Şiire engel yok engel sokaklarda

Güncelleme Tarihi:

Şiire engel yok engel sokaklarda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2011 00:00

Şiir yazarak “Ben de varım” diyen Serebral Palsili hastası Burcu Dere, ikinci şiir kitabı için hazırlıklarını sürdürüyor. Dere, “Herkes engeliyle mutlu olamaz fakat ben engelimle mutluyum” dedi.

ENGELLERLE dolu hayata engelsiz pencereden bakmaya çalışan Serebral Palsili hastası Burcu Dere, hayata umutla bakan, engelleri aşan, yaşadığı hayatı yazan genç bir kız. İlk şiir kitabını yazan ve büyük beğeni toplayan, ikinci şiir kitabını çıkarma hazırlıklarını sürdüren Dere, “Herkes engeliyle mutlu olamaz fakat ben engelimle mutluyum” dedi.

Dere, “Bizim tek engelimiz engelsiz insanların bizleri tanımaması” derken engelli insanlara da azimlerini hiçbir zaman kaybetmemeleri ve kendilerini çevrelerinden soyutlamamaları mesajını gönderdi. Anadolu Üniversitesi Radyo-TV programcılığı 1. sınıf öğrencisi olan Dere, okuduğu bölümle kendisini en güzel şekilde ifade etmeyi amaçlarken, her sabah güne gülümseyerek başladığını anlattı.

Şiir benim hayatım

Şiir yazmaya ilköğretim üçüncü sınıfta başladığını belirten Dere, yedi sene öncesinde ise şiir sever bir psikolog ile tanıştığını ve şiirin tamamen hayatına girdiğini aktardı. Şiirlerini genelde gece yazdığını söyleyen Dere, “İlham perisi gelir beni uyandırır. Gecenin karanlığında şiir yazarken ben aydınlanırım” dedi. Şiirlerini ilk yazdığı haliyle bıraktığını aktaran Dere, o an hissettiği duyguların şiirlerinde yeraldığını daha sonrasında şiirlerine müdahale etmediğini kaydederek, ilk şiir kitabını ise SERÇEV’in katkılarıyla 2009’da çıkardığını anlattı. 300’ü geçkin şiiri olan Dere, “Biliyorum” isimli şiirinin bestelendiğini belirtti.

İçinde bulunduğu durumun sanata engel olmadığını hatırlatan Dere, sanatın her yönüyle ilgilendiğini aktardı. 12 yaşında piyano dersleri aldığını aktaran sanatçı, müzik çalarken rahatladığını ve bunun büyük bir mutluluk olduğunu belirtti. Ebru kursu, pasta-börek kursu ve bir çok kurs aldığını kaydeden Dere, azmin önünde hiçbir engelin duramayacağını ve sanatın engel tanımadığını söyledi.

Kitaplarda SEYAHAT

SEREBRAL Palsili rahatsızlığı sebebiyle çok gezemediğinin altını çizen Dere, okuduğu kitaplarda seyahat ettiğini söyledi. Sevdiği kitaplardan oluşan zengin bir kütüphanesi olduğunu aktaran genç şair, başucunda mutlaka kitaplar bulunduğunu ve üç dört kitap birden okuduğuna vurgu yaptı. Sıkıntı yaşadığı dönemlerde kitap okuyarak rahatladığını kaydeden Dere, okumanın kendisi için bir ilaç olduğunu anlattı. Dere, favori kitaplarının liste başında ise Paulo Coelho’nun Zahir isimli kitabı olduğunu söyledi.

Yıpratılıyoruz

ÖZEL eğitim merkezlerinin çoğunun apartman katında olduğunu, asansörlerinin amacına uygun olmadığını söyleyen Dere, tekerlekli sandalyelerin asansörlere zor sığdığını aktardı. Çocukların servislere karga tulumba bindirildiğini ifade eden Dere, araçlara çuval gibi atılan çocuklar gördüğünü anlattı.En büyük desteği ailesinden gördüğünü söyleyen Dere, ailesinin her ihtiyacına seve seve koştuğunu aktardı. Annesi Melahat Dere’nin hassas ve güçlü bir kadın olduğunun altını çizen Dere, “Engelli çocuğunun tanısını bilmeyen insanlar tanıdım. Çocuğundan utanan insanlar tanıdım. İmkanı olmadığı için çocuğunu çıkaramayan insanlar var. Ben ailemden yana çok şanslıyım, aileme teşekkür ediyorum” dedi.

Engelsiz kente adım

SEREBRAL Palsili engelliler için suyun büyük bir önem taşıdığını kaydeden Dere, yüzmenin vücut gelişimine katkısının önemine vurgu yaptı. Yenimahalle Belediyesi tarafından Hacı Sabancı Yüzme Havuzu’nun engelliler için yeniden dizayn edildiğini belirten Dere, Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın engelsiz bir kent için büyük gayretler gösterdiğini ifade etti.
“Bizim tek engelimiz engelsiz insanların bizleri tanımaması” diyen Dere, engelsiz insanların daha hassas olmaları gerektiğine vurgu yaptı. Engelli vatandaşların da seçimlerde oy kullandığını aktaran Dere, engellilerin oyuyla da seçilen yöneticilerin, engelli hakları ve engelli yaşam alanlarını gözardı etmemeleri gerektiğini hatırlattı.
Kent hayatının zorluklarına da değinen genç şair, cadde, sokak ve kaldırımların tekrar kontrolden geçirilmesi ve engelli şartlarına uygun yapılması gerektiğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!