Libya operasyonunda çatlak

Güncelleme Tarihi:

Libya operasyonunda çatlak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2011 00:00

NATO’nun Libya’ya yönelik harekâtı üç ayı geride bırakırken, operasyonda giderek daha fazla sivilin ölmesi ve Kaddafi Yönetimi’nin de direnmeye devam etmesi nedeniyle çatlaklar oluşmaya başladı. İtalya, insani yardım için derhal NATO operasyonlarının durmasını istedi.

Haberin Devamı

KADDAFİ rejimine son vermeyi amacıyla aylardır Libya’ya hava operasyonu düzenleyen NATO’da Norveç’ten sonra İtalya çatlağı yaşanıyor. Norveç’in uçaklarını çekme kararından sonra İtalya saldırılara ara verilmesi istemesi NATO’da Libya çatlağının büyüdüğü yorumlarına yol açtı. İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, dün, harekatta sivil kayıpların artması ve Kaddafi’nin görevden uzaklaşacağına dair hiçbir belirti vermemesini gerekçe göstererek hava saldırılarının bir süre durdurulması gerektiğini savundu.
Erdoğan da önermişti
İtalya Meclisi’nin bir alt komitesinde konuşan Frattini, “Saldırıların durdurularak bir insani yardım koridorunun açılması için saldırılara bir an önce ara verilmesi gerektiğine inanıyorum” dedi. Libya’da NATO saldırıların durdurulup sivil halka insani yardımların düzene sokulması Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan ayı başında açıkladığı Libya Yol Haritası’nda da yer alıyordu. Ancak İtalya dahil pek çok NATO ülkesi saldırıların artırılması gerektiğini savunuyordu.
İtalya’nın bu önerisine hava saldırısını başlatan ülke olan Fransa, karşı çıktı. Fransa Dışişleri Bakanlığı saldırıların durdurulması önerisini derhal reddetti. Dışişleri Sözcüsü Bernard Valero, Abu Dabi’de iki hafta önce yapılan Libya Temas Grubu toplantılarında Kaddafi üzerinde baskıların artırılması kararının alındığını hatırlattı ve “Operasyona verilecek ara Kaddafi’nin zaman kazanması ve toparlanması riskini taşımaktadır” dedi.

Haberin Devamı

İKÖ’den arabuluculuk girişimi

İslam Konferansı Örgütü (İKÖ), Libya’da arabuluculuk zemini araştırmak için bir heyeti, Trablus ve Bingazi’ye yolladı. Üst düzey heyet bölgede durum tespiti yapacak, taraflarla görüşmeler yürütecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!