında 3-4 yıldızlı oteller var, gölün kuzeyi ile güneyi yaklaşık 80 kilometre, günübirlik her yere ister karayolu, ister göl üzerindeki vaporetto’larla rahatlıkla ulaşılabilir.

 

Seyahatiniz sırasında ilginç bir anınız oldu mu?

- Pazar günü Riva del Garda’da sabah saat 11.00 gibi şehir merkezinde polis yolu kesmişti, ormancıların festivali olduğunu öğrendik. Bizdeki resmi bayramlara benzer şekilde halk yolun kenarındaydı. Ama bando ve hemen arkalarından gelen yürüyüş ekibindekilerin yaş ortalaması 70 civarıydı. Bando dışındakiler bağlı oldukları kentin renginde kuştüyü takılmış şapkayla ellerinde balta, kazma, küreklerle resmi geçit yaptı. Enteresan olan, yaklaşık 40 dakika trafik akışı durmuş olmasına rağmen turistler ve yerli halk birlikte tempo tutarak geçidin tamamlanmasını bekledi.

 

Gitmek isteyenlere neler önerirsiniz?

- Garda Gölü ve çevresi son derece keyifli, özellikle kuzeyi su sporlarıyla ilgilenenler için cennet. Biz haziran başında çok sıcak olmayacağını umarak gittik. Ama şansımıza günün büyük bir kısmında yağmur hatta dolu yağdı. Çevre ıhlamur, manolya, lavanta ve yasemin kokuyordu. Yağmur sonrasında bu koku büyüleyici bir hal alıyordu. Orada yaşayanlar normalde haziran başında yağmur yağmadığını hatta göle girildiğini söyledi.

 

En sevdiği beş şehir: Artvin, Santorini, Venedik, Capetown, New York

Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider? Kiralık otomobil, yerel toplu ulaşım araçları

Seyahatte ne yer ne içer? Yerel tatlar

Seyahatte nerede kalır? Otelde

Kiminle seyahat eder? Eşiyle

Seyahatten ne alır? Küçük ve yöreye özgü hediyelik eşya

Seyahatte ne okur? Roman

Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler? Beyaz tişört, camper ayakkabı, GPS, ıslak mendil, ilaç

False